In balans - Jij
Een reactie plaatsen

4 clichés over vrouwen onder de loep genomen

Hasselt – (on)gewoon vrouw is dé blog waarmee we jou willen inspireren. We willen je in balans laten komen met jezelf én je omgeving. Om jou nog beter te leren kennen, lanceerden we een enquête. We vroegen vrouwen wat hen bezig houdt en wat zij belangrijk vinden. Bijna 700 vrouwen tussen 20-60 jaar vulden onze enquête in. En dat leidde tot verrassende resultaten. Welk cliché houdt stand en welk niet? Lees snel verder!

Cliché 1: “De nieuwe man is geen exotische diersoort meer”
Helaas, pindakaas. Wassen, strijken en poetsen blijven nog steeds de taak van de vrouw in het gezin. Mannen schieten wél vaker ter hulp bij het opruimen, boodschappen doen of afwassen. Ongeveer de helft van de vrouwen voert deze taken alleen uit, de rest doet het samen met de man.

Ook bij vrouwen gaat de liefde door de maag. En dat hebben de mannen gelukkig goed begrepen. Mannen showen tegenwoordig hun kookkunsten alsmaar vaker in de keuken. Misschien dat ‘Komen eten’ en ‘Dagelijkse kost’ daar wel voor iets tussen zitten?

Mannen voelen zich het meest verantwoordelijk voor de klusjes in en rond het huis. Het gras maaien, fotokaders ophangen en verstopte gootstenen aanpakken, is nog steeds een uitgesproken zaak voor de man. We merken echter dat vrouwen ook hier best wel hun mannetje kunnen staan!

Conclusie: vrouwen en mannen verdelen de taken nog steeds volgens het klassieke rollenpatroon, maar meer dan de helft is wél tevreden over deze taakverdeling!

Cliché 2: “Vrouwen maken te weinig tijd voor zichzelf.”
Het leven is erg hectisch. Je loopt de hele dag van de schoolpoort naar kantoor, van de supermarkt naar de tekenacademie. Bijna de helft van de vrouwen geeft aan zelden of slechts af en toe tijd voor zichzelf te hebben. Bijna één op drie zegt zelfs dat ze amper één keer in de maand  of zelfs nooit tijd kunnen vrijmaken voor hun hobby.

Conclusie: Tijd voor jezelf schiet er vaak aan in. Een spijtige zaak, dames. Me-time is immers zo belangrijk. Ons advies? Goed is goed genoeg, het hoeft niet perfect te zijn.

Cliché 3: “Vrouwen houden van shoppen.”
Neen, niet elke vrouw gaat graag shoppen! Uit onze enquête blijkt dat de meeste vrouwen in hun vrije tijd graag tijd doorbrengen met familie en vrienden. Ook televisie kijken, naar de bioscoop gaan, sporten of creatief bezig zijn scoren hoog.

Conclusie: Amper één op tien vrouwen zegt dat shoppen één van haar hobby’s is. Fijn dat we dat cliché even van de baan gegooid hebben!

Cliché 4: “Vrouwen zijn stresskippen.”
Meer dan de helft van de vrouwen zegt regelmatig tot vaak stress te voelen. Eén op tien heeft er zelfs al-tijd last van. Dus ja, we kunnen nog moeilijk ontkennen dat we soms als kippetjes zonder kop rondlopen. De reden waarom vrouwen zoveel last hebben van stress moeten we niet ver zoeken. Willen we immers niet allemaal de per-fec-te mama, lief, dochter, vriendin,… zijn? Snel even verjaardagstraktaties maken voor de klasgenootjes van je kids, die grote berg strijk wegwerken én dan nog eens naar de fitness hollen voor dat bikini-proof lijf. Herkenbaar?

Conclusie: Aaarrghh! Ja, elke vrouw heeft regelmatig stress. Dringend tijd om wat meer onszelf te denken!

Dames, neem tijd voor jezelf!
Ons leven is tegenwoordig erg hectisch. Je holt de hele dag door van hot naar her, van de schoolpoort naar het werk, van de supermarkt naar de fitness. Iedereen is druk in de weer, elke dag opnieuw. Bovendien komt ook nog eens een groot deel van het huishouden op de schouders van de vrouw terecht. Geen wonder dat uit onze enquête blijkt dat vrouwen vaak last hebben van stress, te weinig tijd hebben voor zichzelf en voor hun hobby’s.

Wij willen vrouwen een alternatief bieden voor deze ratrace. Wij willen jou aansporen om af en toe ook eens stil te staan en tijd te nemen voor jezelf. Je kan bij ons deelnemen aan ontspannende gezondheidsworkshops, onthaasten tijdens onze vakanties of je talenten ontdekken in een van de vele lessenreeksen. Tot binnenkort?

Geef een reactie