Laatste posts

Gezond BBQ’en

De zon schijnt en de goesting in puree met worst verdwijnt. Wat er wel vaak op het menu staat? BBQ! Maar hoe doe je dat gezond? Diëtiste Kristien weet raad.

 • Snijd op voorhand wat rauwe groenten. Een BBQ betekent meestal lang wachten. Vaak hebben we de neiging om vanalles en nog wat in onze mond te steken. Laat het brood, de chips en de nootjes voor wat ze zijn en doe je te goed aan rauwkost.

  Met dit zelfgemaakt dipsausje smaken je groenten nog beter: meng 75 gram Philadelphia natuur light, 5 eetlepels magere yoghurt, 1 eetlepel verse tijm, 1 eetlepel grof gehakte basilicum en een half bakje tuinkers in een kom. Voeg peper en zout voor de smaak. Een eetlepel bevat ongeveer 15 kcal.

 • Leg eens wat fruit op de BBQ. Maak een spiesje van ananas, perzik of nectarine en grill op de BBQ. Gaat je voorkeur uit naar banaan? Wikkel de banaan in aluminiumfolie en laat het 10 min garen. Serveer wanneer het stuk fruit nog warm is.
 • Kies een keer voor vis in plaats van voor vlees. Vis is lekker op de BBQ in aluminiumfolie met wat groenten en citroensap. Heb je toch liever vlees? Kies dan voor de magere vleessoorten als kip, kalkoen, biefstuk of een varkenshaasje. Wrijf je vlees met een mengsel van kruiden in om het op een caloriearme manier meer op smaak te brengen.
 • Neem niet te grote porties. Legt de gastheer een groot stuk op de BBQ wat jij heel graag wil proberen? Vraag dan aan iemand of ze een stuk met je willen delen. Eet rustig en kauw goed. Zo merk je sneller of je voldaan bent en overeet je je niet.
 • Maak je sausjes zelf.

  Deze gezonde Tzatziki bevat 8 calorieën per smeersel. Benodigdheden: 500 g magere Griekse of Turkse yoghurt, 6 teentjes knoflook, 1 komkommer, 1,5 eetlepel olijfolie, 1,5 eetlepel azijn, peper en zout. Was de komkommer en rasp ze in een vergiet. Laat het 5 minuten uitlekken en druk het overige vocht eruit met je handen. Meng de yoghurt, de geperste knoflook en de komkommer een kom. Voeg de olie en het azijn geleidelijk aan toe. Kruid af met peper en zout. Laat de tzatziki een uur in de frigo staan alvorens op te dienen.

 • Op een BBQ kan de alcohol rijkelijk vloeien. Wissel af met water, dat op smaak is gebracht met stukjes fruit. Met deze combinaties scoor je gegarandeerd tijdens je volgende BBQ: watermeloen met munt, pompelmoes en rozemarijn of frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Snijd het fruit in stukjes voor een maximale smaakbeleving.
 • Sluit je BBQ af met een lekker dessert. Een ideale keuze hiervoor zijn waterijsjes. Deze zijn niet alleen verfrissend in de warme zomermaanden maar ze bevatten ook nog eens weinig calorieën. Voor 3 waterijsjes heb je het volgende nodig: een kop vers – of diepvriesfruit, een halve kop water, ijsvormpjes, stokjes en een blender. Snijd het fruit in stukjes en voeg samen met het water toe aan de blender. Blend tot een glad geheel. Vul de vormpjes met het mengsel en steek er de stokjes in. De ijsjes hebben 3 uur tijd nodig om te bevriezen. Indien gewenst kan je magere yoghurt toevoegen aan het geblende fruit voor een heerlijk yoghurt ijsje.

Evy Gruyaert: ‘yoga is er voor iedereen’

Evy Gruyaert is de vrouw die ons allemaal in loopschoenen kreeg. Vandaag is Evy naast Start2Run-experte, ook actief in de yogawereld. Laat je inspireren door haar verhaal.

We kennen jou allemaal als Evy van Start2Run. Hoe kom je plots bij yoga terecht?

“Zo ‘plots’ was dat eigenlijk niet. In 2010 ging mijn knieschijf uit de kom en kon ik een paar maanden niet lopen. Ik miste het bewegen heel erg en een vriendin van me kreeg me – na lang aandringen – mee naar de ‘hangmatyoga’. Nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden! Ik had nogal een clichébeeld en dus veel vooroordelen over yoga, maar vanaf moment één was ik verkocht.”

Hoe heeft yoga jouw leven veranderd?

“Intussen heb ik twee Teacher Trainingen gevolgd, geef ik yogales, heb ik een yogaboek en -app uitgebracht en school ik me constant bij. Yoga heeft me geleerd om mijn eigen grenzen te leren kennen, zowel op lichamelijk vlak als op andere vlakken. Het doet me ongelooflijk deugd, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik noem het mijn mindfulness in beweging.”

