Tegenwoordig moet alles picture perfect zijn! Of het nu om je werk, je Instagramfoto’s of je geliefde schoenen gaat. Maar waarom willen we dat zo graag? Vaak zit de schoonheid juist in het imperfecte. Nietwaar? Waarom kijken we niet eens anders en positiever naar de dingen rondom ons? Laat je inspireren door deze unieke, imperfecte beelden.
Lelijke, ongewilde groenten
Deze wortels behoren tot de groep ‘lelijke, ongewilde groenten’. Ze krijgen deze stempel omdat ze niet voldoen aan de algemene (Europese) norm waaraan groenten en fruit moeten voldoen. Ze zijn te groot, te klein, te dun, te dik, te lang, te kort of te krom. Ze halen de veiling niet en worden vaak weggegooid. Onterecht! Ze zijn immers even lekker als de gewone groenten.
Tip: Meer en meer supermarkten bieden deze ‘lelijke’ groenten aan om voedselverspilling tegen te gaan. Gooi dus volgende keer ook eens een imperfecte komkommer in je winkelkar.
Mooie afwijkingen in het dierenrijk
Ook in het dierenrijk zijn er af en toe ‘afwijkingen’. Dieren zijn, net als mensen, imperfect en uniek.
Dit is Hercules. Hij is een lijger, een kruising tussen een leeuw en een tijger. Hij is de enige in zijn soort, wat hem net speciaal maakt. Daarnaast is hij de grootste katachtige ter wereld! Hij is niet zoals de anderen in zijn kudde, maar dat is geen probleem. Hij is uniek. En eerlijk, is het geen knapperd?
(Bron: Gazet van Antwerpen)
De schoonheid van ouder worden
Hoewel we het liefst verstoppertje spelen wanneer onze verjaardag weer om de hoek komt kijken (behalve als het tijd voor taart is natuurlijk), moeten we leren om net de schoonheid van het ouder worden te omarmen.
Het ouderdomsproces is iets om te koesteren. Ons lichaam vertelt ons levensverhaal. Heb je veel gelachen in het leven? Zijn er littekens door een zware, maar ongelooflijk mooie zwangerschap? Toon deze dan met trots in plaats van deze ‘imperfecties’ te verstoppen.
Koper: een speciaal metaal
Niet alleen de mens, maar ook metalen verouderen. Al ziet hun verouderingsproces er wat anders uit. Koper verandert van kleur. Omdat het metaal oxideert, verandert de roodbruine kleur in turquoise. Maar zijn de gebouwen daardoor minder mooi? Nee. Ze zijn nog steeds prachtig. Of misschien net veel mooier dan daarvoor!
Het Vrijheidsbeeld had oorspronkelijk een roodbruine kleur, maar door de jaren heen heeft het beeld een blauwgroene kleur. Zo herkennen wij het beeld ook, en is het nu niet nog mooier?
Kintsugi (‘de gouden verbinding’)
Nog niet helemaal overtuigd van de schoonheid in het imperfecte? Neem dan een voorbeeld aan de Japanners. Ze hebben een kunstvorm om porselein en keramiek te herstellen. Gewoonlijk tracht men een herstelling onzichtbaar uit te voeren. Kintsugi doet juist het tegenovergestelde: de breuklijnen maken deel uit van het verhaal van het object. Door deze breuklijnen in goud te herstellen, wordt het voorwerp juist unieker, steviger en waardevoller.
Kintsugi is eveneens een metafoor, die we kunnen toepassen op verschillende aspecten in ons leven: “Onze geschiedenis laat sporen na in ons hart, lichaam en ziel. De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren in ons leven met iets waardevols te vullen, er als het ware gouden littekens van te maken, die ons sterker, mooier en waardevoller maken.”
— door Inez Assaert
Heb je het toch moeilijk met ‘loslaten’? Wil je graag meer weten over perfectionisme, kom dan zeker naar onze gespreksavond op donderdag 21 maart 2019.
Coach Marcel Hendrickx vertelt er zijn verhaal en deelt zijn kennis en inzichten. Je gaat bovendien naar huis met enkele tips waarmee je thuis aan de slag kan.