Laatste posts

Maak een 3D poster!

Wat heb je nodig?

 • Een extra diepe fotolijst met passe-partout
 • Een blad tekenpapier van dezelfde afmeting als je fotolijst
 • Een leuke achtergrond, maak zelf wat met aquarelverf of kies een toffe foto
 • Een meetlat
 • Een potlood en gom
 • Een snijmesje

Hoe ga je te werk?

 • Teken een vierkant, zo groot als je passe-partout op je tekenpapier. Zorg ervoor dat je fotolijst mooi centraal op je blad staat.
 • Trek aan de binnenkant van het vierkant, telkens op een centimeter van de rand, een lijn. Verdeel daarna de binnenkant van dit nieuwe vierkant in 5 gelijke kolommen en rijen. Zorg ervoor dat er tussen elk ‘hokje’ telkens een halve centimeter spatie zit.
 • Snij in elk hokje voorzichtig een diagonaal kruis. Let op dat je niet te ver snijdt!
 • Draai het blad om en plooi alle flapjes open
 • Plaats een leuke achtergrond achter de flapjes en zet alles vast in de fotolijst.
 • Klaar!

Steek je graag de handen artistiek uit de mouwen? Dan zijn onze creatieve workshop vast iets voor jou! Wat hebben we dit najaar voor jou in petto?

Relativeren kan je leren

Relativeren: voor de één een koud kunstje, voor de ander een helse opdracht. In de chaotische wereld waarin we allen vertoeven kan het je echter heel wat stressmomenten besparen. Daarom geven we graag enkele tips. (On)gewoon vrouw stelt voor: relativeren voor dummies.

Is het echt zo erg?

Stel jezelf de vraag of wat je momenteel irriteert, er echt toe doet. Ga je het over tien jaar nog zo belangrijk vinden dat het nu nodig is om je erover op te winden? In veel gevallen is het antwoord op deze vraag ‘neen’.

Niemand is perfect, maar jij kan wel perfect jezelf zijn.

Feit: zo goed als iedereen heeft een ‘tussen-wasjes-in-stoel’. Dat klinkt misschien wat puberaal, maar toont aan dat niemand zo perfect is, dan hoe hij zich voordoet. Wees dus maar gewoon lekker jezelf.

Werk met affirmaties.

Het is psychologisch bewezen dat het vaak herhalen van een positieve stelling, een positieve invloed heeft op je welzijn. Een voorbeeld: ik ben blij met mijn lijf. Of je nu je appartement vol post-its kleeft of het als de achtergrondafbeelding van je smartphone instelt, kies voor datgene dat voor jou werkt.

Buitenlucht, dat lucht op.

Of je nu het blokje rond wandelt of de fiets neemt: buitenlucht doet wonderen. Hoofd leeg, hart vol.

Praat.

In plaats van je frustratie te laten opborrelen, kan je het beter uitspreken. Dat lucht vaak al genoeg op. Ga een koffietje drinken met je beste vriendin of babbel er eens over met je partner.

Doe de helikopter.

Bekijk de situatie van op een afstand. Wat zou je je beste vriendin adviseren, indien zij met deze situatie geconfronteerd werd? Op die manier kan je rationeler redeneren.

Merci!

Dat niet alles gaat zoals je wenst, is heel normaal. Zie je het dus eventjes niet meer zitten, wees dan blij met wat wel goed gaat. Want wauw, vandaag had je – ondanks alles – wel echt een super hair day!

Gewoon eventjes niets.

Ga zitten. Sluit je ogen. Voel hoe je lichaam tegen de stoel leunt. Word je bewust van je omgeving. Het is oké om eens gewoon eventjes helemaal niets te doen.

Wie heeft het gedaan?

‘Nog snel opruimen wanneer je schoonmoeder aanbelt’, ‘je kleintje voor tv neerplanten voelt als the easy way out’, ‘doe maar geen dessertje’, … Voldoen aan verwachtingen is vermoeiend. Maar bedenk even dit: wie stelt die verwachtingen? Je omgeving? Of jijzelf? Exact. Een beetje meer ‘foert’ is dik oké!

Lieve (on)gewone vrouwen, gun jullie zelf wat rust en probeer niet zo zwaar te tillen aan onbenullige zaken. Hey, de sokken matchen toch nooit allemaal.

VIVA_instagram_1080x1080px6.jpg

Ziezo: Mme ZsaZsa

Schrijfster, blogster, groentelover, mama van drie… Kim Leysen, aka Madame ZsaZsa, leerde haar volk naaien en tuinieren. Ze neemt geen (spinazie)blad voor de mond. And we like it!

Wat was er eerst? De passie voor de moestuin of de passie om te koken?

“De passie om te koken. Die is er altijd al geweest. Mijn eerste moestuin ontstond pas bij de geboorte van mijn oudste kind. Mijn grootouders hadden een moestuin en als kind leerde ik zo alle groenten kennen. Dat wou ik absoluut ook meegeven aan mijn eigen kinderen. Zij kunnen nu perfect wortelpeterselie van pastinaak onderscheiden, (lacht).”

Een moestuin, dat maakt dagelijks gezond koken voor je kroost vast makkelijker. Of vergis ik me?

“Uiteraard maar hey, wanneer ik geen zin heb om in ‘den hof’ te gaan plukken, koop ik soms ook mijn ingrediënten in de supermarkt. Ik ben niet heiliger dan de paus.”

“Ik steek genoeg maar niet te veel energie in mijn kinderen”

 

Ik las inderdaad ergens dat je jezelf ‘een luie moeder’ vindt?

