Maatschappij
Een reactie plaatsen

De kringloop van het leven

De nieuwe film ‘The Lion King’ speelt in de bioscoop! Mama en ik gingen vol verwachting naar de filmzaal. Wat een super mooie film; prachtige muziek, hartverwarmende personages en het uitgestrekte Afrikaanse landschap. Maar wat ‘The Lion King’ vooral bijzonder maakt, is het verhaal. Het bevat alle facetten uit het leven waar we mee te maken krijgen: van jeugdige naïviteit tot onvoorzien verlies en van verraad tot ontluikende liefde. Sterker nog, volgens mij zijn er heel wat levenslessen die aan bod komen.

Het verhaal

Het lijkt me sterk, maar even een samenvatting voor wie de film niet kent.“Wacht maar af totdat ik Koning ben”: Simba was vastbesloten om zijn rol als Koning te vervullen. Hij keek met grote kijkers naar een positieve toekomst. Tot zijn vader stierf en Simba hiervoor verantwoordelijk wordt geacht (door zijn verbitterde oom Scar).  Simba ervaart een schuldgevoel en slaat op de vlucht. Hij vlucht van de situatie, maar ook van zichzelf. Hij maakt nieuwe vrienden en vergeet zijn identiteit en roeping om te regeren. Hij start een nieuw zorgeloos leven ‘Hakuna Matata’. Op oudere leeftijd keert hij alsnog terug naar zijn familie om zijn koninkrijk terug te winnen.

https://unsplash.com/photos/NRQZ2EIzF2w

Levensles 1: Het leven gaat altijd door

Wanneer Mufasa doodgaat is Simba intens verdrietig (Simba niet alleen, zelfs als 30-jarige kijker stroomden de tranen over mijn wangen.). Maar er is niets dat hij kan doen om de situatie te veranderen. Hoe pijnlijk het soms ook is, het leven gaat door. “Het leven is een cirkel. Je wordt geboren, je gaat dood en je hebt verdriet, maar daar staat ook weer vreugde tegenover.”

Levensles 2: Heb geen zorgen

Wanneer Simba in de jungle terechtkomt wordt hij gevonden door Timon en Pumba. Timon (een stokstaartje) en Pumba (een wrattenzwijn) ontfermen zich over de jonge leeuwenwelp. Ze voeden hem op en beleven samen de leukste avonturen. Timon en Pumba hebben een hele bijzondere levensvisie. Ze maken zich niet snel druk en hebben een zorgeloos bestaan: Hakuna Matata. Het is belangrijk om te genieten van het leven en bepaalde zaken los te laten.

Levensles 3: Je verleden bepaalt niet je toekomst

Simba denkt dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Zijn schaamte en schuldgevoel is zo groot, dat hij wegrent van zijn familie. Uiteindelijk ziet hij in dat wegvluchten niet de oplossing is en keert hij terug naar het koninkrijk. Het verleden kan pijn doen. Je kunt er voor kiezen om er voor weg te rennen, of er van te leren. Daarnaast is het nooit te laat om iets goed te maken of recht te zetten.

Je verleden kan pijn doen. Je kunt ervoor wegvluchten of ervan leren.” (Rafiki)

Levensles 4: Geloof in jezelf

Terwijl Simba ouder wordt en van een jong welpje tot een volwassen leeuw uitgroeit, probeert hij erachter te komen wie hij is. Simba denkt dat hij niet in staat is om zijn oom Scar te verslaan. Maar na een visioen van zijn vader, waarin hij Simba dwingt naar zichzelf te kijken, realiseert Simba zich dat hij beter is dan wat er van hem geworden is. Zijn zelfvertrouwen groeit en hij vindt de kracht om terug te keren naar het koninkrijk. Mufasa geeft Simba de kracht om te geloven dat hij sterk genoeg is om zijn rol als koning op te eisen. Geloof in jezelf en onderschat jezelf niet. Alles wat we nodig hebben is het besef: ik kan het.

https://unsplash.com/photos/gEljalx1NYI

Levensles 5: Humor relativeert

Hoewel Scar het slechte personage uit het verhaal is, kunnen we ook veel van hem leren. Hij is enorm gekwetst en gefrustreerd. Zijn grote kracht is echter de humor, waarmee hij het al jarenlang volhoudt. Daarmee weet hij dingen te relativeren. Humor werkt goed om met moeilijke dingen in het leven om te gaan. Het relativeert en kan pijn verzachten.

Levensles 6: Liefde overwint alles

Met het liedje ‘Can you feel the love tonight’ wordt duidelijk waar een groot deel van het verhaal om draait: de liefde. Liefde voor je kind, voor je ouders, voor je vrienden, voor je partner. Zelfs als Mufasa er niet meer is, helpt hij Simba bij het maken van de juiste keuzes. Mufasa geeft Simba de kracht om te geloven dat hij sterk genoeg is om zijn rol als koning op te eisen. Liefde overwint alles. Je put er kracht uit. Zelfs als geliefden er niet meer zijn, zullen ze altijd een deel van je blijven.

En plots wordt ‘The Lion King’ nog een stukje mooier! Dank je wel ‘Walt Disney’ om deze prachtige levenswijsheden te delen met ons.

Geef een reactie