In balans - Jij
Een reactie plaatsen

We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam

Hasselt – Wil jij ook werken aan een gezonde levensstijl? VIVA-SVV organiseert de hipste gezondheidslessen van het moment aan een zacht prijsje. Een gesprek met Selma Yaylagul (36), die de nieuwe workshop ‘Zelfzorg bij stress en burn-out’ begeleidt.

selma2

Selma, welzijnscoach

Selma, kan je jezelf kort voorstellen?

“Ik volgde een opleiding als maatschappelijk assistente in combinatie met werk en gezin. Momenteel werk ik als maatschappelijk assistente en onlangs startte ik mijn thuispraktijk ‘EssenSY’ als welzijnscoach op. Ik volg graag opleidingen en lees boeken over alles dat met persoonlijke groei te maken heeft. Werken met mensen is mijn passie. Naast begeleidingen rond stress- en burn-out, werk ik ook rond assertiviteit en het omgaan met hoogsensitiviteit.”

Vanwaar het idee om welzijnscoach te worden?

“Helaas moet ik zeggen dat ik zelf een burn-out achter de kiezen heb. Nu kan ik zeggen dat die burn-out exact hetgeen was dat ik nodig had om op een sterkere manier in het leven te staan. Ik ontmoette mezelf en leerde meer dan ooit mijn sterktes kennen, maar ook mijn valkuilen. Ik leerde wat zelfzorg inhield. En daar draait alles om: inzicht in jezelf krijgen om een leven te leiden dat écht bij je past. Ik zei tegen mijn man: ‘Wat ik nu doormaak, is té erg om niets mee te doen. Ik wil andere mensen ondersteunen in deze complexe, moeilijke periode’. En dan gaat het niet alleen over het herstellen van een burn-out, maar het effectief begrijpen van wat de burn-out jou wil zeggen.”

Stress en burn-out zijn typische kwalen van deze tijd. Hoe komt dat?

“Ik vertel niets nieuw als ik zeg dat mensen gebukt gaan onder hoge verwachtingen. De maatschappij waarin we leven, eist helaas veel. We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam, m.a.w. we vergeten vaak in eerste instantie goed voor onszelf te zorgen. We willen te veel. Een gezond evenwicht zoeken en vinden is geen makkelijke opdracht.”

We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam

Welke technieken leer je de deelnemers aan tijdens de cursus ‘Zelfzorg bij stress en burn-out’?

“We hebben vier avonden waarbij we stilstaan bij onszelf in verhouding met de omgevingen waarin we functioneren. Zo sporen we o.a. op wat of wie ons energie geeft en wat of wie aan onze energie zuigt. Zorgen we voldoende voor onszelf? Hoe gaan we hiermee om? We denken ook na over onze waarden. Bewegen we ons in ons leven vanuit onze waarden? Je leert situaties aanvaarden en ermee omgaan. Of je maakt de keuze dat het een ongezonde situatie is en durft veranderen. Jij hebt de macht om je eigen koers te bepalen. Aan de hand van praktische oefeningen proberen we meer bewust te worden en inzicht te krijgen in onszelf in verhouding met de buitenwereld. We bespreken manieren om om te gaan met acute en chronische stress op een wijze die bij de deelnemers past.”

Zin in meer? Ontdek al onze gezondheidslessen van 2017-2018!

Praktisch
Vooraf inschrijven voor de lessenreeksen is noodzakelijk, het aantal plaatsen is immers beperkt. Je kan je best inschrijven via deze pagina.

Heb je nog vragen over de lessenreeksen? Dan kan je steeds een mailtje sturen naar gezondheidsdienst@devoorzorg.be of even bellen naar 011278510.

Geef een reactie