“Yoga is mijn minfulness in beweging”

Je leidt een druk leven met een uitdagende job én twee jonge kindjes. Hoe maak je dan nog tijd voor yoga? Hoe zit het met jouw work/life balance?

“De ene dag lukt dat al beter dan de andere. Zoals bij elke jonge ouder met een boeiende job, files, drang om zo gezond mogelijk te leven en er toch ook nog een vriendenkring, sociaal leven en boeiende partnerrelatie op na te houden (glimlacht). Alles valt of staat met een goede planning! Ik plan de momenten met mezelf, yoga of lopen, echt in mijn agenda in, net zoals ik elke andere afspraak inplan. Ik ken mezelf, anders dan komt het er niet van …”

Zou jij jezelf een yogagoeroe noemen?

“Neen, ik ben gewoon iemand die yoga doet, er baat bij heeft en ervan overtuigd is dat het voor veel mensen een nuttige zaak zou zijn om yoga in hun leven te integreren … Ofwel als vervanging van de toch eerder ‘saaie’ stretchoefeningen, ofwel als nieuwe ‘sport’.”

Is yoga iets voor alle mensen of moet je toch zo lenig als een kat zijn?

“Eén van de clichés is dat je je benen in je nek moet kunnen leggen om aan yoga te kunnen doen. Niks is minder waar… Het is ook geen rare sekte, het is ook niet enkel voor vrouwen en het is niet alleen voor zweverige types. Het is voor iedereen! Je hoeft echt niet flexibel te zijn om yoga te kunnen doen, integendeel, je wordt er flexibel van. De ene geraakt daar al wat verder in dan de andere, maar het gaat er in yoga net om dat je volgens jouw lichaam werkt. Flirt met je grenzen maar overschrijdt ze zeker niet, zodat yoga beetje bij beetje verdieping brengt in jouw lichaam en leven.”

“Yoga is voor iedereen!”

Net daarom bracht je ook je boek ‘Yoga met Evy’ uit?

“Inderdaad, om op een heel laagdrempelige, duidelijke, manier ‘yoga’ iets wijder verspreid te maken. Ik merkte – ook bij mezelf – dat er nog heel wat misverstanden, onduidelijkheden zijn in verband met yoga en met mijn boek wou ik duidelijkheid scheppen. Ik wou de drempel verminderen, de poses duidelijk omschrijven, de filosofie op een eenvoudige manier wat uitleggen … Kortom, mensen goesting geven om het eens te proberen.”

We kennen jou als een gezonde madam die heel Vlaanderen aan het bewegen brengt. Durf je ook wel eens te zondigen?

“Natuurlijk! Ik hou er ook van om een bakje frieten te halen bij de frituur mét een goeie kwak mayonaise erop en een kaaskroketje erbij… Of ik eet ook wel eens een zakje chips in de zetel wanneer ik naar een kleffe chickflick kijk. Ik doe mijn best om mijn gezin en mezelf gezond te laten eten en voldoende te laten bewegen maar terwijl laat ik het ook toe om af en toe ’s te zondigen en daar dan ook liefst heel hard van te genieten. Dat moet ook in het leven: de 80-20 regel toepassen zeg maar. Ik geloof ook niet in een echt dieet, tenzij je echt problemen hebt met je gewicht en gezondheid natuurlijk. Ik geloof wel in gevarieerd, bewust eten en je gezond verstand gebruiken.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat is jouw volgende uitdaging?

“Geen idee, ik weet in grote lijnen wel natuurlijk waar ik naartoe wil, maar verder beperk ik mezelf niet graag op voorhand door al heel duidelijk te gaan formuleren waar ik bijvoorbeeld binnen nu en vijf jaar wil staan. Wie weet, sluit ik daardoor zoveel andere leuke dingen uit, dus I just go with the flow, weliswaar op een bewuste manier, maar toch…. :-)”

Wij hebben alvast weet van 1 toekomstplan: Evy Gruyaert komt naar (on)gewoon vrouw. Omcirkel zaterdag 30 juni in jouw agenda en laat je tijdens haar initiaties onderdompelen in de wondere wereld van yoga!

Fotografie: (c) Jasper Jacobs

 

_JAS9965.jpg

Opvoeden anno 2018

‘Maar Lisa uit mijn klas mag dat wel’, sounds familiar? Opvoeden is geen koud kunstje en volgens psychologe Xanne Bocken mogen we dus niet te streng zijn voor onszelf: “Ouders hoeven niet alles te weten, we kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa’”.

‘Kinderpsychologe gespecialiseerd in gedragsproblemen die ouders handvaten aanreikt in de opvoeding’. Halleluja. Met een expert zoals jou in de wereld is er dus eindelijk een onfeilbare handleiding voor ouders? Of kraaien we te vroeg victorie?