“Klopt. Ik steek genoeg maar niet te veel energie in mijn kinderen. Dat klinkt misschien wat hard maar het is eigenlijk iets positiefs. Zo gaan we in de zomer haast nooit ergens naartoe en zijn bezoekjes aan de speeltuin een no-go. Ik haat het om de schommel te moeten duwen. Ik laat ze sowieso liever hier in tuin of in het bos ravotten dan dat ik ze elk weekend meesleur naar een of andere activiteit. Geloof me, daar hebben ze zelf ook veel meer aan.”

“Het is dankzij mijn kinderen dat ik het me kan permitteren eens een iets ‘luiere moeder’ te zijn, (lacht)’. Vroeger was een van mijn zonen steevast te laat in de ochtendrush. Was hij zijn schoenen niet kwijt dan was het wel iets anders. Nu is hij net diegene die ’s morgens voor iedereen de snacks klaarlegt en de rest achter zijn veren zit. Iedereen neemt wat meer verantwoordelijkheid op. Als mama is het heel fijn om te zien dat je kinderen zelfstandiger worden.”

“Ik leef met wat ik heb”

 

Hoe probeer jij duurzaam door het leven te gaan?

“Onbewust kies ik nu steeds voor het meest duurzame alternatief. Naast mijn moestuin beslisten we om thuis geen vlees te eten. Daarnaast maken we nooit vliegtuigreizen en voor mezelf koop ik geen nieuwe kleren. Ik ben er dan ook zeker van dat het materiële niet gelukkiger maakt. Shoppen in Wijnegem Shoppingcenter? Een ware nachtmerrie als je het mij vraagt! Ik heb de keuze: ofwel ga ik ergens werken en verdien ik meer ofwel werk ik van thuis uit aan mijn eigen projecten en leef ik met wat ik heb. Dat laatste geeft me gemoedsrust.”

Denk je dat mensen meer en meer beseffen dat het dringend tijd is voor verandering of is er nog werk aan de winkel?

“Veel mensen doen tijdelijk de dingen anders omdat het op dat moment hip is. Daar kan je eigenlijk alleen maar blij om zijn want het zet mensen aan het nadenken. Denk maar aan minimaliseren, zelf kleding naaien, een moestuin aanleggen … Maar grote zaken zoals niet meer op vliegvakantie gaan of vegetariër worden is nog lang niet aan iedereen besteed. Ik vind het vaak hypocriet: wanneer er een schandaal in de vleesindustrie aan het licht komt, is iedereen ontsteld. ‘Wat doen ze ons toch allemaal eten’, klinkt het dan. Maar die keuze ligt bij jezelf. Het is omdat jij ervoor kiest om vlees te eten, dat die dieren gekweekt en geslacht worden. Als er geen vraag is, is er ook minder aanbod.”

Komt er überhaupt vlees in huis bij jullie?

“Enkele maanden geleden verwelkomden we enkele varkens in onze tuin met de bedoeling om hen ooit op te eten. Daar hebben velen het moeilijk mee maar vind ik net een pak minder hypocriet. Ik weet vanwaar mijn vlees komt. Ik weet hoe er een einde aan gemaakt wordt en hoe het op mijn bord zal belanden.”

En wat met veganisme, het volledig bannen van dierlijke producten in je levensstijl?

“Veganisme is het ultieme punt om na te streven. Als de keuze voor mijn neus ligt, kies ik voor de veganistische optie. Want denk vooral niet dat een melkkoe een gelukkig leven leidt. Maar veganisme is alles of niets. Zwart of wit. Het is iets fanatieks en dat stoot mensen af. Zo ken ik iemand die kippen had en de eieren terug aan die kippen gaf, (lacht). Geef dan liever de eitjes aan vrienden zodat zij er tenminste geen kopen in de supermarkt.”

“Rebellie is soms lollig”

 

Je durft best tegen het gangbare ingaan. Zou je jezelf een rebel noemen?

“Liever inspireren en motiveren dan rebelleren. Ik deel liever 10 lekkere vegetarische gerechten op mijn sociale media om mensen aan te sporen eens vegi te koken dan dat ik hen choqueer met 1 foto van een slachting. Al is rebellie soms ook wel wat lollig, (lacht). Ik ben niet bang voor wat anderen van me denken.”

Anderen hebben soms wel goede inbreng. Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

“Ik denk spontaan aan de quote ‘de eis tot consequentie is de doodsteek van elk goed initiatief’. Als iedereen al een beetje zijn best doet, staan we al heel ver. Perfectie is niet nodig. Wat me ook vaak knopen heeft doen doorhakken is het besef dat als je ongelukkig wordt van een situatie, je ofwel kan kiezen om met die situatie te stoppen of om je er bij neer te leggen.”

Eentje om af te ronden: wat maakt jou een gelukkig mens?

“Ik denk dat je je geluk zelf in de hand hebt. Ik doe mijn werk super graag en kom rond met wat ik verdien, omdat ik me daarbij neerleg. Daardoor realiseer ik me elke dag dat ik gelukkig ben. Ik ben iemand die niet op maandagochtend al zuchtend naar het werk vertrek om dan reikhalzend uit te kijken naar vrijdagavond én om dan in het weekend op 10 plaatsen tegelijk te moeten zijn. En ook nog eens in de winkel moeten geraken voor boodschappen. En naar de bomma. En… Als het meer energie vraagt dan het teruggeeft, kap er dan mee. Rondkomen is belangrijk maar het is net een luxe om content te zijn met wat je hebt. Ga dus maar minder werken. Je moet dit niet. Je kan ook met minder. Het is maar waar je voor kiest.”

Op 30 juni 2018 kiest Mme ZsaZsa ervoor om af te zakken naar ‘(On)gewoon vrouw’, hét inspiratiefestival voor vrouwen. Daar geeft ze een boeiende lezing! Heb jij je ticket al? Reserveer nu online jouw goodiebag!

