(On)gewone Vrouwen
Een reactie plaatsen

Je moet het met veel passie doen

Hasselt – Eva en Martine, twee beste vriendinnen, kozen er acht jaar geleden voor om hun succesvolle carrières op te zeggen en samen een bedrijf uit de grond te stampen. Onder het merk Mammae brengen ze borstvoedingsbeha’s en borstvoedingskleding op de markt. Ondertussen draagt 1 op 4 borstvoedende mama’s in België een Mammae borstvoedingsbeha, groeide het merk uit tot een internationale speler verdeeld in 10 landen en hangt hun kledingcollectie bij JBC. Klinkt als een droom? De weg naar succes is echter niet zonder vallen en opstaan. Een gesprek met twee gedreven (on)gewone vrouwen.

_FDJ5158bisID-kit
Eva Boonen
Geboren op 24 januari 1975 in Genk
Woont in Sint-Truiden
Moeder van Daan (10) en Toon (5)
CEO van Mammae

Martine Boonen
Geboren op 11 februari 1974 in Bree
Woont in Hechtel met vriend Luc
Moeder van Emma (10) en Sam (8)
CEO van Mammae

 

Jullie werkten beiden eerst in de sociale sector. Wat deden jullie?
Martine: “Ik was coördinator van ‘De Uitdaging’ in Genk. Zij werken met jongeren met gedragsproblemen en rond drugspreventie.”
Eva: “Ik werkte in de jeugdsector en begeleidde geplaatste minderjarige meisjes in een gezinsvervangend tehuis.”

Vanwaar de switch om jullie vaste jobs op te zeggen en voor jullie project ‘Mammae’ te gaan?
Eva: “We zijn tien jaar geleden rond dezelfde tijd zwanger geworden. Met vier maanden verschil zijn we bevallen. Ons natuurlijke instinct zei ons om borstvoeding te geven. Hier stootten we echter op praktische rompslomp en frustraties. We vonden geen borstvoedingsbeha die bij ons paste.”
Martine: “Bovendien was het vaak een hele opgave om een beetje discreet te voeden. Zo kregen we het idee rond Mammae. We schreven ons in voor de wedstrijd ‘De Bedenkers’ van de VRT. Het concept was om in 6 maanden tijd van idee tot product te komen. We eindigden bij de laatste 8 van de 3200 deelnemers en kregen veel positieve feedback! Dat was toen onze motivatie om het product ook effectief op de markt te brengen.”

Jullie hebben recent een boek geschreven: ‘100 meest gestelde vragen over borstvoeding’. Vertel eens?
Martine: “Via onze site kregen we veel vragen rond borstvoeding. Mama’s die vragen hadden of met een probleem zaten. Aangezien we zelf geen vroedvrouwen/lactatiekundigen zijn, legden we de vragen voor aan deskundigen, en bundelden de antwoorden. We zijn trots dat we zoveel antwoorden op een vrolijke, eerlijke en correcte manier naar moeders kunnen brengen.”
Eva: “We willen zo veel mogelijk jonge moeders op de juiste weg zetten.”

Naast jullie boek hebben jullie ook net een collectie bij JBC gelanceerd. Een droom die uitkomt?
Eva: “Ja, toch wel. Na de borstvoedingsbeha’s zijn we zelf gestart met onze borstvoedingskleding. Het bleek een succes. Bloggers en mama’s waren razend enthousiast. Helaas kregen we te maken met hoge productieaantallen, waardoor we beslisten om de kleding niet meer zelf te produceren. We gingen aankloppen bij JBC en voilà, zo werd Mammae by JBC geboren.”
Martine: “We krijgen bij JBC de kans om samen te werken met geweldige designers en marketingmensen. Het is een erg fijn samenwerkingsverhaal.”

“Na het vallen moet je ook weer opstaan.”

Ondernemen loopt echter niet altijd over rozen. Vorig jaar waren jullie ambassadeurs van de campagne ‘Failing Forward’. Wat hield die campagne juist in?
Martine: “Failing Forward is een overheidscampagne die het taboe rond falen bij ondernemen wilt doorbreken. We willen het leerproces van ondernemen meer bespreekbaar maken, want ook wij hebben obstakels en onverwachte hindernissen op onze weg gekend.”

Welke obstakels hebben jullie gekend?
Martine: “Stockvoorraadbeheer, het succes van online verkoop waardoor kleinere winkels niet overleven, problemen met personeel, productiefouten, banken die onverwachte beslissingen nemen, … We hebben al vele watertjes doorzwommen.”

Welke les willen jullie meegeven aan startende ondernemers?
Eva: “Dat falen mag. Het belangrijkste is dat je eruit leert, groeit en slimmer wordt. Na het vallen moet je ook weer opstaan. Het draait rond veerkracht.”
Martine: “Zorg voor een goed businessplan. Laat je omringen door mensen die goed zijn in de dingen die jij niet kan. Zorg dat je het financiële plaatje begrijpt en test je idee bij jouw doelpubliek. Een voorbereide man/vrouw is er twee waard.”

Waar dromen jullie nog van?
Martine: “We zijn nu bezig om ons product te introduceren op de Amerikaanse markt. We hopen dat ons project ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een succesverhaal wordt.”
Eva: “We zijn gemotiveerd en doen het stap voor stap. Zolang we het beiden nog met veel passie doen, zitten we wel goed. ”

Ben je benieuwd naar meer? Surf naar www.zorgbaar.be om er het assortiment van Mammae te ontdekken!

Geef een reactie