(On)gewone Vrouwen, In balans - Jij
Een reactie plaatsen

Ik ben TWEE en ik zeg NEE, maar waarom lukt dit op ons 36ste niet meer?

Je baas vraagt of je er nog een extra opdracht bij wil nemen. Je beste vriendin vraagt of je mee helpt verhuizen. Ugh. Je wil ‘nee’ zeggen, maar dat is soms zó ontzettend moeilijk. Tijd om daarmee te stoppen en op te komen voor jezelf en voor je eigen belangen, zonder je egoïstisch te voelen. Het is logisch dat je mensen wil helpen, maar soms moet je voet bij stuk houden. Soms moet je keuzes maken. Voel je daar dan ook niet schuldig over.

Heel veel personen vinden het moeilijk om nee te zeggen. Hier ben je zeker niet de enige in. Iedereen wil graag aardig gevonden worden. Je gaat ervan uit dat men een oordeel over je zal vellen als je nee zegt. Misschien is er een stemmetje in je achterhoofd dat fluistert dat ‘nee zeggen’ zelfs egoïstisch is. Of je wilt gewoon heel graag anderen helpen. Want helpen is iets positiefs toch? Het kan ook zijn dat je bang bent dat de ander boos zal worden. Of uit respect voor de ander, omdat je vindt dat die ander geen ‘nee’ verdiend. Kortom, er zijn verschillende redenen die achter ons ja-antwoord verborgen kunnen zitten.

Belangrijk om te weten: ‘ja’ zeggen tegen wat anderen van ons verlangen, betekent vaak dat we geld, tijd en energie steken in dingen die niet altijd onze prioriteit hebben, ‘ja’ zeggen tegen mensen die je nauwelijks kent, gaat vaak ten koste van tijd die je kunt doorbrengen met de mensen die je het meest dierbaar zijn,  … Met andere woorden ‘Als je ja zegt tegen anderen, zeg je nee tegen jezelf.’. Zonde toch!?

“Elke keer als we ja zeggen tegen iemand anders, zeggen we nee tegen onszelf”

Maar goed nieuws … ‘NEE’ zeggen kun je (terug) leren.

Je mag altijd ‘nee’ zeggen

Besef dat je altijd nee mag zeggen. Heb je ergens helemaal geen zin in? Of heb je het veel te druk om extra klusjes aan te nemen? Wat je reden ook is: je mag altijd ‘nee’ zeggen. Je bent niet verplicht om ook maar iets te doen, zeker niet als je er niet voor in de mood bent of jouw planning ermee in de war schopt.

Onthoud ook: ‘Nee’ is het antwoord op een vraag en is dus geen afwijzing richting de persoon die de vraag stelt. Het voelt soms alsof je iemand in de steek laat als je een keer ‘nee’ zegt. Toch maakt jouw antwoord je geen slecht persoon en zegt het niets over wat voor vriendin/dochter/werknemer jij bent.

Zoek geen excuses

Je hoeft geen verklaring af te leggen. Een excuus waarom je iets niet wilt doen, ben je niemand verschuldigd. ‘Nee’ zeggen mag ook zonder goed excuus. Of je nu met koorts op bed ligt of je ontzettend had verheugd op een avondje Netflixen: allemaal jouw zaak. “Nee, sorry, dat komt me niet uit,” is een prima antwoord. Je zult zien dat de ander in de meeste gevallen niet eens naar jouw verklaring zal vragen!

Denk eerst goed na

Heb je de neiging nogal snel akkoord te gaan met plannen en taken? Leer jezelf aan om een denkpauze te nemen. Ga bijvoorbeeld een koffie halen, even naar het wc of vraag heel expliciet tijd om erover na te denken. Weeg in die tijd af wat de voor- en nadelen zijn van de opties die je hebt. Zo voorkom je ondoordachte beslissingen waar je later spijt van krijgt. Niks mis met eerst even goed nadenken!

Toch te snel toegestemd? ‘Nee’ zeggen kan dan altijd nog

Het overkomt zelfs de meest assertieve personen: je hebt ergens mee toegestemd terwijl je helemaal niet kan of wil helpen. Zelfs nadat je ‘ja’ hebt gezegd, heb je het recht om van mening te veranderen. Wacht hier alleen niet te lang mee en vertel het zo snel mogelijk aan de ander. Hij of zij kan snel op zoek naar een andere oplossing en jij bent van de stress af. Win-win!

Je schuldgevoel is overbodig

Heb je snel de neiging om toe te geven omdat je je anders schuldig voelt? Het kan helpen om een lijstje op te stellen met redenen waarom je iets niet hoeft te doen. Zoals we eerder ook al noemden is voor- en nadelen afwegen helemaal geen slecht idee. Om van je schuldgevoel af te komen doe je hetzelfde, maar dan heel persoonlijk. Bijvoorbeeld zo:

Als ik op dit verzoek in ga, heb ik geen schuldgevoel. Wel baal ik dat ik:

  • mijn vrije tijd inlever,
  • zo toe ben aan rust, maar het niet krijg,
  • mijn tijd zelf zo hard nodig heb,
  • niet voor mijzelf ben opgekomen of niet voor mijzelf heb gekozen.

Zo word je gedwongen er wat langer over na te denken, waarna je er al gauw achter zult komen dat je je niet schuldig hoeft te voelen over een keuze die je 100% voor jezelf hebt gemaakt.

https://unsplash.com/photos/9YzA4cFSCdE

Wees duidelijk

Je weet dat je ‘nee’ wilt zeggen, je weet alleen nog niet hoe. De beste manier is zo duidelijk mogelijk. Draai niet om je antwoord heen en geef zo vroeg mogelijk aan dat je niet mee wilt of kunt werken. Zo kan de ander jouw antwoord maar op één manier opvatten en voorkom je misverstanden. Vind je dit toch lastig? Maak je antwoord wat milder door de ander te bedanken dat hij of zij jou heeft gevraagd, maar dat je toch ‘nee’ moet zeggen. Niks aan de hand, toch?

Blijf respectvol

Veel mensen denken dat nee zeggen niet respectvol is, maar het gaat erom hoe je nee zegt. Wees altijd respectvol met je antwoord. Bijvoorbeeld “Fijn dat je jouw kinderen het liefst aan mij toevertrouwd en ik had het met alle liefde willen doen, maar het komt me morgen niet uit. Ik hoop dat je het op andere manier kan oplossen”. Ook dan geef je de ander een goed gevoel.

Tot slot: zoek een mooi evenwicht

‘Nee’ durven zeggen is belangrijk, maar verlies je er niet in. Je moet ook weten op welke momenten je beter ja zegt. Iets doen voor anderen geeft ons een goed gevoel en het is belangrijk dat je een teamplayer bent. Weet gewoon waar je de grens trekt. Je mag best vriendelijk zijn, maar laat niet over je heen lopen. Het is belangrijk om vanaf het begin een beetje op je strepen te staan. Durf ook eens néé te zeggen, daar is niks mis mee. Vraag maar aan die peuter van twee.

 

Geef een reactie