Volg je moedergevoel

Opvoeden is niet altijd simpel. Het is soms roeien met de riemen die je hebt en vaak brengt dit veel onzekerheid met zich mee. Het is compleet normaal dat je, als ouder, soms met de handen in het haar zit. Opvoeden is immers geen exacte wetenschap. Wij trokken met vragen van enkele ouders naar gezinspsychologe naar Nina Mouton. Ze deelt graag haar opvoedingstips.

 

“Mijn man werkt in de horeca en heeft een eigen zaak. Ikzelf sta dus zowel overdag als ’s nachts in voor de zorg van de kinderen. De kinderen slapen ’s nachts bij mij in bed. Mijn man slaapt apart, zodat hij voldoende nachtrust heeft. De kinderen zijn nu 2,5 en 3,5 jaar oud en ik wil graag dat ze in hun eigen bed gaan slapen. Hoe pak ik dit het beste aan?”

Nina: “Het is niet ongewoon voor kinderen van deze leeftijd om samen op de kamer of in het bed van de ouders te slapen. Voor kinderen kan de nacht beangstigend zijn want het is koud, donker en stil. De nood aan nabijheid is dan niet abnormaal. Voel je die nood zelf om hen in hun eigen bedje te laten slapen of krijg je het advies vooral vanuit je omgeving? Voel goed wat je zelf wil, wat je kinderen hun eigen nood is en wat het beste is voor jouw gezin. Praat erover met je kinderen, maak je eigen behoefte kenbaar en brainstorm samen naar een oplossing of tussenoplossing die voor jullie, als gezin, werkt. Je zal versteld staan hoe goed kinderen mee kunnen denken en creatief oplossingen kunnen aanreiken. Je kan bijvoorbeeld hun bedje op jullie kamer zetten, zo is er ’s nachts nog nabijheid en leren ze hun eigen bed kennen. Je kan hun kamer heel toegankelijk maken, samen versieren, er dagelijks wat tijd in doorbrengen… Ik zou dit proces niet forceren, maar hen er in betrekken en zoveel mogelijk hun tempo respecteren.”

“Mijn man en ik gaan scheiden. We hebben twee kinderen van 6 jaar en 9 jaar. Hoe moeten we dit aanpakken om hun zo min mogelijk te belasten hiermee?”

Nina: “Elk kind verwerkt de klap van een echtscheiding op zijn of haar manier. Het is belangrijk om in te gaan op de vragen van je kind. Sommige kinderen praten gemakkelijk, anderen praten via hun creativiteit. Soms hebben ze nood aan wat extra begeleiding,  bijvoorbeeld met de hulp van een externe derde neutrale partij. Het is belangrijk voor een kind dat er naar hen wordt geluisterd en dat er rekening wordt gehouden met wat zij belangrijk vinden. Dat zijn vaak kleine zaken. Zo kan je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de andere ouder hen niet komt ophalen tijdens hun favoriete tv-programma. Of kan je ervoor zorgen dat jullie samen, als ouders, naar die belangrijke voetbalwedstrijd van jullie zoon kunnen. Besef dat jullie scheiden als partners, maar steeds samen ouders blijven. Verwar deze rollen niet en geef kinderen het gevoel dat jullie samen belangrijke beslissingen nemen. Houd hen uit de strijd die er soms kan woeden tijdens of na een echtscheiding.”

Mijn zoon startte dit jaar enthousiast met een nieuwe hobby. Maar intussen lijkt er van die goesting weinig over te blijven. Hoe pak ik dit het beste aan?”

Nina: “Het is belangrijk dat je een gesprek aangaat met je kind over waarom de goesting over is. Luister oprecht en zonder oordeel. Je kind moet het gevoel hebben dat hij open en eerlijk kan vertellen wat hij denkt en voelt. Is er een probleem? Zoek samen een oplossing. Ook hier is het belangrijk dat elk idee, hoe onhaalbaar ook, wordt genoteerd. Bekijk samen welke oplossing jullie uiteindelijk kiezen en evalueer na afloop. Zo stimuleer je het probleemoplossend denken van je kind. Ook leer je je kind dat het niet meteen moet opgeven, maar dat het zelf de tools in handen heeft om problemen op te lossen.”

“Internet, TV, sociale media,… kinderen en jongeren kunnen vandaag via allerlei kanalen informatie over seks opzoeken. Maar uit studies hoor je vaak dat ouders de belangrijkste persoon blijven inzake de seksuele opvoeding. Hoe pak je dat aan, met je kind praten over seks?”

Nina: “Van jongs af aan verkennen kinderen hun eigen seksualiteit, op hun niveau, heel natuurlijk en normaal. Praten over seks in onze maatschappij gaat al snel gepaard met rode kaken. Misschien moet je zelf wel je schaamte overwinnen om het onderwerp aan te snijden? Belangrijk is dat kinderen weten dat je open staat om vragen te beantwoorden. Schep een sfeer waarin zaken kunnen gevraagd worden. En wees eerlijk. Maar ook niet té, je kinderen moeten bijvoorbeeld niet weten wat jullie gisterenavond in de slaapkamer deden. Kijk samen naar tante Bea op Ketnet, haal boekjes in huis geschikt voor hun leeftijd, praat over de  lessen die ze kregen rond seksuele opvoeding op school. Naast praten over seks, vind ik het ook belangrijk om te praten over hoe je een gezonde liefdesrelatie aangaat, gebaseerd op wederzijds respect, openheid en het bewaken van hun eigen (seksuele) grenzen en niet over de grenzen van de ander te gaan.”

“Je kind elders laten logeren: soms een noodzakelijk kwaad, soms een manier om even wat tijd voor jezelf te maken. Maar hoe pak je dit het beste aan?”

