In balans - Relatie, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Hoe vanzelfsprekend is zorgen voor een dierbare?

Meer dan 860.000 mensen in België zorgen langdurig voor een dierbaar persoon die omwille van ziekte, ouderdom of een handicap hulp nodig heeft. De grootste groep mantelzorgers zijn vrouwen. Marina (58) zorgt sinds twee jaar voor haar dementerende mama. Een gesprek met een echte schaduwheld.

Marina (58) zorgt sinds twee jaar voor haar dementerende mama Paula (83 jaar)

Sinds wanneer is jouw mama hulpbehoevend?

Marina: “In mei 2016 werd er bij mijn papa longkanker vastgesteld. Ik ging sindsdien steeds mee op doktersbezoek. De ziekte had een grote impact op hun beiden, zodanig dat ze de informatie en het verloop van zijn ziekte niet konden filteren. Na elk bezoek moest ik verduidelijken wat er nu aan de hand was, wat er ging gebeuren. In april 2017 is papa helaas gestorven. Daarna is mama haar toestand ons pas duidelijk geworden. Tot dan ging al onze aandacht naar papa zijn strijd tegen kanker. In februari 2018 werd er dementie vastgesteld bij mama.”

“Gelukkig kunnen we op elkaar rekenen”

Waarom heb jij de beslissing genomen om te zorgen voor jouw mama?

Marina: “We zijn thuis met twee kinderen. Mijn broer en ik hebben altijd een heel goede band gehad met onze ouders. Zij stonden steeds klaar voor ons én voor de kleinkinderen. Dus toen zij hulp nodig hadden, hebben we geen seconde getwijfeld. Mijn broer woont echter in Zwijndrecht, logisch dat hij er niet elke dag kan zijn. Hij staat in voor de financiële kant en doet af en toe klusjes in het huis. Ik neem de rest op mij. Ouders oogsten wat ze gezaaid hebben. Het is nu tijd om te doen wat zij steeds voor ons hebben gedaan. Voor mij voelt dit evident en normaal aan.“

“Het is nu tijd om te doen wat zij steeds voor ons heeft gedaan”

Wat houdt het allemaal in, om te zorgen voor jouw mama?

Marina: “ Ik ben eigenlijk haar wandelende agenda, zorg dat ze elke dag haar medicatie neemt, regel haar doktersbezoeken, zorg af en toe voor de was en de plas, maak geregeld maaltijden klaar en help met de boodschappen. Momenteel zijn we extra hulp aan het regelen bij een thuiszorgdienst en Hoge Vijf. Dat vraagt echter veel tijd omdat je van instantie naar instantie moet lopen om de juiste documenten in orde te brengen.”

Hoe heeft de zorg van jouw mama impact gehad op jouw thuis en gezin?

Marina: “Ik werk nog voltijds en moet er redelijk wat verlofdagen aan spenderen. Mijn eigen ontspanning moet ook soms wijken. Een partijtje tennis last minute annuleren omdat mijn mama plots onwel is, gebeurt al eens. Gelukkig hebben mijn tennisvriendinnen hier begrip voor. We zitten met meerderen in hetzelfde schuitje. Wanneer het voor mij echt niet lukt om iets te doen, proberen mijn man of kinderen in te vallen. Gelukkig kunnen we op elkaar rekenen.”

Ongewoon vrouw Marina-14.JPG

Hoe heeft de zorg voor jouw mama invloed op jouw job?

Marina: “Ik werk als bediende bij de rechtbank en op mijn werk krijg ik voldoende steun. Ik heb een begripvolle baas én collega’s. Af en toe krijg ik wel de vraag waarom ik niet deeltijds ga werken. Maar ook al heb je dan meer vrije dagen, toch is dit niet de ideale oplossing. Problemen stellen zich namelijk niet per se op een vrije dag en doktersbezoeken bepaal je niet zelf.”

Heb je het gevoel dat de maatschappij genoeg waardering heeft voor mantelzorgers?

Marina: “Er wordt ons via vele kanalen duidelijk gemaakt dat ouderen best zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven. Maar dat is toch wel ten koste van andere mensen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om voor anderen te zorgen. Zo woon je niet altijd dicht bij je ouders, heb je niet automatisch een 9-to-5 job of een gezinssituatie die dit toelaat en ben je zelf niet altijd fysiek in staat om de zorg voor anderen op jou te nemen. Ik hoop dat mijn kinderen dat later niet voor mij moeten doen. Ik heb hen dat ook al gezegd. Nu, je kan de toekomst natuurlijk niet voorspellen. “

—  door Yvette Schreurs

 

Zondag 17 maart is het Dag van de Zorg

Op die dag kan je een kijkje nemen achter de schermen van organisaties uit de zorg- en/of welzijnssector.

Geef een reactie