In balans - Jij
Een reactie plaatsen

I love you, tiger!

Herken jij het ook? Dat je ’s avonds in de zetel ploft, volledig uitgeteld maar met een hoofd nog op volle toeren? Niet verbazingwekkend als je weet dat er in ons hoofd dagelijks maar liefst vijftig- tot zestigduizend gedachten voorbijflitsen. Godzijdank doen we dat grotendeels onbewust! Maar helaas zijn de meeste van onze gedachten negatief. Nog veel erger is dat we 90% van onze gedachten herhalen, keer op keer. Totdat we ze zelf gaan geloven! Het is dan toch geen wonder dat een negatieve opmerking zo hard inslaat dat ze de hele dag door je hoofd blijft spoken?

Vorige week nog versprak ik mij tijdens een werkvergadering. Mijn collega’s wezen me op mijn lapsus, wat een blunder! Dat ik tien minuten eerder een schitterend compliment had gekregen over de voorstelling van mijn nieuwste project was voor mij niet meer van tel. Ik kon die ene verspreking niet meer uit mijn hoofd zetten. Lastig toch, hoe we onszelf zo naar beneden kunnen halen? We laten onszelf niet toe om fouten te maken, alles moet rimpelloos verlopen. We willen allemaal de perfécte vrouw, moeder, vriendin, dochter,… zijn, toch?

Maar pakken we onszelf niet veel te hard aan? Is het niet hoog tijd om onszelf te omarmen en wat liever te zien? Op sociale media hebben we daar duidelijk minder moeite mee en laten we ons de likes vrolijk welgevallen. Wanneer ik door mijn Facebookfeed scroll zie ik dat mijn vriendin foto’s post na een bezoekje aan de kapper. “New hairstyle. Brunettes do it better?!” schrijft ze eronder. De teller staat al op 102 likes, 20 hartjes en wel 40 reacties. Ik denk dat haar facebookvrienden haar nieuwe haarkleur goedkeuren. Ik like en reageer ook. Ze bedankt me plechtig voor het complimentje: “Thanks! Mijn kapper is de beste! #happy”.

Het doet me even nadenken. Waarom blies ik die ene verspreking van mezelf zo op? Terwijl ik het mooie compliment over mijn nieuwe project snel snel had weggewimpeld? Waarom hebben wij het zo moeilijk om een compliment in real life te aanvaarden en te koesteren? Waarom wuiven we een gekregen compliment zo vaak weg? In de online wereld lukt dat al behoorlijk. Als iemand ons daar een vette duim geeft, maken we een vreugdesprongetje. Bij meer dan 100 likes voelen we ons onoverwinnelijk. #goedbezig

Maar in het echte leven gaat dat al een pak moeilijker. Terwijl we toch allemaal prachtige wezens zijn, elk op onze manier uniek. Ongewone vrouwen die één voor één en niet enkel op complimentendag verdienen om een compliment te ontvangen, mevrouwtje-goed-genoeg.

Dus, krijg je een complimentje? Ontvangen die handel! Koester het en verdring er die negatieve gedachtegang mee. Gewoon lekker aanvaarden en genieten van het moment, dat is de boodschap! Niet enkel online, maar zeker ook in real life!

Laat elkaar op deze complimentendag weten dat de ander gezien mag worden, erbij hoort en gewaardeerd wordt. Het effect van een oprecht compliment is onbetaalbaar. Het is een klein en simpel gebaar, dat onlosmakelijk een lach op je gezicht tovert, je instant gelukkig maakt en je een boost van zelfvertrouwen geeft. Iedereen verdient immers een compliment! Hoog tijd dat we onszelf en de ander wat liever zien. En als je ’s avonds voor het slapengaan nog even voor de spiegel staat, zeg dan uit volle borst: I love you, tiger!

 

Isa

houdt van lijstjes afvinken – luie zondagnamiddagen – koude winterwandelingen met warme pannenkoeken – woont samen met haar vriend Tom en viervoeter Cleo – vindt het geluk in kleine dingen – bestelt een cappuccino met slagroom enkel voor de slagroom

 

 

Geef een reactie