Site pictogram (on)gewoon vrouw

Evy Gruyaert: ‘yoga is er voor iedereen’

Evy Gruyaert is de vrouw die ons allemaal in loopschoenen kreeg. Vandaag is Evy naast Start2Run-experte, ook actief in de yogawereld. Laat je inspireren door haar verhaal.

We kennen jou allemaal als Evy van Start2Run. Hoe kom je plots bij yoga terecht?

“Zo ‘plots’ was dat eigenlijk niet. In 2010 ging mijn knieschijf uit de kom en kon ik een paar maanden niet lopen. Ik miste het bewegen heel erg en een vriendin van me kreeg me – na lang aandringen – mee naar de ‘hangmatyoga’. Nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden! Ik had nogal een clichébeeld en dus veel vooroordelen over yoga, maar vanaf moment één was ik verkocht.”

Hoe heeft yoga jouw leven veranderd?

“Intussen heb ik twee Teacher Trainingen gevolgd, geef ik yogales, heb ik een yogaboek en -app uitgebracht en school ik me constant bij. Yoga heeft me geleerd om mijn eigen grenzen te leren kennen, zowel op lichamelijk vlak als op andere vlakken. Het doet me ongelooflijk deugd, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik noem het mijn mindfulness in beweging.”

“Yoga is mijn minfulness in beweging”

Je leidt een druk leven met een uitdagende job én twee jonge kindjes. Hoe maak je dan nog tijd voor yoga? Hoe zit het met jouw work/life balance?

“De ene dag lukt dat al beter dan de andere. Zoals bij elke jonge ouder met een boeiende job, files, drang om zo gezond mogelijk te leven en er toch ook nog een vriendenkring, sociaal leven en boeiende partnerrelatie op na te houden (glimlacht). Alles valt of staat met een goede planning! Ik plan de momenten met mezelf, yoga of lopen, echt in mijn agenda in, net zoals ik elke andere afspraak inplan. Ik ken mezelf, anders dan komt het er niet van …”

Zou jij jezelf een yogagoeroe noemen?

“Neen, ik ben gewoon iemand die yoga doet, er baat bij heeft en ervan overtuigd is dat het voor veel mensen een nuttige zaak zou zijn om yoga in hun leven te integreren … Ofwel als vervanging van de toch eerder ‘saaie’ stretchoefeningen, ofwel als nieuwe ‘sport’.”

Is yoga iets voor alle mensen of moet je toch zo lenig als een kat zijn?

“Eén van de clichés is dat je je benen in je nek moet kunnen leggen om aan yoga te kunnen doen. Niks is minder waar… Het is ook geen rare sekte, het is ook niet enkel voor vrouwen en het is niet alleen voor zweverige types. Het is voor iedereen! Je hoeft echt niet flexibel te zijn om yoga te kunnen doen, integendeel, je wordt er flexibel van. De ene geraakt daar al wat verder in dan de andere, maar het gaat er in yoga net om dat je volgens jouw lichaam werkt. Flirt met je grenzen maar overschrijdt ze zeker niet, zodat yoga beetje bij beetje verdieping brengt in jouw lichaam en leven.”

“Yoga is voor iedereen!”

Net daarom bracht je ook je boek ‘Yoga met Evy’ uit?

“Inderdaad, om op een heel laagdrempelige, duidelijke, manier ‘yoga’ iets wijder verspreid te maken. Ik merkte – ook bij mezelf – dat er nog heel wat misverstanden, onduidelijkheden zijn in verband met yoga en met mijn boek wou ik duidelijkheid scheppen. Ik wou de drempel verminderen, de poses duidelijk omschrijven, de filosofie op een eenvoudige manier wat uitleggen … Kortom, mensen goesting geven om het eens te proberen.”

We kennen jou als een gezonde madam die heel Vlaanderen aan het bewegen brengt. Durf je ook wel eens te zondigen?

“Natuurlijk! Ik hou er ook van om een bakje frieten te halen bij de frituur mét een goeie kwak mayonaise erop en een kaaskroketje erbij… Of ik eet ook wel eens een zakje chips in de zetel wanneer ik naar een kleffe chickflick kijk. Ik doe mijn best om mijn gezin en mezelf gezond te laten eten en voldoende te laten bewegen maar terwijl laat ik het ook toe om af en toe ‘s te zondigen en daar dan ook liefst heel hard van te genieten. Dat moet ook in het leven: de 80-20 regel toepassen zeg maar. Ik geloof ook niet in een echt dieet, tenzij je echt problemen hebt met je gewicht en gezondheid natuurlijk. Ik geloof wel in gevarieerd, bewust eten en je gezond verstand gebruiken.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat is jouw volgende uitdaging?

“Geen idee, ik weet in grote lijnen wel natuurlijk waar ik naartoe wil, maar verder beperk ik mezelf niet graag op voorhand door al heel duidelijk te gaan formuleren waar ik bijvoorbeeld binnen nu en vijf jaar wil staan. Wie weet, sluit ik daardoor zoveel andere leuke dingen uit, dus I just go with the flow, weliswaar op een bewuste manier, maar toch…. :-)”

Wij hebben alvast weet van 1 toekomstplan: Evy Gruyaert komt naar (on)gewoon vrouw. Omcirkel zaterdag 30 juni in jouw agenda en laat je tijdens haar initiaties onderdompelen in de wondere wereld van yoga!

Fotografie: (c) Jasper Jacobs

 

Mobiele versie afsluiten