“Het zou fijn zijn als er voor elke vraag of voor elk probleem een antwoord klaar staat, maar jammer genoeg bestaat die handleiding niet. Ouders kunnen de dag van vandaag gelukkig op vele plaatsen terecht voor informatie rond opvoeding: websites, opvoedingswinkels, boeken, psychologen … Dit geeft hen handvaten om beter om te gaan met een aantal zaken of problemen die ze ervaren in de opvoeding. Toch blijft elk kind anders en zijn er veel factoren waar we rekening mee moeten houden. Denk daarbij aan het temperament van het kind, de omgevingsfactoren, de ouderfactoren, belangrijke gebeurtenissen … Niet alle informatie die je kan vinden rond een bepaald probleem, past bij ieder kind. Het is cruciaal om een goed zicht te krijgen op wat jouw kind nodig heeft om hierop je aanpak afstemmen.”

Kinderen worden vandaag de dag meer dan ooit overspoeld met hypes en trends. Leuk voor even maar vaak ook belastend en stresserend.

“Klopt, de ene hype of trend is nog niet voorbij en de volgende staat al om de hoek. Pokémon kaarten, fidget spinners of VitaMini’s zijn slechts enkele voorbeelden van recente trends. Daarnaast mogen we de invloed van multimedia niet onderschatten waarmee kinderen en jongeren ook te maken krijgen. De online wereld zit vol met trends zoals het kijken van YouTube-filmpjes, live chatten, online gaming, vloggen, bloggen …”

6D_IMG_3110.jpg

Merk je dat oudere kinderen binnen het gezin vaak een invloed hebben op een jonger kind?

“Ik denk dat meerdere kinderen binnen één gezin altijd een zekere invloed op elkaar uitoefenen, al is dit naar mijn aanvoelen niet steeds in de positieve zin. Enerzijds merk ik dat jongere kinderen opkijken naar de oudere broers of zussen en hen als rolmodel kunnen beschouwen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe jongere kinderen vaak sneller kunnen lezen en schrijven, omdat hun oudere broer of zus dit al in de klas geleerd heeft en zijn of haar kennis mee naar huis brengt.

Anderzijds bestaat er ook het risico op negatieve beïnvloeding. Kinderen groeien en ontwikkelen elk op hun eigen tempo, waarbij de puberteit vooral als een eerder egocentrische ontwikkelingsfase gezien wordt. Kinderen in deze leeftijdsfase begrijpen de impact van hun handelingen op lange termijn nog onvoldoende. Doordat het brein nog in volle ontwikkeling is, zijn pubers veel impulsiever dan volwassenen. Ze focussen zich vooral op onmiddellijke behoeftebevrediging en het ‘willen loskomen van de ouder’. Ik kan me voorstellen dat meerdere pubers binnen één gezin elkaar wel eens durven versterken in het op zoek gaan naar sensatie.”

Men zegt vaak dat kinderen erg veerkrachtig zijn. Tegelijkertijd zijn ze enorm kwetsbaar en gevoelig voor sociale druk. Hoe sta jij hier tegenover?

“Kinderen zijn zeker veerkrachtig mits er ook voldoende beschermende factoren zijn zoals een veilig omgeving, voldoende succeservaringen, sociale acceptatie …. Toch merk ik dat je de rol van sociale media niet mag onderschatten. Vandaag worden kinderen meer dan ooit via verschillende kanalen geconfronteerd met idealen op zowel materialistisch vlak alsook competenties en uiterlijk. Dit kan hen een onrealistisch beeld geven over de werkelijkheid en kan ook onzekerheid bij het kind of de jongere aanwakkeren. De impact en invloed van de sociale druk hangt af van heel wat factoren.”

“We kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa'”

Opvoeding speelt hier uiteraard een grote rol in. Maar ‘mama weet ook niet altijd alles’. Of zijn ouders toch superhelden? Misschien mogen we onze krachten niet onderschatten?

“Gedragenheid vormt het fundament van veerkracht. Daaronder verstaan we het netwerk en belangrijke personen van het kind. Ouders hoeven niet alles te weten, we kunnen niet streven naar ‘supermama’ of ‘superpapa’. Wat de kern van de zaak is, is dat ouders hun kinderen graag zien, no matter what. Deze onvoorwaardelijke liefde die kinderen krijgen van opvoedingsfiguren heeft een enorme impact op de veerkracht en verdere ontwikkeling van het kind.”

Je kind tegen ‘alles’ beschermen is ook niet de oplossing volgens jou?

“Neen zeker niet. Kinderen moeten ook negatieve dingen in het leven ervaren, om op een evenwichtige en gezonde manier op te groeien. Onze kinderen beschermen tegen al het kwade van buitenaf zou hen niet ten goede komen. De theorie leert ons immers dat emoties een belangrijke functie hebben. We zijn bang omdat dit ons kan beschermen, we zijn boos omdat we voor onszelf moeten leren opkomen. Het gaat er juist om dat ouders hun kinderen leren deze emoties op een goede manier tot uiting te laten komen.

