In balans - Jij
Een reactie plaatsen

Tips voor een geslaagd ochtendritueel

Ken je dat gevoel van ‘s morgens door je woning te hollen met een tas koffie in de hand, terwijl er een berg afwas in de goot staat? Eten je kinderen traag en krijgen ze niet meteen hun veters geknoopt? Durf je je ontbijt weleens overslaan? Answer no longer yes dankzij deze geweldige tips en tricks en word een energiek ochtendmens.

Brengt alleen ochtendstond goud in de mond?

Een goede voorbereiding op de volgende dag begint vanzelfsprekend de avond ervoor. In plaats van blauw licht op te slaan en doelloos te scrollen op Instagram, kan je een halfuur tot een uur voor het slapen gaan de volgende rituelen inoefenen:

Plan de volgende dag

Heb je afspraken gepland? Ga je op date of komen vrienden en familie ’s avonds na het werk bij jou eten? Ga je sporten of naar de winkel na die vergadering met je baas? Schrijf je dagplanning in een tabel of op papier en krijg de dag erna een voldaan gevoel wanneer je je to do’s kan afvinken. En dat op een doordeweekse dag! Kies zelf hoe concreet en afgebakend je de planning maakt.

6-7u Opstaan!

Tijd om naar het werk te gaan, maar niet zonder het ochtendritueel!

7-8u In de auto of op de trein…

De kinderen niet vergeten af te zetten!

8-12u Work hard, play hard…

Nooit zonder een gezellige koffiepauze

12-13u Lunch met wandelingetje.

Tijd om bij te praten met collega’s

13-14u Work hard, play hard…

Nooit zonder coffee en cookies als vieruurtje! Hard gaan tijdens het laatste uur!

16-17u In de auto of op de trein…

Tijd om alles op een rijtje te zetten en luidkeels mee te zingen met de radio of gezellig een boek te lezen

17-18u Home sweet home…

Kinderen helpen met huiswerk, naar de winkel gaan of papierwerk op orde zetten

18-19u Eten, eten, eten…

Met lekkere menu en een partner of vriendin aan de overkant van de tafel

19-21u Tijd om te ontspannen met een fijne hobby
21-22u Even blauw licht opslaan met mijn favoriete serie of over mijn tijdlijn op Facebook scrollen
22-23u Voorbereiden op de volgende dag

Kleren klaarleggen, brooddozen afwassen, lijstje maken …

 

Ruim je woon- en slaapkamer op

Heb je blikjes of papiertjes nodeloos laten liggen? Ruim ze op en doe ze meteen in de juiste vuilzak. Kijk erop toe of je kinderen hetzelfde doen, zonder hun taken over te nemen. Zo leer je ze ook de juiste structuur aan te brengen en de waarde van een opgeruimd huis. Ja, ook dat is opvoeden. Zet je papierwerk op orde en berg ze in de juiste mappen op. Je hoeft uiteraard niet dwangmatig te werk te gaan, maar niets zo leuk als opstaan in een opgeknapt huis, toch? Heb je weinig motivatie? Zet dan je favoriete muziek op en zing luidkeels mee.

Leg je kleren klaar en kies samen met je kinderen

Check het weerbericht om te weten welke jurk of blouse je best aandoet. Leg je outfit klaar in de badkamer of aan de deur van een kleerkast, zodat je de volgende ochtend met een gerust hart de deur uit kan. Heb je kinderen? Kies dan samen wat ze graag willen aandoen. Niets is zo leuk als een blije dochter naar school te zien gaan met een rokje dat ze zelf graag ziet.

Pak je handtas of rugzak in

Kijk wat je wel of niet meer nodig hebt. In ieder geval steekt je portefeuille met foto van dochter- of zoonlief op een veilige plek en steekt je notebook bovenaan. Vergeet zeker geen extra deodorant, parfum, haarborstel, kousenbroek of zakdoekjes. Je baas apprecieert liever geen okselvijvers, een lopende neus of ladders in je sokken …

Pittige en energieke ochtend

Voorzie zeker een uur om alles in orde te maken en beweeg veel. Leg je gsm of iPad uit de buurt om afleiding te voorkomen en je ogen gezond te houden.

Drink voldoende water

Je verliest tijdens je slaap tot 1 liter lichaamsvocht. Kies daarom je favoriete glas of fles uit en zet ze de avond ervoor op je nachtkastje of keukentafel. Je gaat je meteen wakker voelen en je hersenen gaan je voor eeuwig dankbaar zijn. Hoe kouder, hoe liever.

Ontbijt gevarieerd

Niets zo storend als een knorrende maag tijdens de eerste uren op de werkvloer, toch? Kook af en toe een eitje, kies voor grijs of bruin brood, fruit, cornflakes of natuuryoghurt. Heb je weinig tijd of geen honger? Neem dan peperkoek of ontbijtrepen mee voor op de trein of de parking om de werkdag productief te starten.

Geweldige dag!

Denk eens na waarom vandaag een geweldige dag wordt? Ga je op stap met vriendinnen? Heb je een presentatie voor collega’s? Ben je een jaar samen met je vriend? Dit kan vooral helpen om niet alleen op het werk te focussen, maar ook aandacht te hebben voor het leven zoals het is.

In de badkamer

Douche kort en zet je favoriete muziek op of doe bewust aan mindfulness. Wat voor jou ook werkt. Kies voor een vaste volgorde van wassen en aankleden: douchen, ondergoed aantrekken, tanden poetsen, deodorant en parfum spuiten, overkleding aandoen, schminken … Leer je kinderen hetzelfde principe aan.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Heb je nog tijd over? Maak je bed op, samen met je partner of kinderen. Of verwijder onnodige mails uit je inbox.  Oef, dat lucht op.

Last but not least

Heb je meer inspiratie of structuur nodig? Download dan de app van Fabulous. Hierop kan je de verschillende stappen afvinken en kan je van het ochtendritueel een gewoonte maken. Het is vooral belangrijk om gestructureerd in plaats van chaotisch te werk te gaan. Zo heb je niet langer een chaotisch en afgejaagd, maar wel energiek gevoel. Het ontbijt hoef je nooit over te slaan als je een extra voorraad voorziet tijdens het pendelen naar de werkvloer. Het komt erop neer dat je moet volhouden. Geef niet op en word een graag gezien ochtendmens!

En, hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?

-door Véronique Bavin, redactievrijwilliger voor [On]gewoon Vrouw

Geef een reactie