In balans - Jij, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Relativeren kan je leren

Relativeren: voor de één een koud kunstje, voor de ander een helse opdracht. In de chaotische wereld waarin we allen vertoeven kan het je echter heel wat stressmomenten besparen. Daarom geven we graag enkele tips. (On)gewoon vrouw stelt voor: relativeren voor dummies.

Is het echt zo erg?

Stel jezelf de vraag of wat je momenteel irriteert, er echt toe doet. Ga je het over tien jaar nog zo belangrijk vinden dat het nu nodig is om je erover op te winden? In veel gevallen is het antwoord op deze vraag ‘neen’.

Niemand is perfect, maar jij kan wel perfect jezelf zijn.

Feit: zo goed als iedereen heeft een ‘tussen-wasjes-in-stoel’. Dat klinkt misschien wat puberaal, maar toont aan dat niemand zo perfect is, dan hoe hij zich voordoet. Wees dus maar gewoon lekker jezelf.

Werk met affirmaties.

Het is psychologisch bewezen dat het vaak herhalen van een positieve stelling, een positieve invloed heeft op je welzijn. Een voorbeeld: ik ben blij met mijn lijf. Of je nu je appartement vol post-its kleeft of het als de achtergrondafbeelding van je smartphone instelt, kies voor datgene dat voor jou werkt.

Buitenlucht, dat lucht op.

Of je nu het blokje rond wandelt of de fiets neemt: buitenlucht doet wonderen. Hoofd leeg, hart vol.

Praat.

In plaats van je frustratie te laten opborrelen, kan je het beter uitspreken. Dat lucht vaak al genoeg op. Ga een koffietje drinken met je beste vriendin of babbel er eens over met je partner.

Doe de helikopter.

Bekijk de situatie van op een afstand. Wat zou je je beste vriendin adviseren, indien zij met deze situatie geconfronteerd werd? Op die manier kan je rationeler redeneren.

Merci!

Dat niet alles gaat zoals je wenst, is heel normaal. Zie je het dus eventjes niet meer zitten, wees dan blij met wat wel goed gaat. Want wauw, vandaag had je – ondanks alles – wel echt een super hair day!

Gewoon eventjes niets.

Ga zitten. Sluit je ogen. Voel hoe je lichaam tegen de stoel leunt. Word je bewust van je omgeving. Het is oké om eens gewoon eventjes helemaal niets te doen.

Wie heeft het gedaan?

‘Nog snel opruimen wanneer je schoonmoeder aanbelt’, ‘je kleintje voor tv neerplanten voelt als the easy way out’, ‘doe maar geen dessertje’, … Voldoen aan verwachtingen is vermoeiend. Maar bedenk even dit: wie stelt die verwachtingen? Je omgeving? Of jijzelf? Exact. Een beetje meer ‘foert’ is dik oké!

Lieve (on)gewone vrouwen, gun jullie zelf wat rust en probeer niet zo zwaar te tillen aan onbenullige zaken. Hey, de sokken matchen toch nooit allemaal.

VIVA_instagram_1080x1080px6.jpg

Geef een reactie