Daarnaast is het als ouder belangrijk om tegemoet te komen aan de basisbehoeften van het kind. Zo hebben kinderen nood aan spontaniteit. Geef hen de kans om op ontdekking te gaan, te spelen en gek te doen.

Als laatste denk ik nog aan het belang van het stellen van realistische grenzen aan het gedrag van je kind. Een voorbeeld hiervan is het opleggen van bv. schermtijd. Wanneer je je kind iets gaat verbieden, maak je net de interesse erin groter. Het gaat dus om het zoeken naar een goed evenwicht.”

6D_IMG_3099

Welke trends in opvoeding voorspel jij? Wat staat ons nog te wachten?

“Opvoeding is niet enkel de taak van de ouders, maar ook van allerlei belangrijke personen in het leven van een kind. Denk maar aan grootouders, leerkrachten, trainers van sport, buren, oppas … Zeker in deze drukke maatschappij waarbij ouders opvoeding steeds meer uit handen geven, is het net extra belangrijk om de principes van hun opvoeding op één lijn te bewaken. Hierbij lijkt mij de dialoog tussen kind en zijn context het meeste centraal te staan. Kinderen gedragen zich op een bepaalde manier, gestuurd door gevoelens en gedachten vanuit hun binnenkant. Een goede afstemming hierop, rekening houdende met de échte noden van het kind, is hierbij van groot belang.”

“Jij schrijft zelf de handleiding van je kind”

Kan je onze lezers drie praktische opvoedingstips geven om meteen zelf thuis uit te proberen?

“Neem tijd voor de interesses van je kind, laat je kind je meenemen in zijn/haar leefwereld en laat zien dat je er interesse voor hebt. Bijvoorbeeld, als er een grote interesse is in een specifieke game, kan je hen vragen om deze game uitgebreid aan je uit te leggen.

Communiceer open, wees écht in de omgang met je kind. Geef een taal aan de emotie van je kind en aan je eigen gevoelens. Laat ook maar zien aan je zoon of dochter dat je het soms ook niet weet, dat jij als ouder soms ook wel eens onzeker bent of boos kan worden. Jij bent de belangrijkste spiegel, het grote voorbeeld waarvan je kinderen het meeste leren tijdens hun opgroeiproces. Hen tonen dat het niet perfect hoeft of kan, is een belangrijke hefboom naar verandering.

Wees niet te star als je regels en afspraken maakt voor bij je thuis. Denk flexibel na, probeer iets uit maar stuur ook tijdig bij in functie van de leeftijd, interessevelden en gedragspatronen van je kind.”

Op 22 mei 2018 ben je gastspreker op onze gespreksavond. Waardoor ga jij achteraf met een goed gevoel naar huis?

“Ik hoop vooral dat de aanwezigen getriggerd worden in het flexibel durven nadenken over opvoeding en het ‘goed genoeg’ grootbrengen van kinderen. Het gaat erom dat ouders de handleiding van hun kind zelf leren schrijven, en deze handleiding tijdig bijwerken, aanpassen en opnieuw durven schrijven. De hoofdrol in deze handleiding is nog altijd het kind zelf, waardoor het onmogelijk is om er vanuit te gaan dat er een algemene richtlijn/ boek/ recept bestaat om aan ‘juiste opvoeding’ te doen. Mijn verwachting is dat aanwezige ouders hier bewuster van worden en ze niet aarzelen om anderen om advies te vragen.”

Tot dan!

Tijdens een interactieve lezing op 22 mei 2018 biedt kinderpsychologe Xanne Bocken inzichten over het gebruik van gsm, internet en sociale media, zakgeld en rages. Het doel? Jou praktische handvaten aanreiken waarmee je thuis aan de slag kan. Inschrijven kan via deze link.

 

Gezonde paasbrunch

De paasdagen staan weer voor de deur. Een tijd van gezellig samenzijn maar ook van hopen chocolade en overvloedige paasbuffetten. Hoe kan je maximaal genieten zonder die extra kilo’s aan te komen? Hieronder volgen enkele tips voor een gezellige en gezonde paasbrunch.

 

Doe je paasinkopen zo dicht mogelijk bij Pasen zelf. Zo kom je minder snel in de verleiding om op voorhand overvloedig te eten. Maak een boodschappenlijstje en koop enkel de voedingsmiddelen die je nodig hebt.

Kies voor volkoren en bruine broodjes in plaats van wit. Bruin brood bevat meer vezels waardoor je sneller een verzadigingsgevoel bereikt.

Kies voor groenten op je brood. Maak op voorhand gezonde groentespreads. Deze zijn gemakkelijk te maken. Voor een paprika groentespread heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 rode paprika, ½ selder, 1 lente-ui en 100 gram magere smeerkaas bv. Philadelphia light. Maak de groenten schoon en hak ze klein met een staafmixer. Meng vervolgens het groentemengsel door de kaas en kruid af met wat citroensap en paprikapoeder. Met deze gezonde groentespread kan je al snel 4 tot 8 boterhammen beleggen.

