In balans - Jij
Een reactie plaatsen

De soundtrack naar succes

Doelen stellen is makkelijk. Ze bereiken net een tikkeltje moeilijker.  Zo lijkt het toch vaak. Wist je dat liedjes ons vertellen hoe we onze doelen kunnen bereiken? Zorg er dus voor dat de volgende vijf songs op je heavy rotation van Spotify komen en zing, neurie of dans  je een weg naar succes.

Wannabe – Spice Girls

Despacito – Luis Fonsi en Daddy Yankee

No man is an Island – Joan Baez

I want it that Way – Backstreet Boys

Don’t you forget about me – Simple Minds

I gotta feeling – Black Eyed Peas

Wannabe – Spice Girls

‘Tell me what you want, what you really, really want”. De Spice Girls wisten het in 1996 al: hoe zorgvuldiger je je doelen kiest, hoe groter de kans dat je ze ook zal behalen. Ga voor dingen die je zelf wil.

Afgelopen januari kon ik Ketnet-wrapper Sander Gillis wel zoenen toen hij zijn goede voornemens  meedeelde: ‘elke week pizza eten en véél films zien’. Collega wrapster Charlotte Leysen kroop van verontwaardiging bijna in het behang. Volgens haar moesten goede voornemens moeilijke dingen zijn. Denken we niet allemaal zo? Maar de psychologie geeft Sander 100% gelijk. Doe je iets graag dan heb je meer kans dat je het blijft doen. Intrinsieke motivatie is de wetenschappelijke term hiervoor. Houd je van eten én koken? En wil je graag afvallen? Dan heb je daar meer kans op blijvend gewichtsverlies als je jezelf de uitdaging oplegt om minstens drie keer in de week een nieuwe, gezonde maaltijd van minder dan 500 calorieën klaar te maken dan als je voor ‘niet meer snoepen’ gaat.

Kan je dan alleen maar leuke doelen bereiken? Gelukkig niet. Ook zaken die we niet leuk maar wél belangrijk vinden, houden we vol. Bijvoorbeeld jaarlijks je belastingbrief invullen. Waar het om gaat is dat je doelen kiest die bij jou passen en die je echt wilt. Zegt iedereen in je omgeving dat je meer zou moeten sporten, maar heb jij daar een bloedhekel aan? Draai je tong dan drie keer om voor je rondbazuint dat je volgend jaar de 10 miles van Antwerpen loopt.

Despacito – Luis Fonsi en Daddy Yankee

From zero to hero? Dat hoeft niet persé traagjes of despacito  te verlopen, maar Luis Fonsi en Daddy Yankee gaven in 2017 wel het wijze advies om ‘pasito a pasito’, oftewel stapje per stapje te gaan.

Misschien haalden ze hun inspiratie in Japan. Daar verkondigen ze al jaren dat je doelen met kleine stapjes moet bereiken. Kaizen noemen ze dat.  Het is eigenlijk heel erg logisch. Grote stappen kunnen afschrikwekkend of gewoonweg niet doenbaar lijken. Droom je er stiekem van om een boek te schrijven, maar heb je nog nooit een verhaal geschreven? Start dan met een verhaal van één pagina. Een kleine stap, met veel kans op succes.

Tip: schrijf een stappenplan uit waarin je de opeenvolgende stappen neerpent. Lukt de eerste stap niet? Neem dan voldoende tijd om na te denken over hoe je die eerste stap nog kleiner kan maken. Elke dag tien minuten schrijven, zonder resultaatverplichting, lukt misschien wel.

No man is an Island – Joan Baez

De Amerikaanse folkzangeres Joan Baez maakte in 1968 de beroemde quote van schrijver John Donne ‘No man is an Island’ onsterfelijk. Mensen zijn groepsdieren. De meesten onder ons bereiken doelen makkelijker als ze gesteund worden.

Wie beter om je te steunen als iemand met eenzelfde doel? Dus zoek een maatje als je wil stoppen met roken, een groot feest wil organiseren of als je meer kwaliteitstijd met je kinderen of je partner wil doorbrengen. Je hoeft niet in elkaars buurt te wonen.  Via sociale media kunnen jij en je maatje  elkaar op de hoogte van jullie inspanningen of lever je elkaar inspiratie. Zo kan jij volgen welke leuke knutselactiviteiten je creatieve vriendin met haar kinderen doet en dan kan zij jouw uitstapideetjes overnemen.

