(On)gewone Vrouwen, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Ongewone vrouw: Sanne Thijs

Voluptueus, vrolijk, kleurrijk en verdorie nodig. Zo kan je het best het tekenproject van Sanne Thijs (31 jaar) omschrijven. Deze illustrator met Limburgse roots kaart op haar eigenwijze manier ‘body shaming’ aan. Haar merk “Full of Freckles” staat voor body positivity, zelfliefde en zelfacceptatie. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Vanwaar die drang om vrolijke en kleurrijke tekeningen van vrouwen met een maatje meer de wereld in te sturen?

“Ik ben zelf ronder. En zoals heel wat vrouwen met een maatje meer heb ik zelf ook heel hard geworsteld met mijn gewicht en de onlosmakelijke vooroordelen waarmee ik te maken kreeg. Tot ik op een gegeven moment de klik maakte. Ik had er genoeg van om nooit genoeg te zijn. Ik leerde mezelf te accepteren en voelde mij beter en beter in mijn vel. Door die zelfacceptatie begon mijn tekenstijl automatisch ook meer rondere vormen aan te nemen. En op een gegeven moment tekende ik – puur op gevoel – een dik, naakt en vrolijk madammetje en dat klikte gewoon. Ik had (eindelijk!) een tekenstijl en tof onderwerp gevonden die echt bij mij paste en waar ik me goed bij voelde.”

takeupspace 300dpi

“Verder merkte ik dat volslanke mensen vaak negatief, triest of spottend afgebeeld werden. Dit vond ik niet oké. Ik vond dat er nood was aan realistische beelden over volslanke dames in de maatschappij. Dus heb ik hier mijn schouders onder gezet!”

“Ik had er genoeg van om nooit genoeg te zijn”

Je spreekt over het feit dat volslanke mensen vaak negatief afgebeeld worden. Wat zou hiervan de oorzaak zijn?

“In onze samenleving wordt dik zijn nog steeds niet aanvaard. We streven allemaal een ideaalbeeld na. Maar niemand weet echt waarom? Verder zijn er nog een heleboel vooroordelen over dikke mensen, die moeilijk uit de maatschappij te bannen zijn. Een eerste cliché is dat wij, volslanke dames, ervoor kiezen om zo te zijn. Als wij slank zouden willen zijn, dan is dit een kwestie van gewoon doen. Wat uiteraard niet zo is! Het is veel ingewikkelder dan dat. Een tweede cliché is dat alle zwaarlijvige mensen ongezond zijn. Ook dat is totaal niet waar! Er zijn heel wat rondere mensen die gezonder zijn dan een hoop slanke personen. Ook zijn wij niet lui en/of dom! Ondanks dat sommige mensen dit vaak onbewust denken.”

“Ik kies ervoor om dik te zijn, ben ongezond, lui en dom! Toch?”

Deze vooroordelen haal jij onderuit door jouw vrolijke tekeningen! Hoe ben je nu effectief aan de slag gegaan met het verspreiden en delen van jouw illustraties?

“Ik besliste, na enkele brainstormsessies en ondersteunende schouderklopjes van mijn vriend, om een Facebookpagina op te starten. Op deze pagina deelde ik wekelijks één tekening. In eerste instantie gewoon voor mezelf en (stiekem) hoopte ik dat ik mensen kon inspireren om zich beter in hun vel te voelen. Facebook is echter een medium dat weinig interactie toelaat. Vandaar dat ik overgeschakeld ben naar Instagram . Dit was de tool om een groot publiek te vinden en reacties van andere vrouwen te ontvangen. Ook kon ik mij aansluiten bij de bloeiende body-positive-beweging die al aan de gang was. Er waren namelijk veel plus size fashion influencers, maar een illustrator rond dit thema ontbrak nog ;-)”

Je Instagramaccount telt meer dan 32.000 volgers van over de hele wereld! Welk gevoel geeft dit jou?