Nina: “Forceer hier niets in. Als het logeren op zich een probleem is, kan je je de vraag stellen of dit echt noodzakelijk is om je doel te bereiken. Er zijn heel wat tussenoplossingen: een babysit (al dan niet familie) die blijft tot je terug bent, zodat je ’s nachts zelf voor je kindje kan zorgen. Je kan ook mee gaan logeren en ’s nachts bij terugkomst naar de plaats van het logeren gaan in plaats van naar huis. Tip: Hou tijdens het logeren zoveel mogelijk rekening met het comfort van je kind bv. het avondritueel, de knuffel en het muziekje waaraan je kindje gehecht is. Laat de gewoontes van thuis doorlopen.”

 

 

Wie is Nina?

Nina Mouton (32 jaar) is gezinspsycholoog en mama van 2 kinderen, Miro (2010) en Loa (2013). Als professional helpt ze ouders om bewust keuzes te maken. Ze gidst ouders door wetenschappelijke info en gefundeerde argumenten. Ze wil kinderen begeleiden in wie ze zijn, hun gevoel erkennen en grootbrengen vanuit wederzijds vertrouwen. Samen groot worden en groeien! Meer weten? Check dan haar blog Mona’s blog (https://blogmona.wordpress.com) voor meer opvoedingstips.

Op 30 juni 2018 komt Nina Mouton naar ‘(on)gewoon vrouw’, hét inspiratiefestival voor vrouwen! Daar neemt ze je in een interactieve lezing mee vanuit de theorie, haar praktijkervaring en haar eigen moederschap. Haar insteek? Mild ouderschap. Zowel voor je kinderen als voor jezelf.

Gezond BBQ’en

De zon schijnt en de goesting in puree met worst verdwijnt. Wat er wel vaak op het menu staat? BBQ! Maar hoe doe je dat gezond? Diëtiste Kristien weet raad.

 • Snijd op voorhand wat rauwe groenten. Een BBQ betekent meestal lang wachten. Vaak hebben we de neiging om vanalles en nog wat in onze mond te steken. Laat het brood, de chips en de nootjes voor wat ze zijn en doe je te goed aan rauwkost.

  Met dit zelfgemaakt dipsausje smaken je groenten nog beter: meng 75 gram Philadelphia natuur light, 5 eetlepels magere yoghurt, 1 eetlepel verse tijm, 1 eetlepel grof gehakte basilicum en een half bakje tuinkers in een kom. Voeg peper en zout voor de smaak. Een eetlepel bevat ongeveer 15 kcal.

 • Leg eens wat fruit op de BBQ. Maak een spiesje van ananas, perzik of nectarine en grill op de BBQ. Gaat je voorkeur uit naar banaan? Wikkel de banaan in aluminiumfolie en laat het 10 min garen. Serveer wanneer het stuk fruit nog warm is.
 • Kies een keer voor vis in plaats van voor vlees. Vis is lekker op de BBQ in aluminiumfolie met wat groenten en citroensap. Heb je toch liever vlees? Kies dan voor de magere vleessoorten als kip, kalkoen, biefstuk of een varkenshaasje. Wrijf je vlees met een mengsel van kruiden in om het op een caloriearme manier meer op smaak te brengen.
 • Neem niet te grote porties. Legt de gastheer een groot stuk op de BBQ wat jij heel graag wil proberen? Vraag dan aan iemand of ze een stuk met je willen delen. Eet rustig en kauw goed. Zo merk je sneller of je voldaan bent en overeet je je niet.
 • Maak je sausjes zelf.

  Deze gezonde Tzatziki bevat 8 calorieën per smeersel. Benodigdheden: 500 g magere Griekse of Turkse yoghurt, 6 teentjes knoflook, 1 komkommer, 1,5 eetlepel olijfolie, 1,5 eetlepel azijn, peper en zout. Was de komkommer en rasp ze in een vergiet. Laat het 5 minuten uitlekken en druk het overige vocht eruit met je handen. Meng de yoghurt, de geperste knoflook en de komkommer een kom. Voeg de olie en het azijn geleidelijk aan toe. Kruid af met peper en zout. Laat de tzatziki een uur in de frigo staan alvorens op te dienen.

 • Op een BBQ kan de alcohol rijkelijk vloeien. Wissel af met water, dat op smaak is gebracht met stukjes fruit. Met deze combinaties scoor je gegarandeerd tijdens je volgende BBQ: watermeloen met munt, pompelmoes en rozemarijn of frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Snijd het fruit in stukjes voor een maximale smaakbeleving.
 • Sluit je BBQ af met een lekker dessert. Een ideale keuze hiervoor zijn waterijsjes. Deze zijn niet alleen verfrissend in de warme zomermaanden maar ze bevatten ook nog eens weinig calorieën. Voor 3 waterijsjes heb je het volgende nodig: een kop vers – of diepvriesfruit, een halve kop water, ijsvormpjes, stokjes en een blender. Snijd het fruit in stukjes en voeg samen met het water toe aan de blender. Blend tot een glad geheel. Vul de vormpjes met het mengsel en steek er de stokjes in. De ijsjes hebben 3 uur tijd nodig om te bevriezen. Indien gewenst kan je magere yoghurt toevoegen aan het geblende fruit voor een heerlijk yoghurt ijsje.

Evy Gruyaert: ‘yoga is er voor iedereen’

Evy Gruyaert is de vrouw die ons allemaal in loopschoenen kreeg. Vandaag is Evy naast Start2Run-experte, ook actief in de yogawereld. Laat je inspireren door haar verhaal.

We kennen jou allemaal als Evy van Start2Run. Hoe kom je plots bij yoga terecht?

“Zo ‘plots’ was dat eigenlijk niet. In 2010 ging mijn knieschijf uit de kom en kon ik een paar maanden niet lopen. Ik miste het bewegen heel erg en een vriendin van me kreeg me – na lang aandringen – mee naar de ‘hangmatyoga’. Nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden! Ik had nogal een clichébeeld en dus veel vooroordelen over yoga, maar vanaf moment één was ik verkocht.”

