Lekker koken
Een reactie plaatsen

11 tips voor een gezonder kerstmenu

Enkele kilo’s bijkomen tijdens de feestdagen: het is bijna traditie geworden. En ondanks heel wat goede voornemens, blijven we vaak zitten met die extra kilo’s. Ine Bosmans, diëtiste bij De Voorzorg, geeft enkele tips mee om te genieten van het kerstmenu zonder die extra feestkilo’s.

Ben jij kok(kin) tijdens de feesten dit jaar? Dan ben je vast al bezig met het plannen van je kerstdiner. Je wilt natuurlijk dat iedereen er met volle teugen van zal genieten. Maar wist je dat je met enkele kleine aanpassingen een kerstdiner kan serveren dat veel gezonder is zonder in te boeten aan smaak?

 

 

11 tips voor een gezonder kerstmenu:
1. Soep binden hoeft zeker niet met room, een gepureerde courgette helpt net zo goed.
2. Bak je vlees niet gewoon maar leg het op de grill. Als je toch je pannen opdiept, gebruik er dan met een goede antiaanbaklaag, zodat je minder vetstof nodig hebt.
3. Olie is een gezondere vetstof dan boter, let echter wel op de hoeveelheid!
4. Een gourmetstel of steengrill zijn uitstekende alternatieven voor fondue want je hoeft er helemaal geen vetstof bij te gebruiken.
5. Honger zullen je gasten met enkele gangen in het verschiet niet lijden, dus snij het gebraad gerust in dunnere plakken.
6. Serveer sauzen apart. Zo kan iedereen zelf kiezen hoeveel ze nemen.
7. Als je groenten stoomt, blijven de vitamines en mineralen beter bewaard, net als de smaak.
8. Bereid zelf je saladedressings, met magere yoghurt en verse kruiden kom je al heel ver.
9. Kies in plaats voor de gefrituurde kroketten eens voor aardappelpartjes, pommes duchesse of aardappelbolletjes die je in de oven kan klaarmaken.
10. Zorg ervoor dat je steeds een glas water voor je glas wijn hebt staan, zo drink je makkelijk meer water en minder wijn. Ook mooie karaffen met water op tafel helpen om toch wat extra water binnen te krijgen.
11. Kies bij het dessert voor een gerechtje met fruit en probeer room en chocola tot een minimum te beperken. Ben je een chocoladeliefhebber? Kies dan best voor chocolade met een hoog cacaogehalte. Dat is een iets gezondere optie.
Ga je dineren bij iemand anders? Ook dan heb je heel wat zelf in de hand.
Diëtiste Ine Bosmans: “Het probleem tijdens de feestdagen is dat er meerdere gangen worden gegeten. Probeer je porties te beperken en stop als je je voldaan voelt. Ga je bij het aperitief ook niet te buiten aan chips, nootjes of kaasblokjes. Als je zelf kan opscheppen, let dan ook op de verhoudingen op je bord. De ideale verhouding is een vierde aardappelen, pasta of rijst, een vierde vis, vlees of vleesvervanger en een tweede groenten.”

Nog last minute op zoek naar kookinspiratie voor jouw familiefeest? Ontdek Ine’s gezonde alternatief voor het klassieke kerstmenu!

Geef een reactie