(On)gewone Vrouwen
Reactie 1

Let niet op de rommel

‘Let niet op de rommel’ is een solovoorstelling van Eva Doms. Eva … wie? Eva Doms (38 jaar, mama van 4). Ze volgde haar passie voor acteren en nam in 2018 (eindelijk) de beslissing om deel te nemen aan het tv-programma Belgium’s Got Talent. Ze schopte het tot de voorlaatste aflevering (semi finale). Knap he!? Daar ontdekte ze dat het publiek enorm houdt van haar gave om herkenbare situaties met humor en gevoel aan te kaarten. Naar zo iemand zijn we uiteraard erg benieuwd.

Wij kennen jou als Eva Doms van Belgium’s Got Talent. Maar wie is nu eigenlijk ‘Eva Doms’?

Eva: “Ik ben een gewone, ja, misschien een tikkeltje een (on)gewone vrouw. Ik ben mama van 4 kinderen en ben al 13 jaar samen met mijn man. Ik deel lief en leed met hem. Van opleiding ben ik leerkracht lager onderwijs, maar sinds een jaar of 5 gaat het grootste gedeelte van mijn tijd naar de extra zorgen die ons zoontje met een zware beperking nodig heeft. Af en toe combineer ik dit met een korte periode als zorgjuf.”

Je hebt een passie voor toneelspelen. Heb je dit altijd al gehad?

Eva: “Doorheen mijn schoolloopbaan heb ik altijd een zwak gehad voor taal: schrijven, spreken, voordragen, naar theater gaan kijken … Tot ik op mijn 17de zelf in het toneel spelen ben gerold. Ik volgde les aan de Academie van Vilvoorde, bij Open Living in Antwerpen en aan het RITCS in Brussel. Eens de microbe je te pakken heeft, gaat ze nooit meer weg denk ik. Af en toe deed ik eens wat bescheiden tv-werk zoals gastrollen in F.C. De Kampioenen en Thuis. Mijn grote passie bleef echter altijd theater: spelen, schrijven, regisseren en workshops geven.”

Vanwaar jouw deelname aan Belgium’s Got Talent?

Eva: “De zorg van de kinderen heeft me de laatste 5 jaar door omstandigheden helemaal opgeslorpt. Belgium’s Got Talent kwam voor mij op het juiste moment. Het was een mogelijkheid om even iets helemaal voor mezelf te kunnen doen en nog eens ten volle te kunnen genieten van de energie die zo’n mooi podiummoment me bezorgt.”

Je speelt voornamelijk humoristische en herkenbare situaties uit het dagelijkse leven. Vanwaar deze keuze?

Eva: “Ik word persoonlijk ook het meest ‘bewogen’ door pure, oprechte voorstellingen of vertolkingen. Humor is verlichtend, werkt helend en plaatst alles in perspectief. ‘Naturel’ spelen, humor brengen, is niet zo gemakkelijk als het eruit ziet. Waarschijnlijk word ik er om die redenen zelf zo door aangetrokken en is net die combinatie van humor en emoties ook wat ik het liefst probeer te creëren.”

Op vrijdag 8 november 2019 zal jij de voorstelling ‘Let niet op de rommel’ brengen op het (on)gewoon vrouw festival. Waarover gaat deze voorstelling precies en waarom moet men zeker naar jou komen kijken?

Eva: “’Let niet op de rommel’ is gegroeid uit de stukjes die ik gemaakt had voor Belgium’s Got Talent. Het was nooit mijn bedoeling om alleen op een podium te staan of voorstellingen te geven, maar er bleef zoveel vraag komen dat ik op een bepaald moment dacht ‘waarom niet?’. De voorstelling gaat dus verder op hetzelfde elan; herkenbaarheid uit het dagelijkse leven zoals iedereen het kent. Ik vertel niks speciaals, niks nieuws, niks baanbrekend waar je mond van open valt … maar de mensen lachen, geraken ontroerd, en zuchten achteraf dat het hen zó deugd heeft gedaan. Het is ongelooflijk fijn om een hele zaal gretig te zien zitten knikken van herkenning of zoveel mensen tegelijk hun adem te horen inhouden. Exact dat hoop ik ook te doen op het (on)gewoon vrouw festival”

“Ik vertel niks speciaals, niks nieuws, niks baanbrekend waar je mond van open valt … maar de mensen lachen, geraken ontroerd, en zuchten achteraf dat het hen zó deugd heeft gedaan.”

Heb je nog specifieke plannen voor de toekomst?

Eva: “Dat is een moeilijke vraag. In mijn hoofd zitten gemakkelijk nóg 3 voorstellingen klaar. Er is heel veel goesting om te blijven spelen en creëren. Het is echter nogal onvoorspelbaar hoe ons leven er binnen korte tijd zal uitzien. We hebben geleerd om niet teveel op voorhand te plannen en de noden van de kinderen te volgen. En dat is helemaal goed zo. Ik geniet van wat is en dat is in dit geval een tof event op 8 november in Houthalen!”

Ben je benieuwd naar haar show? Kom dan zeker naar ons evenement (On)gewoon Vrouw Festival op vrijdag 8 november en laat je charmeren door Eva. Koop hier jouw ticket.

1 reactie

Geef een reactie