In balans - Jij
Een reactie plaatsen

He jij daar, voor-iedereen-en-alles zorgende mama, denk jij ook eens af en toe aan jezelf?

Zorg jij vaak genoeg voor jezelf? Wellicht niet. Je hebt je werk, je sociale verplichtingen, het huishouden, misschien een relatie en natuurlijk je kinderen. Druk, druk, druk … zo druk dat er onderaan de streep geen minuut voor jezelf overblijft.

En toch heb ook jij, mama, moeder, de vrouw, echt wat tijd voor jezelf nodig. Want iedereen heeft het nodig om af en toe de batterijen op te laden. Als je dit niet doet, word je almaar minder vrolijk, gaat je energiepeil de dieperik in of stort je zelfs helemaal in. Wat dan weer ten koste gaat van je werk, je omgeving, je partner en je kinderen … En daar heeft natuurlijk niemand wat aan!

Oké. Dus voor jezelf zorgen. En dan liefst iets meer dan dat momentje op de wc totdat iemand de deur opentrekt. Makkelijk gezegd. Maar hoe maak je tijd die je zogenaamd niet hebt? Met deze creatieve tips helpen wij jou op weg!

Me, myself and I

Woensdagmiddag of in het weekend: ongetwijfeld geeft ook jouw agenda ritjes aan van en naar de sporttraining, muziekles, tekenlies… Dat duurt al snel een uur. En hoewel je in die tijd boodschappen zou kunnen doen of een wasje had kunnen draaien, kan je je ook installeren in een koffiehuis in de buurt samen met de krant, een boek of je favoriete tijdschrift. Geen leuk koffiehuis in de buurt? Vul je reisbeker met huisgezette koffie, installeer je op de nabijgelegen parking, zet je autozetel in een comfortabele houding, lees boek en… geniet! Een uur only you, yourself en een goede kop koffie!

lex-sirikiat-346647-unsplash.jpg

Playdates: dé oplossing voor je sociaal leven

Playdates oftewel nóg meer kinderen in huis, een oplossing?! Ja hoor! Als het met leuke kinderen met leuke mama’s is wel. De kids houden elkaar bezig en jij kan ondertussen ongestoord kletsen. Dus tast eens af of de mama van jouw kid’s beste vriendje ook leuk is. En misschien krijg je er wel een paar leuke vriendinnen bij, formely known as ‘de mama van … ’

Babysit to the rescue!

Wie heeft ooit bepaald dat de taak van je babysit er opzit van zodra jij weer thuis bent? Juist. Niemand. En toch haasten we ons iedere keer weer naar huis, duwen we de babysit nog snel de nodige euro’s in de hand en roepen we ‘bedankt’  terwijl we ondertussen alweer het her en der verdwaalde speelgoed opruimen …

Gun jezelf een keer wat ademruimte en laat die helpende handen nog lekker even een uurtje verder spelen met je kids. Neem een bad met duur maar heerlijk geurend badschuim en lees eindelijk verder in dat geweldig nieuwe boek!

Tip: SOSbabysit, dé babysitservice in Limburg

Speel het slim

Stress, dagelijkse zorgen, slapeloosheid … 3 keer check? Hoog tijd om weer wat meer te ‘spelen’. Het geeft energie en doet je opleven. Speel met je kinderen en laad tegelijkertijd je batterijen weer op:

  • ‘Mama is ziek en de dokter moet komen’: 3 minuten tijd om je ogen dicht te doen en te houden.
  • Massages geven is leuk maar ze krijgen is zoveel leuker! Zeker van kleine kinderhanden …
  • Zet je op de grond voor de televisie en fungeer als klimrek terwijl je een aflevering bekijkt van je favoriete serie.