Hoe heeft yoga jouw leven veranderd?

“Intussen heb ik twee Teacher Trainingen gevolgd, geef ik yogales, heb ik een yogaboek en -app uitgebracht en school ik me constant bij. Yoga heeft me geleerd om mijn eigen grenzen te leren kennen, zowel op lichamelijk vlak als op andere vlakken. Het doet me ongelooflijk deugd, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik noem het mijn mindfulness in beweging.”

“Yoga is mijn minfulness in beweging”

Je leidt een druk leven met een uitdagende job én twee jonge kindjes. Hoe maak je dan nog tijd voor yoga? Hoe zit het met jouw work/life balance?

“De ene dag lukt dat al beter dan de andere. Zoals bij elke jonge ouder met een boeiende job, files, drang om zo gezond mogelijk te leven en er toch ook nog een vriendenkring, sociaal leven en boeiende partnerrelatie op na te houden (glimlacht). Alles valt of staat met een goede planning! Ik plan de momenten met mezelf, yoga of lopen, echt in mijn agenda in, net zoals ik elke andere afspraak inplan. Ik ken mezelf, anders dan komt het er niet van …”

Zou jij jezelf een yogagoeroe noemen?

“Neen, ik ben gewoon iemand die yoga doet, er baat bij heeft en ervan overtuigd is dat het voor veel mensen een nuttige zaak zou zijn om yoga in hun leven te integreren … Ofwel als vervanging van de toch eerder ‘saaie’ stretchoefeningen, ofwel als nieuwe ‘sport’.”

Is yoga iets voor alle mensen of moet je toch zo lenig als een kat zijn?

“Eén van de clichés is dat je je benen in je nek moet kunnen leggen om aan yoga te kunnen doen. Niks is minder waar… Het is ook geen rare sekte, het is ook niet enkel voor vrouwen en het is niet alleen voor zweverige types. Het is voor iedereen! Je hoeft echt niet flexibel te zijn om yoga te kunnen doen, integendeel, je wordt er flexibel van. De ene geraakt daar al wat verder in dan de andere, maar het gaat er in yoga net om dat je volgens jouw lichaam werkt. Flirt met je grenzen maar overschrijdt ze zeker niet, zodat yoga beetje bij beetje verdieping brengt in jouw lichaam en leven.”

“Yoga is voor iedereen!”

Net daarom bracht je ook je boek ‘Yoga met Evy’ uit?

“Inderdaad, om op een heel laagdrempelige, duidelijke, manier ‘yoga’ iets wijder verspreid te maken. Ik merkte – ook bij mezelf – dat er nog heel wat misverstanden, onduidelijkheden zijn in verband met yoga en met mijn boek wou ik duidelijkheid scheppen. Ik wou de drempel verminderen, de poses duidelijk omschrijven, de filosofie op een eenvoudige manier wat uitleggen … Kortom, mensen goesting geven om het eens te proberen.”

We kennen jou als een gezonde madam die heel Vlaanderen aan het bewegen brengt. Durf je ook wel eens te zondigen?

“Natuurlijk! Ik hou er ook van om een bakje frieten te halen bij de frituur mét een goeie kwak mayonaise erop en een kaaskroketje erbij… Of ik eet ook wel eens een zakje chips in de zetel wanneer ik naar een kleffe chickflick kijk. Ik doe mijn best om mijn gezin en mezelf gezond te laten eten en voldoende te laten bewegen maar terwijl laat ik het ook toe om af en toe ’s te zondigen en daar dan ook liefst heel hard van te genieten. Dat moet ook in het leven: de 80-20 regel toepassen zeg maar. Ik geloof ook niet in een echt dieet, tenzij je echt problemen hebt met je gewicht en gezondheid natuurlijk. Ik geloof wel in gevarieerd, bewust eten en je gezond verstand gebruiken.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat is jouw volgende uitdaging?

“Geen idee, ik weet in grote lijnen wel natuurlijk waar ik naartoe wil, maar verder beperk ik mezelf niet graag op voorhand door al heel duidelijk te gaan formuleren waar ik bijvoorbeeld binnen nu en vijf jaar wil staan. Wie weet, sluit ik daardoor zoveel andere leuke dingen uit, dus I just go with the flow, weliswaar op een bewuste manier, maar toch…. :-)”

Wij hebben alvast weet van 1 toekomstplan: Evy Gruyaert komt naar (on)gewoon vrouw. Omcirkel zaterdag 30 juni in jouw agenda en laat je tijdens haar initiaties onderdompelen in de wondere wereld van yoga!

Fotografie: (c) Jasper Jacobs

 

_JAS9965.jpg

Opvoeden anno 2018

‘Maar Lisa uit mijn klas mag dat wel’, sounds familiar? Opvoeden is geen koud kunstje en volgens psychologe Xanne Bocken mogen we dus niet te streng zijn voor onszelf: “Ouders hoeven niet alles te weten, we kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa’”.

‘Kinderpsychologe gespecialiseerd in gedragsproblemen die ouders handvaten aanreikt in de opvoeding’. Halleluja. Met een expert zoals jou in de wereld is er dus eindelijk een onfeilbare handleiding voor ouders? Of kraaien we te vroeg victorie?

“Het zou fijn zijn als er voor elke vraag of voor elk probleem een antwoord klaar staat, maar jammer genoeg bestaat die handleiding niet. Ouders kunnen de dag van vandaag gelukkig op vele plaatsen terecht voor informatie rond opvoeding: websites, opvoedingswinkels, boeken, psychologen … Dit geeft hen handvaten om beter om te gaan met een aantal zaken of problemen die ze ervaren in de opvoeding. Toch blijft elk kind anders en zijn er veel factoren waar we rekening mee moeten houden. Denk daarbij aan het temperament van het kind, de omgevingsfactoren, de ouderfactoren, belangrijke gebeurtenissen … Niet alle informatie die je kan vinden rond een bepaald probleem, past bij ieder kind. Het is cruciaal om een goed zicht te krijgen op wat jouw kind nodig heeft om hierop je aanpak afstemmen.”

