In balans - Gezin
Een reactie plaatsen

Babysitter over de vloer? Zo pak je het aan!

Hasselt – Een babysitter in huis halen. Voor veel ouders is die eerste ontmoeting een stressmoment. Al 13 jaar ga ik babysitten. Meer dan 10 gezinnen heetten me al welkom in hun huis. Meer dan 20 kinderen mocht ik ontmoeten. Soms voor enkele keren en soms zag ik baby’s uitgroeien tot grote tieners. We speelden, knutselden, huilden en lachten samen. Sinds kort hebben we bij VIVA-SVV de babysit-app SOS Babysitdienst gelanceerd. Uit mijn ervaring als babysitter merk ik dat de eerste ontmoeting vaak wat moeilijkheden met zich meebrengt. Met deze tips word jij in no time een babysit-fluisteraar!


Vijf tips om babysit-stress weg te werken
1. Maak kennis met de babysit
Plan een ontmoetingsgesprek in voordat hij/zij komt babysitten. Zo kan je bijvoorbeeld aan de babysit vragen of hij/zij een uurtje vroeger komt om kennis te maken of zelfs gewoon eens komt spelen met de kinderen. Zo krijg jij als ouder een duidelijker beeld over de babysitter. Ook de kinderen kunnen zo kennismaken met de babysit en kunnen achteraf aan jou duidelijk maken of ze de babysit leuk vonden of niet.
2. Geef zoveel mogelijk informatie aan de babysitter
Waar staat de EHBO-kit, moet er een lampje branden als ze gaan slapen, mogen ze een koek als tussendoortje, moeten ze hun bord leegeten, hoe werkt de verwarming, … Vergeet de praktische kant van de zaken niet. Laat ook zeker een gsm-nummer achter van jezelf of een andere contactpersoon. Als er onduidelijkheden zijn of een van de kindjes wordt ziek, kan de babysitter je altijd bellen.
3. Laat de babysit zich thuis en gewaardeerd voelen
Hoe meer de babysit zich thuis voelt bij jou, bij de kinderen en in het huis, hoe gemotiveerder deze is om nog eens te komen babysitten. Wanneer ik me niet thuis voelde bij een gezin, voelde ik me vaker onzeker. Als je niet op één zelfde lijn zit, is babysitten vaak een opgave. Dan wordt het iets wat je doet om dat beetje extra geld te kunnen verdienen. Maar dit hou je niet vol. Dit is niet waar babysitten – voor mij – om draait.
4. Wees open en eerlijk naar de babysitter toe voordat hij/zij komt babysitten
Wat verwacht je van hem/haar? Wat vind je absoluut niet kunnen? Ook als je tijdens het babysitten (of erna) merkt dat niet alles gelopen is zoals gehoopt, kan je dit best met de babysit bespreken. Niets zo frustrerend als ouders niet eerlijk durven zijn, terwijl jij als babysitter wel duidelijk voelt dat ze niet volledig tevreden over jou zijn. Persoonlijk vind ik dat iedereen mag bijleren.
5. Zoek de juiste match
Ten slotte is het enorm belangrijk dat er een klik is tussen de babysitter en het gezin. Elk gezin is anders, dus niet elk gezin zal tevreden zijn met dezelfde babysit. Weet wat jij verwacht van een babysit, wees hier open en eerlijk over en probeer ook eerlijk ten aanzien van jezelf te zijn. Klikt het niet, dan scheiden jullie wegen en kan je best op zoek gaan naar een betere match.

 

Viva2016_SOSbabysit_profielfoto_Facebook

SOS Babysit is de nieuwe webapp van VIVA-SVV Limburg. SOS Babysit brengt ouders en babysitters met elkaar in contact. Zoek je een babysitter? Registreer je hier!

Geef een reactie