(On)gewone Vrouwen
Een reactie plaatsen

Prachtig vrijwilligerswerk

Van 3 tot 11 maart is het Week van de Vrijwilliger. Volgens cijfers van de Koning Boudewijnstichting doen maar liefst 750.000 Vlamingen aan vrijwilligerswerk. Dat zijn er heel wat! Wat motiveert hen om te doen wat ze doen? Wij legden ons oor te luister bij Elly (51), een van de VIVA-SVV vrijwilligers. Zij geeft les in het naaicafé De Rode Draad.

 

“Ik deel mijn ervaring in ruil voor wat gezelligheid en vriendschap”

Wat houdt de De Rode Draad precies in?

“De Rode Draad is een naaicafé voor iedereen die creatief bezig wil zijn met stof, patronen en een naaimachine. Het is niet echt een café, maar gewoon een leuke bende die om de twee weken samenkomt. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe. Iedereen werkt er zijn/haar eigen idee uit en ik help waar dat nodig is. Ook leren we veel van elkaar.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ik wou graag mijn passie voor naaien met anderen delen. Toen ik VIVA-SVV als organisatie leerde kennen op hun jaarlijks evenement ‘Ladiesnight’ (nvdr: vandaag is dat ons festival ‘(on)gewoon vrouw’) en hoorde over De Rode Draad, heb ik mij dadelijk kandidaat gesteld.”

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk zo fijn?

“Het doet mij enorm veel plezier om anderen blij te zien met hun afgewerkte stukken. Voor mezelf is het ook een avondje ontspanning met vrouwen die dezelfde hobby uitoefenen. Ik deel mijn ervaring in ruil voor vriendschap en gezelligheid!”

De keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk zijn immens. Je kan taalles geven, mensen met een beperking helpen, koken op kinder- en jongerenvakanties, de boekhouding van een vzw verzorgen … Vrijwilligers helpen de wereld groeien en dragen bij tot een warmere samenleving. Dierenvriend Sara (37) en mama Veerle (37) dragen op hun manier een steentje bij.

VIVA3827

Sara, waar kunnen we jou als vrijwilligster terugvinden?

“In het natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Ik heb altijd al een groot hart voor dieren gehad dus dat was een evidente keuze voor mij. Het centrum bevat een revalidatiecentrum voor zieke, gewonde wilde dieren en een tijdelijk opvangcentrum voor tamme en exotische dieren. Ik zetel in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de vzw. In de lente en de zomer verzorg ik elke woensdagavond vele hongerige weesdiertjes. Verder steek ik mijn handen uit de mouwen op de jaarlijkse activiteiten zoals de opendeurdagen, onze vossentocht, de spaghettiavond ….”

Waarom doe je graag vrijwilligerswerk?

“Als vrijwilligster help ik mee om een wild dier weer de natuur in te sturen. En dat wil ik voor geen goud ter wereld missen. Na elke shift keer ik dan ook met een goed gevoel huiswaarts. Verder leer ik mensen kennen met dezelfde interesse en ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen. Kortom, vrijwilligerswerk geeft net dat tikkeltje meer aan mijn leven.”

Unknown-1.png

Veerle, wat motiveerde jou om in de ouderraad te stappen?

“Ik wil een positieve bijdrage leveren op de school van mijn dochters, VBS Kozen. Zo sta ik in voor de verslagen van de ouderraadvergaderingen en help ik tijdens activiteiten zoals het mosselfeest of de kerstmarkt. Ik ontwerp affiches en flyers, zorg voor decoratie en help bij de opbouw en de afbraak. Daarnaast is het een ideale manier om leerkrachten op een andere manier te leren kennen, contact te maken met andere ouders en nieuwe vriendschapen op te bouwen.”

Wat maakt het zo fijn voor jou?

“Een geslaagde activiteit en de vele positieve reacties geven me een goed gevoel, het geeft me de nodige energie en de goesting om verder te doen. Bovendien beleven we tijdens de activiteiten ook veel plezier.”

Heb je zin om vrijwilligerswerk te doen en de handen uit de mouwen te steken? Super! Of je nu vakanties wil begeleiden of workshops wil geven, een artikel wil schrijven op onze blog of ons logistiek wil helpen (bv. flyers uitdelen, helpen tijdens acties en evenementen …) We want you! Alle hulp is meer dan welkom. Voor meer informatie of interesse, stuur een mailtje naar viva@devoorzorg.be.

Geef een reactie