Geen paasbrunch zonder eieren. Kies dan echter voor gekookte eieren. Deze zijn gezonder dan een omelet of een spiegelei, gebakken in boter. Heb je toch zin in het laatste? Gebruik dan één lepel bereidingsvet om het minder vetrijk te maken. Denk je eerder in de richting van  chocolade eieren? Koop geen grote eieren maar kleintjes die individueel verpakt zijn. Geniet met mate en beperk je chocoladeconsumptie.

Geniet van je paasdessert maar overdrijf hier niet in. Neem een kleiner stuk en geniet hier extra van. Voorzie ook wat fruit op tafel. Zo hebben je gasten een gezond alternatief en zorg je voor kleur op je tafel.

Verdeel de restjes onder de familie.

Vrolijk Pasen!

En nu… ik!

Maandag: de dochter naar de dansles brengen. Dinsdag: manlief heeft basketbaltraining. Woensdag: overwerken op kantoor. Donderdag: een cake bakken voor de traktatie in de klas. Vrijdag: je beste vriendin helpen verhuizen. Zaterdag: de tweeling afzetten bij de scouts. Zondag: op bezoek bij oma en opa. En wanneer staat er iets puur voor jezelf in je agenda?

 

Zonder schuldgevoel

Het is zo makkelijk jezelf te verliezen in de mallemolen van elke dag. Uiteraard doe je alles met liefde. Je bent nu eenmaal een supervrouw, en al zeker volgens je partner, vrienden en/of kroost. Maar tijdens een propvolle week vol deadlines en huishoudelijke to do’s is het toch niet meer dan logisch dat ook jij even moet bekomen?

Laat dat nu echter voor velen zo moeilijk zijn: voor zichzelf durven kiezen, zonder schuldgevoel. Dat de afwasmachine niet eerst werd uitgeladen. Dat je één voetbalmatch aan de zijlijn mist. Geloof me, dat afwasmachine wacht op je. De tijd niet zozeer. Weet dat je jezelf niet altijd moet verantwoorden wanneer je voor jezelf kiest.

Bewustwording

Je doet het onmogelijke. Je holt jezelf voorbij. En dan zeggen wij dat zelfs dat niet oké is. Auwch. Maar zeg nu zelf, hoe goed voelt het wanneer je even een frisse neus haalt? Hoe hard glimlach je achter je stuur na een avondje uit? Precies. Het is in die uitzonderlijke, heldere momenten dat je aan heel je lijf voelt dat je er zo’n nood aan hebt. Dat je beseft dat je bewust met je tijd moet omgaan. De uitdaging? Dat besef omzetten in concrete agendapunten. Vind je het moeilijk om een moment voor jezelf te vinden? Kijk dan eens rondom jou: je omgeving lijkt er wel in te slagen, niet? Een extra voordeel van me-time bewust inplannen: je ziet dat er nog voldoende tijd rest voor alle andere zaken.

Praatjes vullen geen agendagaatjes

Voor alles is er een eerste keer. Laten we het dus even samen doen:

Neem je agenda (digitaal of papier) bij de hand. Bedenk wat je graag nog eens wil doen. Iets actiefs, een nieuw boek starten of liever mediteren? Up to you! Kies nu een moment in de komende week en schrijf het neer. Pssst: een hartje errond tekenen is toegestaan. Ziezo. Dat voelt fijn! Je kijkt er vast nu al naar uit?

Dus, zaterdag: terwijl de tweeling naar de scouts is, plan jij een namiddagje voor jezelf. Zeg nu zelf, zo vreemd zou het niet zijn, toch?


 

Het moet geen nieuwjaar zijn om met goede voornemens te starten. Schrijf je nu in voor een van onze sportclubs en maak werk van je me-time! Nood aan een babysit? Die vind je hier!

Prachtig vrijwilligerswerk

Van 3 tot 11 maart is het Week van de Vrijwilliger. Volgens cijfers van de Koning Boudewijnstichting doen maar liefst 750.000 Vlamingen aan vrijwilligerswerk. Dat zijn er heel wat! Wat motiveert hen om te doen wat ze doen? Wij legden ons oor te luister bij Elly (51), een van de VIVA-SVV vrijwilligers. Zij geeft les in het naaicafé De Rode Draad.

 

“Ik deel mijn ervaring in ruil voor wat gezelligheid en vriendschap”

Wat houdt de De Rode Draad precies in?

“De Rode Draad is een naaicafé voor iedereen die creatief bezig wil zijn met stof, patronen en een naaimachine. Het is niet echt een café, maar gewoon een leuke bende die om de twee weken samenkomt. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe. Iedereen werkt er zijn/haar eigen idee uit en ik help waar dat nodig is. Ook leren we veel van elkaar.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ik wou graag mijn passie voor naaien met anderen delen. Toen ik VIVA-SVV als organisatie leerde kennen op hun jaarlijks evenement ‘Ladiesnight’ (nvdr: vandaag is dat ons festival ‘(on)gewoon vrouw’) en hoorde over De Rode Draad, heb ik mij dadelijk kandidaat gesteld.”

