In balans - Jij
Een reactie plaatsen

Mijn pad van zelfliefde

Hoi! Ik ben Emilie, 32 jaar en ben momenteel mijn leven aan het hervormen na een burn-out. In het dagelijkse leven liep ik mezelf voorbij. Ik stond altijd klaar voor anderen, maar nooit voor mezelf. Deze houding had een flinke weerslag op mijn gezondheid.

Na de diagnose burn-out kreeg ik de nodige medicatie en nam ik voldoende rust. Maar om volledig te herstellen, was er meer nodig. Ik besloot om volmondig ‘ja’ te zeggen tegen mezelf en een nieuwe weg in te slaan. Een weg naar zelfkennis en een gezonder zelfvertrouwen. Het is niet evident om een nieuwe levenshouding te creëren, daarom neem ik je graag mee op het pad van zelfliefde met enkele tips die mij deden openbloeien.

TIP 1:  Advies aan een ander

Wanneer ik in een vervelende situatie zit, stel ik mezelf de vraag welke raad ik mijn beste vriend(in) zou geven.

Omdat ik eerder visueel ben ingesteld, haal ik me mijn beste vriendin voor de geest en beeld me in dat zij degene is die ziek in de zetel ligt en zich schuldig voelt over het annuleren van een afspraak. Merkwaardig hoe ik mezelf plots liefdevoller behandel! Dit wordt makkelijker naarmate de vriendschap tussen ‘ik’ en ‘mij’ groeit. Ik doe het dan niet meer voor een ingebeelde vriendin, maar voor mijn echte zelf!

TIP 2: Ik ken / scan mezelf

Meditatie en relaxatie helpen me meer inzicht te krijgen in mijn innerlijke wereld. Ik verbind me regelmatig met mijn lichaam tijdens een bodyscan. Ieder lichaamsdeel krijgt dan mijn volledige, open aandacht. Gaandeweg wordt een lang verwaarloosd contact met mijn innerlijk ‘ikje’ hersteld.

Tijdens deze oefeningen komen lichamelijke kwalen, moeilijke emoties en negatieve gedachten aan het licht. Maar ook het positieve laat zich zien: ik krijg meer inzicht in wat ik wel wil, wat ik fijn vind en wat ik goed kan. Een dagelijks momentje waarin ik mijn geest en lichaam scan en observeer, geeft me informatie over wat er in me omgaat en hoe ik mijn lichaam moet voeden of hoe ik mezelf kan troosten. Geleidelijk aan kan ik gericht en efficiënt voor mezelf zorgen en me focussen op wat ik graag doe. Ik krijg steeds meer energie en naast tijd voor mezelf, heb ik ook weer voldoende ruimte voor anderen.

TIP 3: Vaarwel zelfkritiek

Omdat ik nogal enthousiast kan overkomen met de verwondering van een kind, vraag ik me soms af wat mensen van me denken. Er werd me vroeger aangeleerd dat dit kinderlijke enthousiasme ‘flauw’ of ‘gek’ is, maar ook dat boosheid, angst en verdriet ‘slechte emoties’ zijn. Door die boodschappen uit mijn kindertijd durf ik bepaalde aspecten van mezelf niet tonen.

Vanaf nu roep ik halt toe aan al die strenge stemmen uit mijn kindertijd, want zelfkritiek kent daar zijn oorsprong. Vanuit mildheid en vriendelijkheid kan ik mezelf goedkeuren en accepteren. Zo heb ik steeds minder moeite mezelf te tonen in al mijn unieke glorie. Nu ik meer mezelf kan zijn, voel ik me dieper verbonden met anderen. Het voelt puur, eerlijk en echt aan.

TIP 4: Van vergelijken naar erkennen

Vaak heb ik enorme bewondering voor iemand anders. Die persoon staat te pronken bovenop een gouden sokkel in al zijn talenten en perfecte eigenschappen. 

Terwijl ik diezelfde eigenschappen bezit, erken ik ze niet altijd. Het opmerken van mooie eigenschappen in anderen is vaak een weerspiegeling van wat er in ons verscholen zit. Besef dat ook.

TIP 5: Pluimpjes voor mezelf!

Wat is het fijn om een compliment te mogen ontvangen. Yup, ook van mezelf. Daarom geef ik mezelf vanaf nu wat vaker een schouderklopje.

Vijf gouden tips, die ik dagelijks probeer toe te passen. Met de nadruk op probeer, want ongetwijfeld is het een pad met vallen en opstaan, maar hè, dat is ok. Het belangrijkste is dat ik vanaf nu bewust kies om voor mezelf te zorgen, mezelf goed te keuren en te accepteren. Zelfliefde, check!

Mijn oproep: ‘Laten we met z’n allen de liefde verklaren aan ons prachtige Zelf.’

~geschreven door onze vrijwilligster Emilie

Geef een reactie