Kinderen worden vandaag de dag meer dan ooit overspoeld met hypes en trends. Leuk voor even maar vaak ook belastend en stresserend.

“Klopt, de ene hype of trend is nog niet voorbij en de volgende staat al om de hoek. Pokémon kaarten, fidget spinners of VitaMini’s zijn slechts enkele voorbeelden van recente trends. Daarnaast mogen we de invloed van multimedia niet onderschatten waarmee kinderen en jongeren ook te maken krijgen. De online wereld zit vol met trends zoals het kijken van YouTube-filmpjes, live chatten, online gaming, vloggen, bloggen …”

6D_IMG_3110.jpg

Merk je dat oudere kinderen binnen het gezin vaak een invloed hebben op een jonger kind?

“Ik denk dat meerdere kinderen binnen één gezin altijd een zekere invloed op elkaar uitoefenen, al is dit naar mijn aanvoelen niet steeds in de positieve zin. Enerzijds merk ik dat jongere kinderen opkijken naar de oudere broers of zussen en hen als rolmodel kunnen beschouwen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe jongere kinderen vaak sneller kunnen lezen en schrijven, omdat hun oudere broer of zus dit al in de klas geleerd heeft en zijn of haar kennis mee naar huis brengt.

Anderzijds bestaat er ook het risico op negatieve beïnvloeding. Kinderen groeien en ontwikkelen elk op hun eigen tempo, waarbij de puberteit vooral als een eerder egocentrische ontwikkelingsfase gezien wordt. Kinderen in deze leeftijdsfase begrijpen de impact van hun handelingen op lange termijn nog onvoldoende. Doordat het brein nog in volle ontwikkeling is, zijn pubers veel impulsiever dan volwassenen. Ze focussen zich vooral op onmiddellijke behoeftebevrediging en het ‘willen loskomen van de ouder’. Ik kan me voorstellen dat meerdere pubers binnen één gezin elkaar wel eens durven versterken in het op zoek gaan naar sensatie.”

Men zegt vaak dat kinderen erg veerkrachtig zijn. Tegelijkertijd zijn ze enorm kwetsbaar en gevoelig voor sociale druk. Hoe sta jij hier tegenover?

“Kinderen zijn zeker veerkrachtig mits er ook voldoende beschermende factoren zijn zoals een veilig omgeving, voldoende succeservaringen, sociale acceptatie …. Toch merk ik dat je de rol van sociale media niet mag onderschatten. Vandaag worden kinderen meer dan ooit via verschillende kanalen geconfronteerd met idealen op zowel materialistisch vlak alsook competenties en uiterlijk. Dit kan hen een onrealistisch beeld geven over de werkelijkheid en kan ook onzekerheid bij het kind of de jongere aanwakkeren. De impact en invloed van de sociale druk hangt af van heel wat factoren.”

“We kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa'”

Opvoeding speelt hier uiteraard een grote rol in. Maar ‘mama weet ook niet altijd alles’. Of zijn ouders toch superhelden? Misschien mogen we onze krachten niet onderschatten?

“Gedragenheid vormt het fundament van veerkracht. Daaronder verstaan we het netwerk en belangrijke personen van het kind. Ouders hoeven niet alles te weten, we kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa’. Wat de kern van de zaak is, is dat ouders hun kinderen graag zien, no matter what. Deze onvoorwaardelijke liefde die kinderen krijgen van opvoedingsfiguren heeft een enorme impact op de veerkracht en verdere ontwikkeling van het kind.”

Je kind tegen ‘alles’ beschermen is ook niet de oplossing volgens jou?

“Neen zeker niet. Kinderen moeten ook negatieve dingen in het leven ervaren, om op een evenwichtige en gezonde manier op te groeien. Onze kinderen beschermen tegen al het kwade van buitenaf zou hen niet ten goede komen. De theorie leert ons immers dat emoties een belangrijke functie hebben. We zijn bang omdat dit ons kan beschermen, we zijn boos omdat we voor onszelf moeten leren opkomen. Het gaat er juist om dat ouders hun kinderen leren deze emoties op een goede manier tot uiting te laten komen.

Daarnaast is het als ouder belangrijk om tegemoet te komen aan de basisbehoeften van het kind. Zo hebben kinderen nood aan spontaniteit. Geef hen de kans om op ontdekking te gaan, te spelen en gek te doen.

Als laatste denk ik nog aan het belang van het stellen van realistische grenzen aan het gedrag van je kind. Een voorbeeld hiervan is het opleggen van bv. schermtijd. Wanneer je je kind iets gaat verbieden, maak je net de interesse erin groter. Het gaat dus om het zoeken naar een goed evenwicht.”

6D_IMG_3099

Welke trends in opvoeding voorspel jij? Wat staat ons nog te wachten?

“Opvoeding is niet enkel de taak van de ouders, maar ook van allerlei belangrijke personen in het leven van een kind. Denk maar aan grootouders, leerkrachten, trainers van sport, buren, oppas … Zeker in deze drukke maatschappij waarbij ouders opvoeding steeds meer uit handen geven, is het net extra belangrijk om de principes van hun opvoeding op één lijn te bewaken. Hierbij lijkt mij de dialoog tussen kind en zijn context het meeste centraal te staan. Kinderen gedragen zich op een bepaalde manier, gestuurd door gevoelens en gedachten vanuit hun binnenkant. Een goede afstemming hierop, rekening houdende met de échte noden van het kind, is hierbij van groot belang.”

“Jij schrijft zelf de handleiding van je kind”

Kan je onze lezers drie praktische opvoedingstips geven om meteen zelf thuis uit te proberen?

