(On)gewone Vrouwen
Een reactie plaatsen

“Door het verminderen van stress nemen mentale en fysieke klachten af”

Jana Schoefs (44 jaar) is dagelijks bezig met zelfontwikkeling, ontspanning, yoga, meditatie en de natuur. Na haar scheiding koos ze bewust voor een levensstijl vol rust, ontspanning en met voldoende tijd om haar 2 jongens op te voeden. Op professioneel vlak specialiseerde ze zelf in relaxatietherapie. Daar willen wij alles over weten!

Je bent relaxatietherapeute. Wat houdt dat precies in?

Jana: “Bij relaxatietherapie worden er handvaten aangereikt om zelf – op een hele gemakkelijke manier – het eigen stressniveau te verminderen. Als relaxatietherapeute help ik mensen om rust te vinden in deze stressvolle tijden, om anders met gedachten en emoties om te gaan, om op een andere manier te communiceren met zichzelf en anderen … Kortom met bewust in het leven staan.”

Waarom is dat zo belangrijk denk je?

Jana: “We leven in een wereld vol prikkels. Prikkels van buitenaf, maar ook prikkels die we onszelf opleggen. We moeten alles tegelijkertijd doen, we leggen de lat enorm hoog en onze to do-lijst is eindeloos. Door deze overprikkeling ervaren we stress en leven we bijna continu in een adrenalinerush. We zijn niet meer bewust aan het leven, maar zijn eerder aan het overleven! We hollen onszelf voorbij en hebben het gevoel dat we geleefd worden. Door het verminderen van stress en door het bewuster te gaan leven, keren we terug naar de kern van ons lichaam en nemen mentale en fysieke klachten af.”

Hoe help jij mensen om dit rustpunt te vinden?

Jana: “Dit kan op verschillende manieren. Aan de ene kant werk ik met oefeningen bv. ademhalingsoefeningen, bewustzijnsoefeningen, bewegingsoefeningen, meditatieoefeningen … Hierbij is het ervaringsgericht stukje enorm belangrijk. Ik wil mensen laten voelen wat de oefeningen met hun mentale en fysieke gezondheid kunnen doen. Aan de andere kant vind ik ook het informatieve luik belangrijk bv. wat is stress, wat doet dit met het lichaam …”

“Belangrijk is dat mensen een manier vinden, die bij hen past. Wanneer ze verplicht relaxatieoefeningen gaan doen, die ze niet leuk vinden, gaan ze zichtzelf ook niet kunnen ontspannen. Mijn boodschap is: ‘Luister naar jezelf en naar jouw lichaam en doe datgene waar jij behoefte aan hebt.”

“Luister naar jezelf en doe datgene waar jij behoefte aan hebt”

Is relaxatietherapie iets voor iedereen?

Jana: “Persoonlijk denk ik dat iedereen baat kan hebben bij relaxatietherapie. Je moet er alleen voor open staan en bewust mee aan de slag willen. Let wel, relaxatietherapie kan soms confronterend zijn. Je zal moeten erkennen dat je bepaalde emoties hebt onderdrukt of zal bepaalde karaktereigenschappen moeten omarmen, die je liever zou verstoppen. Want jij bent jij, met jouw goede én slechtere eigenschappen. Wanneer je nog niet klaar bent om jezelf te erkennen, zal relaxatietherapie minder effect hebben en zal het moeilijker zijn om tot de kern van jezelf te komen.”

Hoe vind je zelf rust in deze drukke maatschappij?

Jana: “Ontspanning is momenteel een groot onderdeel van mijn leven door mijn job. Sterker nog, ik moet ontspannen zijn om mijn job te kunnen uitoefenen. Verder is me-time erg belangrijk voor mij. Ik maak hier bewust tijd voor en plan dit in in mijn agenda. Ook het stellen van prioriteiten is onmisbaar. Is het huis vuil, maar hebben de jongens mij nodig? Dan maak ik bewust tijd voor hen en laat ik het huishouden voor wat het is. Kortom, ik kies bewust voor datgene waar ik energie van krijg en wat ik belangrijk vind.”

Meditatieoefening ‘1 minuut is voldoende om aan zelfzorg te doen’

Kies 1 moment (minstens 1 minuut lang) om bewust te leven en tijd te maken voor jezelf. Dat kan door ’s morgens 1 minuut bewust te snoozen in bed, 1 minuut waarbij je bewust wakker wordt, let op een rustige ademhaling, je volledig uitstrekt en geniet van het fluiten van de vogels… Of tijdens de afwas, een wandeling, de autorit naar het werk of terug naar huis, in de winkel … Het zijn allemaal momenten waarop je 100% kan focussen op het NU.

In het najaar geef je een lezing in PXL Congress (Hasselt) ‘Creëer je eigen rustpunt in stressvolle tijden’. Waarom moeten vrouwen, en mannen, zeker komen luisteren?

Jana: “Waarom? Omdat ik het iedereen van harte gun om ECHT te kunnen leven en te kunnen genieten! Ik wil tijdens deze avond mijn kennis en ervaring als relaxatietherapie delen met anderen. Ik ben ervan overtuigd dat, zelfs met hele kleine aanpassingen, iedereen in staat is om zichzelf beter te leren kennen, meer rust te vinden en bewuster te kunnen leven. Naast algemene inzichten bv. Wat is stress? Wat is rust? … wil ik de mensen laten voelen wat het effect van meditatie kan zijn op het lichaam. Ik wil hun ook laten nadenken over hun eigen situatie bv. ‘Hoe is het op dit moment bij mij? Wat doe je zelf al rond het vinden van rust? Wat zou je kunnen veranderen? Kortom, ik wil de mensen naar huis sturen met tools waarmee ze thuis zelf mee aan de slag kunnen!”

51050387_2280788755529827_116696902837207040_n

Wil je graag meer rust ervaren en bewust genieten? Schrijf je dan in voor onze interactieve gespreksavond op maandag 25 november 2019 (Hasselt) via deze link.

 

Geef een reactie