In balans - Jij, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Zeg me dat ik oké ben

Marcel Hendrickx (70 jaar) heeft aan de lijve ondervonden dat perfectionisme een negatieve weerslag kan hebben op de gezondheid. Hij kreeg twee hartinfarcten ten gevolge van zijn perfectionisme en besloot zijn levensstijl te veranderen. Hij schoolde zich om tot trainer en coach en ontwikkelde een eigen methodiek waarmee hij al honderden kinderen en volwassenen van hun hinderlijke perfectionisme heeft afgeholpen. Ondertussen heeft hij meer dan honderd perfectionismecoaches opgeleid, die samen het hem, de kwaal helpen te bestrijden. Ben je ook benieuwd wat hij te vertellen heeft over perfectionisme? Lees dan snel verder!

Wat is perfectionisme?

“Perfectionisme is de ‘te-modus’: té goed willen doen, té veel werken, té moeilijk kunnen kiezen, té sterk structureren. Perfectionisme is de schadelijke ‘te’, die jou ongelukkig en moe maakt. Het is met andere woorden een patroon, een zwaar wegend belemmerd patroon. De kern van dit patroon is immers ‘bevestigingsdrang’. De drang om continu te zoeken naar bevestiging ‘ik kan mezelf niet oké vinden, anderen moeten mij oké vinden.’”

In je boek ‘Zeg me dat ik oké ben’ benoem je perfectionisme als een ziekte van deze tijd. Wat bedoel je hiermee?

“Perfectionisme is een rechtstreeks gevolg van ‘de zieke maatschappij’ waar wij allemaal deel van uitmaken. De druk wordt almaar groter, op het ongezonde af, en het is nooit goed genoeg. Alles moet steeds meer en beter. Onze maatschappij vormt op die manier een vruchtbare voedingsbodem voor dit patroon.”

1-1-e1493114960816_8 x 8 cm mogelijk.jpg

Hoe ontstaat perfectionisme?

“Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd. Op een bepaald moment gaan kinderen aanvoelen dat ze niet oké zijn voor hun ouders of voor de school. Dat kan te maken hebben met van alles en nog wat bv. door het gevoel niet aanvaard te worden als kind (bv. neem eens een voorbeeld aan je zus), door gebrek aan affectie, door pestgedrag … Er zijn tal van aanleidingen waardoor een kind kan beslissen ‘ik ben niet oké’. Het logisch gevolg is dan dat het kind alles gaat doen om ervoor te zorgen dat anderen hem/haar oké vinden. Ze gaan continu bevestiging van anderen zoeken en doen daardoor altijd té veel hun best.”

“Streven naar een onbereikbaar ideaal is een valkuil”

 

Is perfectionisme gevaarlijk?

“Met perfectionisme op zich is niet noodzakelijk iets mis. Er bestaat immers ook ‘gezond’ perfectionisme. De lat hoog leggen, streven naar een beter leven, een betere job, een betere relatie, een betere gezondheid – het zijn lovenswaardige doelen. Maar zelfs dat gezonde perfectionisme kan doorschieten in een streven naar een onbereikbaar ideaal. Het wordt dan een valkuil, want het ideale lichaam, de ideale job, de ideale relatie bestaan niet.”

Wat zijn de symptomen van perfectionisme?

“Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen, waaronder te hoge kwaliteitseisen stellen (ook voor minder belangrijke zaken), een laag zelfbeeld hebben, de drang om alles onder controle te houden, moeilijk kunnen kiezen of beslissen, een te grote verantwoordelijkheidsgevoel/betrokkenheid. Sommige symptomen zijn bij de ene sterker aanwezig dan bij de andere. Het is eveneens mogelijk dat één of twee symptomen helemaal ontbreken.”

Jij hebt een methodiek ontwikkeld die mensen met perfectionisme de kans geeft zich hiervan daadwerkelijk te bevrijden. Hoe gaat deze methodiek dan concreet te werk?

“De methodiek die ik ontwikkeld heb, is de OCP-methodiek (Ontwikkelingsgericht coachen van Perfectionisme). Concreet brengen we met deze methodiek het lichaam terug in balans. We laten het deel dat het perfectionismepatroon aanstuurt samenwerken met het vrije kind in ons. Dit vrije kind is dat deel van ons dat staat voor een open en ongedwongen leven. Het zorgt eveneens voor zelfaanvaarding, vrijheid, enthousiasme en blijheid. Als beide delen samenwerken, zal er een nieuwe kern ontstaan: ‘Ik ben oké zoals ik ben, zowel mijn innerlijk als mijn uiterlijk – ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf. Vanuit die overtuiging sta ik in de wereld en ga ik mijn relaties aan.’

Wil je graag meer weten over perfectionisme, kom dan zeker naar onze gespreksavond op donderdag 21 maart 2019.

Marcel Hendrickx vertelt er zijn verhaal en deelt zijn kennis en inzichten. Je gaat bovendien naar huis met enkele tips waarmee je thuis aan de slag kan.

 

Geef een reactie