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk zo fijn?

“Het doet mij enorm veel plezier om anderen blij te zien met hun afgewerkte stukken. Voor mezelf is het ook een avondje ontspanning met vrouwen die dezelfde hobby uitoefenen. Ik deel mijn ervaring in ruil voor vriendschap en gezelligheid!”

De keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk zijn immens. Je kan taalles geven, mensen met een beperking helpen, koken op kinder- en jongerenvakanties, de boekhouding van een vzw verzorgen … Vrijwilligers helpen de wereld groeien en dragen bij tot een warmere samenleving. Dierenvriend Sara (37) en mama Veerle (37) dragen op hun manier een steentje bij.

VIVA3827

Sara, waar kunnen we jou als vrijwilligster terugvinden?

“In het natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Ik heb altijd al een groot hart voor dieren gehad dus dat was een evidente keuze voor mij. Het centrum bevat een revalidatiecentrum voor zieke, gewonde wilde dieren en een tijdelijk opvangcentrum voor tamme en exotische dieren. Ik zetel in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de vzw. In de lente en de zomer verzorg ik elke woensdagavond vele hongerige weesdiertjes. Verder steek ik mijn handen uit de mouwen op de jaarlijkse activiteiten zoals de opendeurdagen, onze vossentocht, de spaghettiavond ….”

Waarom doe je graag vrijwilligerswerk?

“Als vrijwilligster help ik mee om een wild dier weer de natuur in te sturen. En dat wil ik voor geen goud ter wereld missen. Na elke shift keer ik dan ook met een goed gevoel huiswaarts. Verder leer ik mensen kennen met dezelfde interesse en ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen. Kortom, vrijwilligerswerk geeft net dat tikkeltje meer aan mijn leven.”

Unknown-1.png

Veerle, wat motiveerde jou om in de ouderraad te stappen?

“Ik wil een positieve bijdrage leveren op de school van mijn dochters, VBS Kozen. Zo sta ik in voor de verslagen van de ouderraadvergaderingen en help ik tijdens activiteiten zoals het mosselfeest of de kerstmarkt. Ik ontwerp affiches en flyers, zorg voor decoratie en help bij de opbouw en de afbraak. Daarnaast is het een ideale manier om leerkrachten op een andere manier te leren kennen, contact te maken met andere ouders en nieuwe vriendschapen op te bouwen.”

Wat maakt het zo fijn voor jou?

“Een geslaagde activiteit en de vele positieve reacties geven me een goed gevoel, het geeft me de nodige energie en de goesting om verder te doen. Bovendien beleven we tijdens de activiteiten ook veel plezier.”

Heb je zin om vrijwilligerswerk te doen en de handen uit de mouwen te steken? Super! Of je nu vakanties wil begeleiden of workshops wil geven, een artikel wil schrijven op onze blog of ons logistiek wil helpen (bv. flyers uitdelen, helpen tijdens acties en evenementen …) We want you! Alle hulp is meer dan welkom. Voor meer informatie of interesse, stuur een mailtje naar viva@devoorzorg.be.

‘Simplify your life’ met Nele Colle

Voor de één een helse opdracht, voor de ander een koud kunstje: grote kuis houden is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er mensen die graag orde in jouw chaos helpen scheppen. Nele Colle is er daar eentje van: “De grootste troef van een georganiseerd leven is dat je energie hebt om te doen wat écht telt. Dat betekent ook dat je de confrontatie aangaat met hoe je leven eruit ziet en hoe jij zou willen dat het eruit ziet. Daar help ik graag bij!”

Vanwaar die passie voor organisatie?

“Ik vind het enorm jammer dat er zoveel geld, materiaal en energie verspild wordt door een gebrek aan organisatie. Denk maar aan opruimen en het zoeken naar spullen in huis. Die energie – en vooral tijd – kunnen we toch veel beter besteden aan leuke dingen?”

“Er komt dagelijks zoveel op ons af, dat het soms moeilijk is om het evenwicht te bewaren. Mensen hebben nood aan rust en die kan je verkrijgen door je bewust te worden van wat je hebt, wat je eigenlijk echt nodig hebt, wat je doet en wat je eigenlijk zou willen doen. Conclusie? Ont-spullen! Zowel in je huis als in je hoofd. Mijn passie voor organisatie is meer dan een passie voor opruimen. Het gaat over de bewustwording van wie je bent en wat je wil doen.  En dat kan confronterend zijn, maar ook bevrijdend.”

IMG_20171215_141212

Van organisatieliefhebber tot professional organizer. Dat was vast spannend?

