Doe-het-zelf
Reactie 1

DIY: Bye bye plastic, welkom bijenwasdoek

Bijenwasdoeken of bee’s wraps zijn inpakdoekjes gemaakt van bijenwas en jojoba-olie. Je gebruikt ze om etenswaren vers te houden. In tegensteling tot plasticfolie kan je ze verschillende keren gebruiken. Je dekt er etensrestjes mee af, verpakt er een stukje kaas in of je neemt je boterhammen erin mee. Vleeswaren mag je er niet in verpakken! In de winkel of online betaal je zo’n 20 euro voor 3 stuks van verschillende grootte. Gelukkig zijn ze ook heel eenvoudig zelf te maken.

IMG_5308

Benodigdheden:

Voor twee lapjes stof van ongeveer 20 cm op 30 cm

 • Jojoba-olie: 20 ml
 • Bijenwas: 30 gram
 • Gestreken lapjes katoen (zo voorkom je kreukels in je doek)
 • Een invetborsteltje
 • Een oud glazen kommetje (confituur of iets dergelijks)
 • (kartel)schaar
 • bakpapier
 • Oven en bakplaat

In zes stappen van lapje katoen naar een bee’s wrap

 1. Knip een lap katoen in de gewenste grootte. Alvast niet groter dan de bakplaat die in je oven past. Knip best met een kartelschaar. Zo rimpelt de stof minder snel.
 2. Verwarm de oven voor op 130 graden. Leg eerst bakpapier en dan het lapje katoen op een bakplaat en verwarm ze. Je lapje moet warm zijn zodat je er later de bijenwas op kan smeren zonder dat die dadelijk stolt. Het bakpapier zorgt ervoor dat de bijenwas niet op je bakplaat terecht komt.
 3. Smelt de jojoba-olie samen met de bijenwas au bain-marie. Gebruik je bijenwas vers van de imker? Filter die dan eerst door een oude nylonkous zodat je een brokjesvrij smeersel krijgt.
 4. Haal de schaal met stof uit de oven en smeer het bijenwas/jojoba-oliemengsel erop. Stolt de was tijdens het verspreiden? Leg het doekje dan even terug in de oven. Klaar? Houd dan de doek even naar het licht. Zo zie je sneller of je nog stukjes stof hebt overgeslagen.
  Tip: strijk de bijenwas aan de achterkant van de stof. Dan kan je bij gebruik de mooie kant altijd naar buiten houden.
 5. Warm de ingesmeerde bijenwasdoek opnieuw enkele minuteng op in de oven. Wrijf daarna het mengsel nog eens goed uit over de doek.
 6. Zet de bee’s wrap nog een keer in de oven voor een paar minuten. Haal hem eruit en houd hem even omhoog zodat hij kan afkoelen.

Onderhoud

Je houdt je bee’s wrap schoon door ze af te spoelen met koud of lauw water en, indien nodig, zeepsop. Te warm water maakt de bijenwas los waardoor je je doek niet meer kan gebruiken. De doeken gaan ongeveer acht tot twaalf maanden mee. Daarna wordt de beschermlaag te dun. Wil je een potje etensresten afdekken, dan gebruik je best een elastiek om alles goed af te sluiten.

-geschreven, getest en goedgekeurd door Marijn Somers

 

 

1 reactie

Geef een reactie