(On)gewone Vrouwen, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Ongewone Vrouw: Renée

Chris (50 jaar) kreeg twee jaar geleden de yogakriebels. Vanaf dat moment is zij wekelijks te vinden in de yogales van Renée (Pelt). Renée, een 65-jarige erkende yoga-instructrice, neemt haar elke les mee in haar enthousiasme. We spraken met Chris en Renée.

Meteen wordt duidelijk dat de yogalessen veel effect op Chris hebben.

Chris: “Niet enkel de relaxatiemomenten trekken me aan, maar ook de eenvoudige rek- en stretchoefeningen. Ideaal om mijn algemene lichaamswerking te stimuleren. Die wekelijkse yogales is een moment om echt tot rust te komen; Het zorgt er daarnaast ook voor dat ik soepel blijf. Na de les ben ik helemaal ontspannen. De dag erop gaat dat ontspannen gevoel weg door de rush van het leven, maar de diepe uitwerking van yoga blijft langer.”

“Met de nodige richtlijnen begeleidt Renée iedereen naar ontspanning”

Iedere yogales wordt op dezelfde manier opgebouwd. De deelnemers plaatsen zich op hun matje in een halve cirkel rond Renée. Zodra het grote licht uitgaat, start de les en volgt iedereen aandachtig. Dat het licht uitgaat, vindt Chris helemaal niet erg.

Chris: “Het bevordert de ontspanning en zorgt ervoor dat ik me minder bekeken voel door anderen, want sommige oefeningen vragen soms om wat rare poses. Tijdens de les hoor je enkel Renée haar stem, ze zorgt echt voor een ontspannen gevoel en geeft de nodige richtlijnen. Kan iemand een oefening niet meedoen door bijvoorbeeld medische redenen, dan zorgt ze voor aangepaste oefeningen en tips.”

6L6A0627

Chris omschrijft Renée als een ‘hele lieve madam en vlotte babbelaar’.

Chris: “Renée trekt heel de groep mee. Ze is zeer enthousiast over yoga en weet, door haar uitgebreide kennis, echt wat ze doet. Wat zij op haar 65e nog allemaal kan met haar lichaam! Als ik zie hoe Renée zich met die oefeningen letterlijk dubbel plooit, hoe diep ze kan buigen, hoe gemakkelijk zij met haar handen tot aan de grond komt, terwijl ik niet verder dan mijn knieën geraak … Dat is echt verbazingwekkend.”

DSC07363 yoga Renée_bewerkt

Renée, vanwaar die passie voor yoga?

Renée: “Sinds een viertal jaar geef ik yogales voor de Voorzorg. Yoga is voor mij meer dan alleen rust vinden. Het is zeer bevorderlijk voor de gezondheid en heeft een preventieve werking bij het voorkomen van ziektes, stress en andere problemen. Ik moest dan ook niet lang twijfelen toen ze me de vraag stelden om deze lessen te geven.”

“Vrijwilligerswerk past volledig bij mij”

Je doet het als vrijwilliger?

Renée: “Aangezien het een onderdeel van de yogafilosofie is om dienstbaar te zijn en te geven wat je kan geven, past dit vrijwilligerswerk volledig binnen mijn levensopvatting. Lesgeven is een fijne manier om met yoga bezig te blijven. Ik haal er zelf veel uit, zowel lichamelijk als mentaal. Zeker met groepen die al langer naar de les komen, is het net alsof je samen een wandeling maakt, en de ervaringen deelt met elkaar.”

Chris: “Volgens mij zit de kracht van vrijwilligerswerk in de getalenteerde en gemotiveerde vrijwilligers die graag hun passie met anderen willen delen. En dat is exact wat ik voel bij Renée: een gepassioneerde dame met een warm hart!”

Van 23 februari tot 3 maart 2019 is het Week van de Vrijwilliger.

Dank je wel Renée! Voor je onuitputtelijke enthousiasme. 

Wil je meer weten over het sportief aanbod van Viva-Svv Limburg? Klik dan hier.

Geef een reactie