“Absoluut maar tegelijkertijd was het een evidente keuze. De combinatie van twee gebeurtenissen zorgden ervoor dat de puzzelstukjes in elkaar vielen. Een goede vriendin kocht een nieuwe kast en kon wel wat hulp gebruiken om haar spullen netjes op te bergen. Bovendien verdiepte ik me in die periode net in het boek van organiseergoeroe Marie Kondo. Ik realiseerde me dat sommige mensen gewoon niet graag organiseren , niet weten hoe ze eraan moeten beginnen en – ook belangrijk – dat ze het niet erg vinden om geholpen te worden. Vaak zijn ze al geholpen met enkele logische tips en tricks. Die avond ontdekte ik via Google het bestaan van een job zoals professional organizer en schreef ik me in voor een opleiding. En zo geschiedde.”

“In tegenstelling tot wat je zou denken, was ik iemand die alles bewaarde. Zo had ik nog steeds mijn pennenzak van het eerste leerjaar ‘omdat ik dat toch niet kon weggooien’. Of een hele doos vol kaartjes van kerst en nieuw, verjaardagen, verhuizen … Bij elk kaartje zag ik de boom die ervoor sneuvelde, het werk van de ontwerper, de drukker, het geld dat iemand ervoor betaalde, de tijd om het te schrijven en te posten. Tegelijkertijd vond ik al die spullen erg vervelend om bij te houden. Door Marie Kondo’s boek en ‘Ontspullen’ van James Wallman leerde ik dat goed opruimen en organiseren alleen maar kan wanneer je eerst goed selecteert. Anders ben je op geen tijd terug bij af.”

IMG_20180213_000336

Als coach kom je echt in het privéleven van een cliënt terecht. Dat is vast intens soms?

“Bij een coachingstraject op lange termijn mag ik mee de verandering beleven, wat natuurlijk erg mooi is om te zien. Zo heb ik iemand zo’n vooruitgang zien maken in het selecteren en afstand doen van spullen omdat ze zichzelf wou terugvinden. Als kers op de taart werd er zelfs een feestje gegeven omdat ze haar huis en een stukje van haar leven terug had!”

Wat zijn ‘overbodige spullen’ voor jou?

“Overbodig is wat jij niet gebruikt om te zijn wie je bent, op dit moment. Dat wil niet zeggen dat we alles wat we sinds een week niet hebben aangeraakt het huis uit moet. Soms gaat er wel een tijd over voor we echt een hoofdstuk kunnen afsluiten. Zo heb ik onlangs mijn voorraad stoffen verkocht. Het was even slikken, maar als ik eerlijk ben, weet ik dat ik de eerstkomende jaren niet veel tijd achter mijn naaimachine zal zitten. Natuurlijk zou ik graag de mooiste rokjes voor mijn dochters naaien, maar dat is nu, op dit moment en de komende jaren, niet de realiteit. Soms hangen we vast aan dromen van vroeger die we niet durven loslaten, maar als we dat doen, komt er ruimte vrij voor wat wél haalbaar is. Daarnaast probeer ik een stapje verder te gaan. Zo zijn er veel spullen die wel nuttig zijn, maar meteen de vuilbak in belanden: verpakkingen, rietjes, plastieken bestek, keukenpapier, papieren zakdoeken … Als je ze kan vervangen door een haalbare, duurzame variant, worden ze overbodig. Ik leg hier graag nog even de nadruk op ‘haalbaar’: als werkende mama van drie wil ik heel graag de afvalberg aanpakken, maar dat lijkt soms zo’n gigantische opdracht. Daarom: elk stapje telt. Begin bij wat voor jou haalbaar is. Changing the world, one ‘zakske’ at a time.

Vandaar ook je samenwerking met Netwerk Bewust Verbruiken?

“Klopt! Deze organisatie wil mensen inspireren en activeren tot een eenvoudige en duurzame levensstijl. Dat doen ze door andere organisaties samen te brengen, vormingen te geven (zoals de workshop Simplify Life) en zelf enkele projecten op te starten zoals Op Wielekes (uitleendienst voor kinderfietsen) of de kersverse Babytheek (uitleendienst voor babyspullen, Brussel). Verder kan je op hun website allerlei duurzame initiatieven terugvinden. Het is namelijk zo dat Netwerk Bewust Verbruiken ook burgerinitiatieven stimuleert en ondersteunt via oa De Burgerschool. De Piraminder is een van hun inspirerende tools en toont je welke duurzame alternatieven er zijn voor je iets nieuws koopt. Koop je toch iets nieuw aan, koop dan duurzaam en lokaal.”

 

Een stoute vraag om af te sluiten: lukt het jou om zelf deze richtlijnen toe te passen?

“Haha, ik ben volop op zoek naar haalbare veranderingen waardoor ik mijn steentje kan bijdragen aan een duurzame maatschappij. Die zoektocht kan je volgen op www.mamaruimtop.be. Vaak zit het in de kleine dingen: stoffen zakjes om losse groenten en fruit aan te kopen, bewaardozen voor beleg die je meeneemt naar de slager, af en toe vegetarisch eten, staaltjes afwijzen, belevingscadeautjes geven in plaats van nog meer spullen … Daarnaast nemen we vaak de fiets en delen we onze auto met twee andere gezinnen.”

