(On)gewone Vrouwen
Reacties 3

Hou van jezelf, zoals je bent

Hasselt – Een tijdje geleden ging VIVA-SVV op zoek naar straffe madammen. Vrouwen die hun stoutste dromen najagen, durven vallen maar ook weer opstaan. Vol zelfvertrouwen en inspirerend voor anderen. Veerle Van Espen (43 jaar) is zo’n straffe madam. Vier jaar geleden kwam ze plots alleen te staan. Geen spaargeld. Geen zekerheid. Vier monden te voeden. Veerle bleef echter niet bij de pakken zitten. Jezelf terug ontdekken na een scheiding en je eigen leven in handen nemen? Veerle vertelt er alles over in een eerlijk en puur gesprek.

 

IMG_20170712_132954

ID Kit
Veerle Van Espen
Alleenstaand
Geboren op 13/10/1973
Woont in Herk-de-Stad
Moeder van 1 jongen (14) en 3 meisjes (12, 8 en 5)
Beroep: Eigenares van coachingspraktijk ‘De Kleine Kruishoeve’, halftijds apothekeres, leerkracht apotheekassistent in tweedekansonderwijs

 

 

Waarom heb je meegedaan aan onze oproep?
Veerle: “Aan de apotheekbalie ontmoet ik dagelijks vrouwen. Sterke en onafhankelijke vrouwen die zoveel en vaak onbezoldigd (bv. het huishouden, zorgen voor de kinderen, anderen helpen, …) werk verzetten en zo een enorme, liefdevolle bijdrage leveren aan onze maatschappij. Vaak beseffen die maatschappij en de dames in kwestie niet hoe waardevol zij wel zijn. Dit vind ik zo jammer! Zij zijn voor mij de echte helden, de (stille) ijzersterke steunpilaren van deze wereld. Mijn missie is daarom om vrouwen te leren houden van zichzelf, gewoon zoals ze zijn. Ze te leren om hun eigen talenten en passies te ontdekken en te waarderen. Zich niet minderwaardig te voelen! Want alles begint met zelfliefde en zelfvertrouwen. Daarom vond ik jullie oproep van (on)gewoon vrouw zo interessant.”

Kan je wat meer vertellen over je huwelijk? Was je gelukkig?
Veerle: “Naar de buitenwereld toe waren wij een gelukkig koppel. Maar in feite bestond mijn leven alleen uit werken en voor de kinderen zorgen. Ik had geen sociaal leven, geen vrienden en zelfs sporten was onmogelijk. Ik cijferde mij volledig weg voor mijn gezin! Verder kreeg ik vaak van mijn echtgenoot te horen: ‘Dat kan je niet!’ of ‘Je begrijpt dit toch niet!’… Hierdoor had ik een eigenwaarde van -300 en durfde ik geen mail te versturen, kon ik niet achteruit parkeren, had ik nog nooit van homebanking gehoord en had ik zelfs nog nooit op facebook gekeken. Ik was volledig afhankelijk van mijn man. Ik was mezelf helemaal kwijt. Kortom ik was ongelukkig.”

Na meer dan 10 jaar huwelijk is jouw man van de ene dag op de andere vertrokken. Hoe voelde jij je daarbij?
Veerle: “Mijn wereld stortte in. Daar sta je dan als vrouw alleen: geen spaargeld, geen pensioenopbouw, geen zekerheid en 4 kleine monden om te voeden. Ik zat zowel financieel als emotioneel aan de grond. Er kwam een periode met veel tranen en vele nachten huilen. Een periode van overleven!”

Een echtscheiding loopt vaak niet van een leien dakje. Hoe is dat bij jou verlopen?
Veerle: “Mijn scheiding was een echte vechtscheiding. Ik had 2 keuzes: zwemmen of verzuipen! Ik heb gekozen om aan de 100m vlinderslag mee te doen. Vooral mijn kinderen waren mijn grootste drijfveer. Ik moest en zou voor hen strijden! Verder ben ik enorm gesteund geweest door mijn familie. Ik had geen geld, aangezien ik medewerkend echtgenoot was, dus mijn vader heeft mij financieel geholpen. Zo was ik in staat om een advocaat te betalen. Zonder hun had ik het nooit gered. Daarvoor ben ik ze eeuwig dankbaar.”

Hoe heb je de draad terug kunnen oppikken?
Veerle: “Mensen zeggen weleens dat ik een ‘bouncing ball’ ben. Wat er ook gebeurt, hoe hard ik ook op de grond gesmeten word, ik kom steeds terug omhoog. Ik ben van nature uit altijd een plantrekker geweest. Begrijp me niet verkeerd, er zijn nog steeds moeilijke momenten. In elke situatie, hoe uitzichtloos ze ook lijkt, zit iets waardevols. De kunst is alleen om het te leren zien.”

In elke situatie zit iets waardevols. De kunst is alleen om het te leren zien.

Veerle: “Verder ben ik terug op zoek gegaan naar datgene wat mij gelukkig maakt en energie geeft. Ik koos ervoor om extra opleidingen te volgen, zodat ik mensen iets kan bijleren en kan helpen om hun zelfvertrouwen te boosten. Op dit moment combineer ik dan ook mijn halftijdse job in de apotheek met het lesgeven aan apotheekassistenten in het tweedekansonderwijs en het coachen van kinderen en gezinnen. Ook al verdien ik nu minder dan een fulltimer in de apotheekwereld, ik kies bewust voor mijn passie. Verder vind ik het ook belangrijk om er voor mijn kinderen te zijn. Ik voel me vrij om te doen wat ik graag doe, vrij om het leven te leiden zoals ik dit wil. ”

Heb je tips voor vrouwen die met een scheiding of een zeer traumatische ervaring te maken hebben?
Veerle: “Dankbaar zijn voor de eenvoudige dingen! Niet een dure cruisevakantie naar de Maledieven, een luxewagen of een exclusief juweel, maar een warm bed, een boiler die werkt, gezond eten op tafel, een goede gezondheid of een betrouwbare vriendin. Die dingen maken je echt gelukkig, zij vormen de basis. Genieten van de kleine dingen is de boodschap, hoe klein ze ook zijn bv. een favoriete merk choco dat ineens terug in de winkel staat, een goede toets waar zoonlief super hard voor gewerkt heeft,… Hierdoor leer je relativeren. Relativeren is enorm belangrijk in deze maatschappij. Laat de perfectie los en probeer iets te leren uit elke tegenslag. Wanneer je deze techniek toepast, creëer je een enorme veerkracht en weerbaarheid voor datgene wat op je pad komt en kan je veel meer aan!”

3 reacties

  1. Malika zegt

    Mevr.Van espen ik heb u altijd graag gehad u bent zo een slim vrouw en nu kan ik niet meer dan wauw zeggen. U bent geweldig.xxxx❤

Geef een reactie