“Het is leuk om te zien dat ik heel wat volgers heb en dat ik vrouwen inspireer met mijn illustraties. Maar het cijfer is eigenlijk niet iets waar ik mezelf echt mee bezighou. Voor mij gaat het meer om de reacties die ik krijg. Dat is een enorme beloning voor mijn werk. En verder is het leuk dat ik een platform heb om mijn werk en illustraties met anderen te delen. Via Instagram komen ook heel wat bestellingen op mijn webshop binnen, lekker handig toch!?”

Waarom denk je dat jouw illustraties zoveel vrouwen aanspreken?

“Het is merkwaardig hoe weinig illustraties er zijn over dikke vrouwen, die gewoon alledaagse dingen doen. En zeker niet over vrolijke dikke vrouwen. En zoals iedereen zijn ook zij op zoek naar positieve rolmodellen. Daarom dat mijn illustraties zo’n impact hebben, denk ik. Vrouwen herkennen zich erin. Zelfs over huidskleur heen! Zelfs als ik bijvoorbeeld een illustratie maak van een zwarte vrouw, krijg ik nog vaak reacties van blanke vrouwen: “Dat ben ik precies”. Het gaat dus niet alleen om de vrouw op de illustratie zelf, maar ook echt om de lichaamsvorm en de vrolijkheid!”

“Vrouwen herkennen zich in mijn illustraties. Zelfs over huidskleur heen!”

Maandelijks kies je iemand van je volgers en teken je een portret van de dame in kwestie. Bovendien kunnen mensen ook zelf een vraag indienen. Wat is het mooiste, leukste of meest aangrijpende verhaal achter een van je portretten?

“Ik heb niet één specifiek verhaal dat er uitspringt. Wat heel opmerkelijk is, is dat alle verhalen die ik te horen krijg, enorm veel op elkaar lijken. Het gaat voornamelijk over je niet goed voelen in je vel, het levenslang aan het diëten zijn en er gewoonweg genoeg van hebben!  De meeste vrouwen die mij bereiken, zijn dan ook vrouwen die op het randje staan om aan zelfliefde en zelfacceptatie te doen. Of die er al helemaal inzitten!”

Vanwaar de naam Full of Freckles?

“‘Freckles’ heb ik altijd al een zalig woord gevonden. Ik heb daar precies al heel mijn leven een connectie mee. Tijdens de zoektocht naar een gepaste naam, kwamen we uit bij “Full of Freckles” en dat lag zo goed in de mond dat ik dadelijk enthousiast was. Ikzelf sta ook vol met sproetjes (freckles), toevallig hé (lacht). Verder is het verhaal hierachter: ‘Om van jezelf te houden en jezelf te leren accepteren, moet je dit beetje bij beetje leren doen.’ Iedereen heeft iets wat mooi is of iets waar hij/zij trots op kan zijn. Leer om die dingen te zien! Bij mij waren dit 2 dingen, namelijk mijn ogen en … mijn sproetjes. De boodschap die ik dan ook graag zou willen meegeven, is: ‘Vind jezelf mooi, sproetje voor sproetje!’ Als je dit een tijdje doet en je neemt elke dag één sproetje meer, dan heb je op het laatste jouw hele zijn mee.”

“Accepteer jezelf – sproetje per sproetje”

Heb je nog toekomstplannen die je graag zou verwezenlijken?

“Ik heb gigantisch veel plannen! Momenteel heb ik contact met een uitgeverij in Amerika, om samen met een positive influencer (vrij vertaald: een persoon die – net als ik – de wereld een beetje beter wil maken) uit Florida een kinderboek te maken. Ook ben ik hobbygewijs een boek aan het schrijven rond zelfliefde en zelfacceptatie. Verder zou ik graag een pyjamamerk voor grote maten ontwerpen en deze opvrolijken met mijn illustraties. Ten slotte is het een grote droom om ooit een kleurboek te maken samen met andere positive influencers van over heel de wereld. Stilzitten is dus zeker geen optie.”

82 valentijn B met tekst 300dpi

Geef een reactie