“Neem tijd voor de interesses van je kind, laat je kind je meenemen in zijn/haar leefwereld en laat zien dat je er interesse voor hebt. Bijvoorbeeld, als er een grote interesse is in een specifieke game, kan je hen vragen om deze game uitgebreid aan je uit te leggen.

Communiceer open, wees écht in de omgang met je kind. Geef een taal aan de emotie van je kind en aan je eigen gevoelens. Laat ook maar zien aan je zoon of dochter dat je het soms ook niet weet, dat jij als ouder soms ook wel eens onzeker bent of boos kan worden. Jij bent de belangrijkste spiegel, het grote voorbeeld waarvan je kinderen het meeste leren tijdens hun opgroeiproces. Hen tonen dat het niet perfect hoeft of kan, is een belangrijke hefboom naar verandering.

Wees niet te star als je regels en afspraken maakt voor bij je thuis. Denk flexibel na, probeer iets uit maar stuur ook tijdig bij in functie van de leeftijd, interessevelden en gedragspatronen van je kind.”

Op 22 mei 2018 ben je gastspreker op onze gespreksavond. Waardoor ga jij achteraf met een goed gevoel naar huis?

“Ik hoop vooral dat de aanwezigen getriggerd worden in het flexibel durven nadenken over opvoeding en het ‘goed genoeg’ grootbrengen van kinderen. Het gaat erom dat ouders de handleiding van hun kind zelf leren schrijven, en deze handleiding tijdig bijwerken, aanpassen en opnieuw durven schrijven. De hoofdrol in deze handleiding is nog altijd het kind zelf, waardoor het onmogelijk is om er vanuit te gaan dat er een algemene richtlijn/ boek/ recept bestaat om aan ‘juiste opvoeding’ te doen. Mijn verwachting is dat aanwezige ouders hier bewuster van worden en ze niet aarzelen om anderen om advies te vragen.”

Tot dan!

Tijdens een interactieve lezing op 22 mei 2018 biedt kinderpsychologe Xanne Bocken inzichten over het gebruik van gsm, internet en sociale media, zakgeld en rages. Het doel? Jou praktische handvaten aanreiken waarmee je thuis aan de slag kan. Inschrijven kan via deze link.

 

Gezonde paasbrunch

De paasdagen staan weer voor de deur. Een tijd van gezellig samenzijn maar ook van hopen chocolade en overvloedige paasbuffetten. Hoe kan je maximaal genieten zonder die extra kilo’s aan te komen? Hieronder volgen enkele tips voor een gezellige en gezonde paasbrunch.

 

Doe je paasinkopen zo dicht mogelijk bij Pasen zelf. Zo kom je minder snel in de verleiding om op voorhand overvloedig te eten. Maak een boodschappenlijstje en koop enkel de voedingsmiddelen die je nodig hebt.

Kies voor volkoren en bruine broodjes in plaats van wit. Bruin brood bevat meer vezels waardoor je sneller een verzadigingsgevoel bereikt.

Kies voor groenten op je brood. Maak op voorhand gezonde groentespreads. Deze zijn gemakkelijk te maken. Voor een paprika groentespread heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 rode paprika, ½ selder, 1 lente-ui en 100 gram magere smeerkaas bv. Philadelphia light. Maak de groenten schoon en hak ze klein met een staafmixer. Meng vervolgens het groentemengsel door de kaas en kruid af met wat citroensap en paprikapoeder. Met deze gezonde groentespread kan je al snel 4 tot 8 boterhammen beleggen.

Geen paasbrunch zonder eieren. Kies dan echter voor gekookte eieren. Deze zijn gezonder dan een omelet of een spiegelei, gebakken in boter. Heb je toch zin in het laatste? Gebruik dan één lepel bereidingsvet om het minder vetrijk te maken. Denk je eerder in de richting van  chocolade eieren? Koop geen grote eieren maar kleintjes die individueel verpakt zijn. Geniet met mate en beperk je chocoladeconsumptie.

Geniet van je paasdessert maar overdrijf hier niet in. Neem een kleiner stuk en geniet hier extra van. Voorzie ook wat fruit op tafel. Zo hebben je gasten een gezond alternatief en zorg je voor kleur op je tafel.

Verdeel de restjes onder de familie.

Vrolijk Pasen!

En nu… ik!

Maandag: de dochter naar de dansles brengen. Dinsdag: manlief heeft basketbaltraining. Woensdag: overwerken op kantoor. Donderdag: een cake bakken voor de traktatie in de klas. Vrijdag: je beste vriendin helpen verhuizen. Zaterdag: de tweeling afzetten bij de scouts. Zondag: op bezoek bij oma en opa. En wanneer staat er iets puur voor jezelf in je agenda?

 

Zonder schuldgevoel

Het is zo makkelijk jezelf te verliezen in de mallemolen van elke dag. Uiteraard doe je alles met liefde. Je bent nu eenmaal een supervrouw, en al zeker volgens je partner, vrienden en/of kroost. Maar tijdens een propvolle week vol deadlines en huishoudelijke to do’s is het toch niet meer dan logisch dat ook jij even moet bekomen?

Laat dat nu echter voor velen zo moeilijk zijn: voor zichzelf durven kiezen, zonder schuldgevoel. Dat de afwasmachine niet eerst werd uitgeladen. Dat je één voetbalmatch aan de zijlijn mist. Geloof me, dat afwasmachine wacht op je. De tijd niet zozeer. Weet dat je jezelf niet altijd moet verantwoorden wanneer je voor jezelf kiest.

