(On)gewone Vrouwen, Maatschappij
Een reactie plaatsen

Gooi kleren niet weg: doe aan recycleren & upcyclen

De modesector is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Niet alleen omwille van de gebruikte grondstoffen en chemische vervuiling tijdens het productieproces, maar ook omwille van de enorme verspilling van kledij. Hoe goedkoop een kledingstuk ook mag zijn, we moeten afstappen van de wegwerpcultuur waarbij we alles wat we niet meer willen hebben in de vuilnisbak gooien. We zijn vóór recycleren en upcyclen! Jij ook?

Met onze vrouwen van de (on)gewoon vrouw redactie namen we een kijkje in de Kringwinkel. De Kringwinkel werkt hard aan een duurzame wereld. Door gebruikte spullen een tweede leven te geven, dragen ze zorg voor het milieu. Tof initiatief, want naast servies, decoratie, speelgoed, boeken en meubels kan je ook kleren binnenbrengen bij de Kringwinkel. Sommige Kringwinkels hebben zelfs een huis-aan-huisophaling. Simpel en makkelijk bereikbaar dus. Maar hoe voelt het nu om zelf kleren te kopen in de Kringwinkel?

Onze queeste: ‘Is het mogelijk om een toffe eindejaarsoutfit te vinden in de Kringwinkel?’ Wij testten het uit …

Ellen: “Goeie kleren gooi ik niet weg. Ik maak er met plezier iemand anders blij mee: ik bied ze aan aan mijn (facebook)vrienden,  ik verkoop ze via de handige Vinted-app, ik schenk ze via de rode container aan de Wereld Missie Hulp of ik breng ze naar de Kringwinkel in de buurt. Maar het omgekeerde, tweedehands kopen, is dan weer veel minder vanzelfsprekend. Omdat het financieel niet nodig is!? Maar vooral ook omdat het altijd snel moet gaan. Ik heb nodig, ik koop, ik betaal en klaar. Lekker handig want ik heb het druk, druk, druk…en dus geen tijd in een zoektocht in een winkel die stoffig en muf is, voor arme mensen en vol met rommel (vooroordelen, oeps). Een zoektocht die dan niet met zekerheid op iets uitdraait…. Of zou het nu toch de moeite waard zijn?”

Véronique (glitterkleedje < 10 euro): “Ik had voor deze teambuilding al ervaring met tweedehandskledij uit de Kringwinkel. Zo ben ik in september bijvoorbeeld met een kleedje van 1 euro naar een trouwfeest geweest. Velen gaven me het compliment dat het prachtig was, zeker met die retro touch. Ik vind het taboe rond de Kringwinkel nog te groot. Die ene woensdagnamiddag was ik heel verrast over hoeveel merkkledij in de Kringwinkel terug te vinden is. Ieder van ons had zijn eigen ding gevonden in haar eigen stijl. Ja, we hebben dat zeker goed gedaan!”

Ellen (vintage-hemdbloesje van Lucy has a secret, geklede broek, toffe retropumps en een bijpassende nachtblauwe clutch < 35 euro): “Zelf kleren kopen in de Kringwinkel, hmmm … Ik zat met een behoorlijke drempel. Maar gelukkig was daar de idee van een middagje teambuildingshoppen met onze redactieraad. Blijkt in eerste instantie dat gewoon niks leuker is dan met een gezellige bende vrouwen een (on)gewoon namiddagje tussen de rekken te struinen op zoek naar dat ene unieke stuk. Kiezen, passen, afkeuren, gekke bekken trekken, goedkeuren, dingen passen die je anders niet eens zou zien hangen en dan merken dat ze je geweldig staan (of leren dat er een leeftijdsgrens is voor bepaalde kledingstukken ;-)).  En dat alles in een leuke omgeving met supervriendelijk personeel en mét gezellig zithoekje om bij een cola of koffietje je avonturen nog eens te herbeleven. Wat wil je nog meer? Bovendien wordt tijdens zo’n middagje je creativiteit ook behoorlijk gestimuleerd: alles hangt er natuurlijk niet in vijfvoud, in elke kleur en je moet maar geluk hebben dat net ene geweldige stuk er in je eigen maat is. En ook belangrijk in tijden van de Anuna De Wevers: ik heb een steentje bijgedragen aan het milieu.”

Marijn (zakelijke broek en tof hemdje < 10 euro): “De Kringwinkel van Hasselt ken ik als mijn broekzak. Niet dat ik er wekelijks of maandelijks kom, maar toch wel elk seizoen. Om verschillende redenen: voor onze portefeuille, omdat ik oprecht geloof dat we veel te veel spullen produceren op de aarde, en omdat ik fan ben van de sociale tewerkstelling.  Maar er een mooie kerst-outfit vinden? Terwijl er nog vijf andere vrouwen dat ook moesten doen? En net dat maakte het zo’n topervaring voor mij. Het waren die vijf andere vrouwen die mijn keuze beïnvloedden. Want zowel mijn broek als mijn hemd had iemand anders uit de rekken gehaald: voor wie er zin in had. En zo was ik voor een schappelijke prijs  ineens een andere, feestelijke versie van mezelf. 9 euro én de lippenstift van Laura, om volledig te zijn.”

Hanne (oversized hemd < 5 euro) : “Mijn oog viel op een zwart hemd met een speciale gouden print, maat 46. Veel te groot, maar hè, met opgerolde mouwen en een strik aan de onderkant past dit perfect op mijn geklede zwarte broek (die thuis al enkele jaren in de kast hangt, letterlijk hangt (zonde hè)). Leuk om dit hemd een nieuw leven te geven. Laat die kerstdiners maar komen. Ps: Ook een leuke (en originele) teambuilding of activiteit met vriendinnen ;)”

Laura (geklede grijze broek + zachte blouse + handtas < €30): “Eerlijk? Ik dacht dat ik niets zou vinden naar mijn smaak. In mijn outfits probeer ik altijd een beetje ‘edgy’ te zijn en vind ik het belangrijk dat het goed past. Net daarom was ik enorm blij om een geklede broek te vinden die perfect valt en een blouse die lichtjes doorschijnt, zo zie je op heel subtiele wijze mijn tattoo. Netjes genoeg om bij de bomma aan tafel te schuiven én een tikkeltje eigenwijs!”

Piroska (zwart stijlvol kleedje, passende schoenen en bontjas < 50 euro): “Ik meende wel dat het mogelijk zou zijn om een outfit samen te stellen in de Kringwinkel. Ik had echter niet verwacht er één te vinden die echt bij mij paste. De grootste verrassing was toen bleek dat iedereen niet één, maar echt meerdere setjes vond en we uiteindelijk gedwongen waren te kiezen met welke outfit we op de foto gingen.”

Conclusie? Wij zijn fan!     

Dank je wel Heidi Pex voor alle nodige hulp. En ook een dikke merci aan Myriam Verheijen voor de heerlijke foto’s.

Geef een reactie