Doe-het-zelf
Een reactie plaatsen

Rode klaver: onkruid of ongekend nuttig kruid?

Rode klaver kennen we ongetwijfeld allemaal. Het duikt overal op en heeft totaal geen nut. Het brengt niet eens geluk, want het heeft slechts drie blaadjes. Of toch…?

Je nieuwe beste vriend

Opvliegers, nachtelijke zweetbuien, stemmingswisselingen, neerslachtigheid… Stuk voor stuk irritante eigenschappen van ‘de overgang’ die te maken hebben met de natuurlijke afname van oestrogeen. Rode klaver bevat stoffen die een vergelijkbare werking hebben met dit noodzakelijke oestrogeen en helpt zo de symptomen beduidend te verminderen en je terug een beetje in balans te brengen.

Om het kruid nog meer geliefd te maken: ook met menstruele klachten zoals pijnlijke borsten en zelfs hormonale migraine weet rode klaver wel raad mee. De maandelijkse kwaaltjes mogen dan bij het vrouw-zijn horen, ze wat temperen is toch mooi meegenomen.

Nu dit ‘helemaal-geen-onkruid’ onze nieuwe beste vriend is, krijgen we er toch nog een paar bonussen bovenop.

Mag het iets meer zijn?

Wist je dat rode klaver je ook beschermt tegen hartziekten door slagaders flexibeler te maken en bloedstolsels te voorkomen? Het spreekt voor zich dat het niet te combineren valt met bloedverdunners.

Bovendien vertraagt rode klaver de tekenen van huidveroudering, vermindert het huidontstekingen en bestrijdt het kruid luchtweginfecties door slijm los te maken. Het aanwezige calcium helpt de botsterkte te behouden en magnesium geeft dan weer een steuntje bij depressie.

shutterstock_478201387.jpg

Hoe? Zo!

Maar hoe maken we nu optimaal gebruik van dit weldadige plantje?

Uiteraard zijn er heel wat kuren en pillen te vinden met rode klaver als ingrediënt. Wij zijn echter vooral geïnteresseerd in de DIY-mogelijkheden.

  • Een  aftreksel: kook 1 theelepel rode klaverbloempjes per kop gekookt water. Dit werkt uitstekend bij opvliegers en voor de luchtwegen.
  • Thee: Gewoon water koken en de rode klaver er in laten trekken.
  • Zalf: Kook de rode klaver en vermeng deze in reuzel of kokosolie. Verzacht insectenbeten, maar ook huidinfecties. Deze zalf is ook te gebruiken bij onze huisdieren.
  • Verder mag je gerust creatief zijn: doe eens wat bloempjes in je slaatje. Je kan ook een bloempje in ijsblokjes vriezen en zo je zomerdrankjes decoratief pimpen.

Laat dit lieflijke bloempje ons geheimpje zijn om ons beter in ons vel te voelen op off-dagen, want ja hoor, die hebben we allemaal wel eens.

-geschreven, getest en goedgekeurd door Piroska Bella

Geef een reactie