(On)gewone Vrouwen, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Hoe vrouwen de wereld een tikkeltje perfecter maakten

We zijn tegenwoordig zo vertrouwd met moderne technische snufjes dat we er niet meer bij stilstaan wie er ooit op die geniale ideeën gekomen is. Wie het woord ‘uitvinder’ hoort, denkt ook doorgaans aan mannen als Thomas Edison en Alexander Graham Bell. Maar wisten jullie dat er ook heel wat vrouwen zijn die geweldige, niet meer weg te denken dingen hebben uitgevonden?

De ruitenwisser

Tijdens een reis van Alabama naar New York zag Mary Anderson (1866 – 1953) dat chauffeurs hun ramen moesten openzetten om te kunnen zien wanneer het regende. Wat onhandig! Dat kan toch gemakkelijker, niet!?

Het idee van de ruitenwisser was geboren. In 1903 creëerde Marie Anderson een arm met een rubberen rand die geactiveerd kon worden zonder uit je wagen te stappen. Veel mensen stonden echter sceptisch tegenover haar uitvinding, omdat de angst bestond dat zo’n vegende arm op de vooruit de chauffeurs zou afleiden.

“Ik ben geen uitvinder, ik wil dingen gewoon beter maken!”

Radioactiviteit

Een naam die zeker bekend in de oren klinkt is Marie Curie (1867 – 1934). Ze ontdekte in 1898 het element radium en werd zo de grondlegger van moderne technieken in de nucleaire geneeskunde (denk aan allerlei scans). Voor deze geniale ontdekking ontving Marie Curie twee keer de Nobelprijs. Dit deed geen enkele vrouw haar ooit na!

Weetje: Door de lange blootstelling aan radioactieve straling, werd ze helaas ziek. In die tijd wist men nog niet dat radioactiviteit in grote dosissen kankerverwekkend is.

Monopoly

Elizabeth Magie (1866 – 1948) was een sociaal bewogen vrouw. Ze werd getriggerd door de ‘landruns’, een waanzinnige strijd voor het claimen van land en creëerde in 1903 een amusant spel als vorm van kritiek op de onrechtvaardigheid van het kapitalisme. Het spel werd door haar The Landlord’s Game genoemd. Dertig jaar nadat Magie een patent aanvroeg op het spel, kocht Charles Darrow het spel voor een schijntje, blies het nieuw leven in en verkocht het door als Monopoly. Over kapitalisme gesproken, niet!?

Elizabeth Magie - Monopoly.4

De bron van telecommunicatie

De natuurkundige Shirley Jackson (1946 – …) was één van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die een PH.D. verdiende aan de Massachusetts Institue of Technolgy in 1973. Ze deed wetenschappelijk onderzoek naar sub-atomische deeltjes. Dit onderzoek leidde tot de uitvinding van alles dat telecommunicatie is, zoals de draagbare fax, de toetstelefoon, zonnecellen, optische glaszevelkabels en de techniek achter nummerweergave. Stel je eens voor wat we allemaal hadden moeten missen zonder deze geweldige vrouw!

Kogelvrije vesten

In 1965 ontdekte de Amerikaanse scheikundige Stephanie Kwolek (1923 – 2014) het sterke kunstvezel Kevlar, een materiaal dat vijf keer sterker was dan staal. Dit materiaal wordt gebruikt in kogelvrije vesten, brandweerkleding, veiligheidshelmen, brandstofslangen, de romp van boten, vliegtuigonderdelen … Ongelooflijk! Door haar uitvinding werden al heel wat levens gered.

De cirkelzaag

De Amerikaanse weefster Tabitha Babbitt (1784 – 1853) creëerde in 1813 een prototype van de cirkelzaag door een zaag te bevestigen aan haar spinnewiel. Ze stelde voor dat houthakkers een cirkelzaag zouden gebruiken in plaats van de inefficiënte trekzaag. Dit had als voordeel dat een zaag niet langer door twee mannen heen en weer bewogen moest worden. Er was dus minder mankracht nodig voor hetzelfde werk! Babbitt veranderde met haar uitvinding de hele houtzaagindustrie.

Uiteraard hebben vrouwen nog veel meer baanbrekende uitvindingen gedaan. We kunnen ze helaas niet allemaal opsommen, maar voor een kleine bisronde is er altijd plaats:

  • Het reddingsvlot door Maria Beasely (1882)
  • De brandtrap door Anna Connelly (1887)
  • De autoverwarming door Margaret A. Wilcox (1893)
  • De vaatwasser door Josephine Garis Cochrane (1893)
  • De injectiespuit door Letitia Geer (1899)
  • Huis op zonne-energie door Maria Telkes (1947)
  • De technologie achter het touchscreen door Shirley Ann Jackson (1988)

Applaus!

 

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag.

Een dag waarop de wereld er nog eens aan herinnerd wordt dat de strijd voor gelijke rechten voor de vrouwen nog niet gestreden is.

Geef een reactie