(On)gewone Vrouwen, Maatschappij
Reactie 1

#nobeautyfilter

Marta Konarzewska – Cox (43 jaar) is een vlotte, positieve dame, gepassioneerd door fotografie. Haar hondje Viva (Jup, wat een toeval!) en haar man Bart zijn foto-onderwerp nummer 1. Ze heeft een eigen blog www.alavivabymkc.com en wil graag andere fotoliefhebbers ontmoeten. Ze vindt het heerlijk om haar ervaringen te delen, te luisteren naar anderen en samen op ontdekking te gaan (naar mooie beelden, interessante verhalen …).

Vanwaar jouw passie voor fotografie?

Marta: “Mijn ouders zijn erg jong overleden en ik mis hen. Helaas heb ik minder foto’s van hen dan me lief is. Dat betreur ik. Misschien heb ik daarom de neiging om alles ‘in beeld te bevriezen’. Als ik naar een foto kijk, herbeleef ik de emotie van dat gegeven moment. Mijn papa heeft prachtige foto’s van mijn moeder genomen met zijn oude Nikon camera. Ik kan nu met zijn ogen naar haar kijken, als het ware. Want hoe hij haar toen zag, was anders dan ik. En net dat boeit me heel erg. Voor mij is een foto meer dan een beeld alleen. Ik ben niet zozeer op zoek naar wat mooi is, maar wel naar een bepaald gevoel dat het bij mij losmaakt. Het transparante karakter van fotografisch werk spreekt me aan.”

Wat is voor jou een mooie foto?

Marta: “Op een foto moet je kunnen zien waar je naar op zoek bent. In één oogopslag. Vandaar het gezegde: “1 beeld zegt meer dan 1000 woorden”.  Dit neemt niet weg dat een foto mag uitnodigen tot dromen als het net dat is wat je wilt weergeven. Maar dan moet ook dat duidelijk zijn. Bepaal wat je wilt zeggen. Durf te kiezen. Sober, zuiver beeld is krachtig en blijft je lang bij. Net als een goed boek.”

“Sober, zuiver beeld is krachtig en blijft lang bij”

“Originaliteit en creativiteit zijn vaak de sleutelwoorden. De zoveelste paddenstoel op Instagram tijdens de prachtige herfstmaanden zal niet snel indruk op mij maken. Hoe mooi ze ook zijn. Mijn boodschap: ‘Laat een foto spreken, laat het een verhaal vertellen.’ Niet enkel in een bos, maar ook in de drukke stad kan je rust vinden, je moet er gewoon naar op zoek gaan. Durf out-of-the-box denken.“

Foto’s nemen kan iedereen, je moet gewoon een goed (lees: duur) fototoestel hebben en de juiste filters gebruiken. Toch?

Marta: “Een professionele camera maakt van jou nog geen fotograaf. Je moet de dingen kunnen zien. Ze weten te kadreren. Met een smartphone (en dat hoeft niet eens een dure te zijn), kan je soms prachtige verhalen vertellen door op het juiste moment een foto te nemen. Wazigheid, korrel, onscherpte … Al die dingen kunnen bijdragen tot een sterk beeld. En oh nee, laat ons alstublief niet al te perfect willen zijn. De zomersproetjes en onvolmaaktheden maken ons tot wie wij zijn… uniek! Net daarom hou ik van de hashtag #nobeautyfilter. Deze verzamelt allemaal foto’s waar imperfecties niet weggefilterd worden. Laat ons dat wat ons zo onderscheidt van anderen niet verdoezelen met een filter die zelfs de schaduwen uit onze gezichten wegcijfert. Wees jezelf op een foto. Maak een statement. Want weet je wat? ‘Beauty begins the moment you decide to be yourself’

“Beauty begins the moment you decide to be yourself”

 “Ben ik tegen filters? Tegen fotobewerking? Nee, zeker niet. Het hoort erbij. Maar net als met alle goede dingen in het leven… met mate. Een ijsje? Graag!! Maar geen 10 ineens, lacht.”

Waarom wil je graag anderen (met dezelfde passie) ontmoeten?

Marta: “Samen leren kijken en anders durven zien, dat is mijn ultieme droom. Ik heb geen ambitie om fotolessen te geven. Daar kan je op heel veel plaatsen in Vlaanderen voor terecht bij geschoolde lesgevers. De bedoeling is om gezellig samen en met een leuke babbel tips & tricks met elkaar te delen. Te ervaren of wat ik zie, hetzelfde is wat jij ziet, lijkt me boeiend. Een luxe camera of een gsm in de hand, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik ben benieuwd naar alle verhalen van iedereen die net als ik graag de tijd op beeld bevriest. Laat ons samen niet fotograferen wat wij zien, maar wat wij voelen. Photography is about capturing souls, not smiles. Let’s capture them together :-)”

“Photography is about capturing souls, not smiles. Let’s capture them together”

Ook zo gek van foto’s? Join us!

Marta heet je van harte welkom!
Kom zondag 2 februari om 10u naar ons ontmoetingsmoment in Kiewit (Hasselt). Wij zorgen voor koffie/thee en heerlijke koffiekoeken!

Inschrijven kan (tot maandag 27 januari) via hanne.asaert@viva-svv.be.

1 reactie

Geef een reactie