Bewustwording

Je doet het onmogelijke. Je holt jezelf voorbij. En dan zeggen wij dat zelfs dat niet oké is. Auwch. Maar zeg nu zelf, hoe goed voelt het wanneer je even een frisse neus haalt? Hoe hard glimlach je achter je stuur na een avondje uit? Precies. Het is in die uitzonderlijke, heldere momenten dat je aan heel je lijf voelt dat je er zo’n nood aan hebt. Dat je beseft dat je bewust met je tijd moet omgaan. De uitdaging? Dat besef omzetten in concrete agendapunten. Vind je het moeilijk om een moment voor jezelf te vinden? Kijk dan eens rondom jou: je omgeving lijkt er wel in te slagen, niet? Een extra voordeel van me-time bewust inplannen: je ziet dat er nog voldoende tijd rest voor alle andere zaken.

Praatjes vullen geen agendagaatjes

Voor alles is er een eerste keer. Laten we het dus even samen doen:

Neem je agenda (digitaal of papier) bij de hand. Bedenk wat je graag nog eens wil doen. Iets actiefs, een nieuw boek starten of liever mediteren? Up to you! Kies nu een moment in de komende week en schrijf het neer. Pssst: een hartje errond tekenen is toegestaan. Ziezo. Dat voelt fijn! Je kijkt er vast nu al naar uit?

Dus, zaterdag: terwijl de tweeling naar de scouts is, plan jij een namiddagje voor jezelf. Zeg nu zelf, zo vreemd zou het niet zijn, toch?


 

Het moet geen nieuwjaar zijn om met goede voornemens te starten. Schrijf je nu in voor een van onze sportclubs en maak werk van je me-time! Nood aan een babysit? Die vind je hier!

Prachtig vrijwilligerswerk

Van 3 tot 11 maart is het Week van de Vrijwilliger. Volgens cijfers van de Koning Boudewijnstichting doen maar liefst 750.000 Vlamingen aan vrijwilligerswerk. Dat zijn er heel wat! Wat motiveert hen om te doen wat ze doen? Wij legden ons oor te luister bij Elly (51), een van de VIVA-SVV vrijwilligers. Zij geeft les in het naaicafé De Rode Draad.

 

“Ik deel mijn ervaring in ruil voor wat gezelligheid en vriendschap”

Wat houdt de De Rode Draad precies in?

“De Rode Draad is een naaicafé voor iedereen die creatief bezig wil zijn met stof, patronen en een naaimachine. Het is niet echt een café, maar gewoon een leuke bende die om de twee weken samenkomt. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe. Iedereen werkt er zijn/haar eigen idee uit en ik help waar dat nodig is. Ook leren we veel van elkaar.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ik wou graag mijn passie voor naaien met anderen delen. Toen ik VIVA-SVV als organisatie leerde kennen op hun jaarlijks evenement ‘Ladiesnight’ (nvdr: vandaag is dat ons festival ‘(on)gewoon vrouw’) en hoorde over De Rode Draad, heb ik mij dadelijk kandidaat gesteld.”

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk zo fijn?

“Het doet mij enorm veel plezier om anderen blij te zien met hun afgewerkte stukken. Voor mezelf is het ook een avondje ontspanning met vrouwen die dezelfde hobby uitoefenen. Ik deel mijn ervaring in ruil voor vriendschap en gezelligheid!”

De keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk zijn immens. Je kan taalles geven, mensen met een beperking helpen, koken op kinder- en jongerenvakanties, de boekhouding van een vzw verzorgen … Vrijwilligers helpen de wereld groeien en dragen bij tot een warmere samenleving. Dierenvriend Sara (37) en mama Veerle (37) dragen op hun manier een steentje bij.

VIVA3827

Sara, waar kunnen we jou als vrijwilligster terugvinden?

“In het natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Ik heb altijd al een groot hart voor dieren gehad dus dat was een evidente keuze voor mij. Het centrum bevat een revalidatiecentrum voor zieke, gewonde wilde dieren en een tijdelijk opvangcentrum voor tamme en exotische dieren. Ik zetel in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de vzw. In de lente en de zomer verzorg ik elke woensdagavond vele hongerige weesdiertjes. Verder steek ik mijn handen uit de mouwen op de jaarlijkse activiteiten zoals de opendeurdagen, onze vossentocht, de spaghettiavond ….”

Waarom doe je graag vrijwilligerswerk?

“Als vrijwilligster help ik mee om een wild dier weer de natuur in te sturen. En dat wil ik voor geen goud ter wereld missen. Na elke shift keer ik dan ook met een goed gevoel huiswaarts. Verder leer ik mensen kennen met dezelfde interesse en ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen. Kortom, vrijwilligerswerk geeft net dat tikkeltje meer aan mijn leven.”

Unknown-1.png

Veerle, wat motiveerde jou om in de ouderraad te stappen?

“Ik wil een positieve bijdrage leveren op de school van mijn dochters, VBS Kozen. Zo sta ik in voor de verslagen van de ouderraadvergaderingen en help ik tijdens activiteiten zoals het mosselfeest of de kerstmarkt. Ik ontwerp affiches en flyers, zorg voor decoratie en help bij de opbouw en de afbraak. Daarnaast is het een ideale manier om leerkrachten op een andere manier te leren kennen, contact te maken met andere ouders en nieuwe vriendschapen op te bouwen.”

Wat maakt het zo fijn voor jou?

“Een geslaagde activiteit en de vele positieve reacties geven me een goed gevoel, het geeft me de nodige energie en de goesting om verder te doen. Bovendien beleven we tijdens de activiteiten ook veel plezier.”

Heb je zin om vrijwilligerswerk te doen en de handen uit de mouwen te steken? Super! Of je nu vakanties wil begeleiden of workshops wil geven, een artikel wil schrijven op onze blog of ons logistiek wil helpen (bv. flyers uitdelen, helpen tijdens acties en evenementen …) We want you! Alle hulp is meer dan welkom. Voor meer informatie of interesse, stuur een mailtje naar viva@devoorzorg.be.