Mama zoekt pauzeknop

Vind je het moeilijk om een rustpauze in te lassen als je kinderen in de buurt zijn? Werk dan met een klokje of zandloper. Spreek af dat wanneer de klok loopt, ze je niet mogen storen. Ellen (42), mama van Dries (12) en Janne (9) kocht rust met een ‘niet storen’-bordje:

“Ik doe al een aantal jaren aan yoga. Op verplaatsing, maar ik probeer het ook al eens thuis. Niet evident in een gezin waar het liedje ‘mamaaah?’ op repeat staat en papa er door zijn wisselende arbeidstijden niet altijd is om mama even te ontlasten. Tot ik met het idee van een ‘niet storen’-bordje kwam. Een voor aan elke slaapkamerdeur. Met de afspraak, na een leuke knutselnamiddag, dat elk van ons het bordje 2 keer per week mocht gebruiken. Ik kan nu ongestoord mijn yoga-oefeningen doen en mijn dochter, die in een fase zit dat ‘privacy’ het nieuwe modewoord is, kan eindelijk dansfilmpjes maken waarop mama niet ineens opduikt…”

Ellen Janssen

Ja, ik zeg eens nee vandaag

Gewoon simpel neen zeggen is soms belangrijk. Om jezelf stress, frustratie en vermoeidheid te besparen. Denk daarom eerst even na (en adem een paar keer diep uit en in) voor je weeral impulsief ‘ja, geen probleem hoor’ antwoordt en geef een  duidelijke ‘nee’ als het er voor jou niet meer bij kan.

Op de mindfulness-tour

Multitasken wordt regelmatig gezien als een geweldige eigenschap, maar eigenlijk is het de grootste valkuil van bijna iedere mama. Je rent de hele dag van hot naar her en doet het liefst alles tegelijk. Ondertussen groeien de wallen onder je ogen en heb je het gevoel dat je iedere dag een marathon loopt waar geen eind aankomt. Met mindfulness zet je jezelf eigenlijk een paar keer per dag op de rem waardoor je weer even een moment van ontspanning voelt.

Please, try this at home: ‘Kies een dagelijkse routinebezigheid (zoals bijvoorbeeld eten, je tanden poetsen, boterhammen smeren of aankleden). Voer die handeling nu met volle aandacht uit. Noem 5 dingen die je kan zien, 4 dingen die je kan horen, 3 dingen die je voelt, 2 dingen die je kan ruiken en benoem wat je proeft. Zo ontstaat er rust in je hoofd, net omdat je alleen maar met die activiteit bezig bent.’

Het komt erop neer dat je dingen met aandacht doet en heel bewust in het moment leeft. Niet even nog snel een mailtje versturen, vervolgens een telefoontje beantwoorden en ondertussen ook je vaatwasser uitruimen terwijl je nog je kind helpt met een puzzel te maken … maar gewoon één ding tegelijk.

Laat Samson voor je zorgen

Zelfzorg is ook zorgen voor de relatie met je partner. En hoewel een romantisch dinertje, het afhuren van een privé-sauna … zeker hun bijdrage kunnen leveren, blijft intimiteit (en seks) dé sleutel . Maar dat blijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. En vooral: je bent in huis nooit alleen. NOOIT. Bovendien blijven die ‘ettertjes’ steeds langer wakker en ’s ochtends weet je helaas nooit wanneer ze je kamer zullen binnenvliegen …

Wil je ongestoord van elkaar genieten, moet je dus creatief zijn. Televisie is hét mirakel-ingrediënt: de tv in kinderhypnose-modus en hup, extra minuten gestolen om te vozen met je man of vrouw. Sinds 2016 heeft het zelfs officieel een naam: S-A-M-S-O-N-S-E-KS (de; m) het geslachtsleven; erotiek; seksuele betrekkingen terwijl kroost/nageslacht afgeleid wordt door televisie/beeldbuis.

—  door Ellen Janssen

Zorg voor jezelf! Schrijf je vandaag nog in voor een sportreeks of zelfontplooiingsles bij jou in de buurt!

Haal je yogamatje uit de kast en word helemaal soepel en zen tijdens onze lessen yoga of pilates, ga de uitdaging aan met onze [uit]houdingstraining met personal trainer en vooral, maak nieuwe vriendinnen!

Of kies bewust voor meer tijd voor jezelf en neem deel aan onze zelfontplooiingslessen. Je bent immers nooit te oud om te leren. Schrijf je in voor onze lessenreeksen mindfulness of workshops zelfzorg bij stress en burn-out.

Geef een reactie