Vind je niemand met dezelfde doelen als jij? Breng zoveel mogelijk mensen op de hoogte van je doelen en de vooruitgang die je boekt. Zowel de sociale druk als de complimenten die je ongetwijfeld zal ontvangen vergroten je doorzettingsvermogen en je kans op blijvend succes.

crew-56837-unsplash

I want it that Way – Backstreet Boys

Zelfs een commerciële jongensgroep als de Backstreet Boys gaven ons in 1999 nuttig advies over doelen behalen. Om te bereiken wat je wil is het belangrijk om te verwoorden wat je gaat doen. Formuleer je doelen positief. That Way, dus. Dat klinkt logisch, maar hoe vaak nemen we ons niet voor om dingen te laten? Minder op onze smartphone kijken, minder zeuren, niet over ons heen laten lopen… Dat zijn allemaal negatief geformuleerde doelen.

Weten wat je niet (meer) wilt, is een goed vertrekpunt. Als het daar bij blijft, heb je echter veel kans dat je op dag drie van je nieuwe leven het gevoel krijgt dat je je doelen nooit zal bereiken.  De weg naar succes is lang. Eens falen hoort erbij. Wie erg verlegen is en moeite heeft om grenzen aan te geven, komt snel in de verleiding om te zeggen ‘ ik laat niet meer over me heen lopen’. Heb je dan toch extra werk aangenomen van je baas,  terwijl je dat eigenlijk niet wilde? Dan voelt dat vaak als een mislukking. Als je je daarentegen had voorgenomen om assertiever te zijn, dan onthoud je, naast die ene mislukking, ook de keren dat je wel assertief was.

Iets niet doen, kan trouwens maar op één manier. Iets wel doen, kan op verschillende manieren. Kies de manier die het beste bij jou past. Wil je minder tijd verliezen aan je smartphone? Stel dan als doel om elke week een boek te lezen, met een vriend(in) te sporten. Of om elke dag een half uur te breien of op regelmatige basis vrijwilligerswerk te doen. Allemaal manieren waarbij de kans veel groter is dat je niet de hele tijd op je smartphone zit te tokkelen dan wanneer je je simpelweg voorneemt minder tijd te verliezen aan dat aandachtvretende ding.

Don’t you forget about me – Simple Minds

The Simple Minds waren niet zo eenvoudig van geest als hun naam doet vermoeden. Hoe vaak raken goede voornemens en plannen na een tijdje niet op de achtergrond om te verdwijnen in de stofnesten van onze gedachten?  Dus haal je agenda boven en plan in wanneer je aan je doelen gaat werken.

Deel je doel op in concreet haalbare activiteiten en tijdstippen.  Hoeveel tijd heb je elke dag, week, maand te besteden? Wees realistisch.  Wil je meer bewegen? Misschien lukt het om elke dag een kwartier eerder te vertrekken naar je werk en voor je aan de slag gaat een ommetje te doen. Of misschien kan je wel fietsen in plaats van bus of auto te gebruiken? Lukt het je om één keer per week een langere sportactiviteit in te plannen? Liefst met iemand anders. Schrijf dan alvast in je agenda wanneer je gaat uitzoeken met wie je welke actieve vrijetijdsbesteding gaat doen.

I gotta feeling – Black Eyed Peas

Klaar om aan je doelen te beginnen?  Zet je luidsprekers op volle sterkte en laat de Black Eyed Peas je helemaal in de stemming brengen want  ‘tonight is going to be a good night.’ Als je iets echt wil, dan start je er NU mee. Van uitstel komt afstel. Wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Leg dan nu, nu, nu… je smartphone neer en speel een spelletje met je gezin. Dat kan ook op de PlayStation. Desnoods bestel je pizza’s en eten jullie die op terwijl je een feelgood film kijkt. Nodig dan ineens Ketnet- wrapper Sander uit.

danielle-macinnes-222441-unsplash

— Geschreven door: Marijn Somers (vrijwilliger VIVA-SVV Limburg)

 

Geef een reactie