Wil jij ook meer rust in je hoofd? Ga jij ook ont-spullen maar kan je nog wel wat praktische tips gebruiken? Schrijf je in voor onze gespreksavond ‘Meer met minder’ op 21 maart 2018!

11 tips voor een gezonder kerstmenu

Enkele kilo’s bijkomen tijdens de feestdagen: het is bijna traditie geworden. En ondanks heel wat goede voornemens, blijven we vaak zitten met die extra kilo’s. Ine Bosmans, diëtiste bij De Voorzorg, geeft enkele tips mee om te genieten van het kerstmenu zonder die extra feestkilo’s.

Ben jij kok(kin) tijdens de feesten dit jaar? Dan ben je vast al bezig met het plannen van je kerstdiner. Je wilt natuurlijk dat iedereen er met volle teugen van zal genieten. Maar wist je dat je met enkele kleine aanpassingen een kerstdiner kan serveren dat veel gezonder is zonder in te boeten aan smaak?

 

 

11 tips voor een gezonder kerstmenu:
1. Soep binden hoeft zeker niet met room, een gepureerde courgette helpt net zo goed.
2. Bak je vlees niet gewoon maar leg het op de grill. Als je toch je pannen opdiept, gebruik er dan met een goede antiaanbaklaag, zodat je minder vetstof nodig hebt.
3. Olie is een gezondere vetstof dan boter, let echter wel op de hoeveelheid!
4. Een gourmetstel of steengrill zijn uitstekende alternatieven voor fondue want je hoeft er helemaal geen vetstof bij te gebruiken.
5. Honger zullen je gasten met enkele gangen in het verschiet niet lijden, dus snij het gebraad gerust in dunnere plakken.
6. Serveer sauzen apart. Zo kan iedereen zelf kiezen hoeveel ze nemen.
7. Als je groenten stoomt, blijven de vitamines en mineralen beter bewaard, net als de smaak.
8. Bereid zelf je saladedressings, met magere yoghurt en verse kruiden kom je al heel ver.
9. Kies in plaats voor de gefrituurde kroketten eens voor aardappelpartjes, pommes duchesse of aardappelbolletjes die je in de oven kan klaarmaken.
10. Zorg ervoor dat je steeds een glas water voor je glas wijn hebt staan, zo drink je makkelijk meer water en minder wijn. Ook mooie karaffen met water op tafel helpen om toch wat extra water binnen te krijgen.
11. Kies bij het dessert voor een gerechtje met fruit en probeer room en chocola tot een minimum te beperken. Ben je een chocoladeliefhebber? Kies dan best voor chocolade met een hoog cacaogehalte. Dat is een iets gezondere optie.
Ga je dineren bij iemand anders? Ook dan heb je heel wat zelf in de hand.
Diëtiste Ine Bosmans: “Het probleem tijdens de feestdagen is dat er meerdere gangen worden gegeten. Probeer je porties te beperken en stop als je je voldaan voelt. Ga je bij het aperitief ook niet te buiten aan chips, nootjes of kaasblokjes. Als je zelf kan opscheppen, let dan ook op de verhoudingen op je bord. De ideale verhouding is een vierde aardappelen, pasta of rijst, een vierde vis, vlees of vleesvervanger en een tweede groenten.”

Nog last minute op zoek naar kookinspiratie voor jouw familiefeest? Ontdek Ine’s gezonde alternatief voor het klassieke kerstmenu!

Word jij onze nieuwe communicatiegoeroe?

Als communicatiegoeroe bedenk je originele én straffe ideeën om twee verschillende doelgroepen (jonge vrouwen én senioren) te bereiken. Schrijven is écht jouw ding en je staat te popelen om het roer over te nemen van onze blog (on)gewoon vrouw, de verschillende magazines en social media van onze twee verenigingen. Je hebt een natuurlijke feeling voor wat er leeft bij onze leden en je zet dat om naar leuke, interessante en warme artikels.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je schrijft met een vlotte pen warme verhalen voor onze online en offline communicatiedragers (blog, e-nieuwsbrieven, social media, website, ledenmagazines, brochures, …).
 • Je hebt zin om je te richten naar de verschillende doelgroepen die VIVA-SVV en S-Plus bereiken.
 • Je bent bedreven in social media, de laatste trends in de digitale wereld hebben geen geheimen voor jou.
 • Je evalueert de communicatie-inspanningen en stuurt bij waar nodig.
 • Je draait samen met je collega’s mee in de werking van twee teams: VIVA-SVV en S-Plus.

Wie ben jij? 

 • Je bent sociaal, enthousiast en hebt een teamgeest
 • Je hebt een hands-on-mentaliteit en neemt graag initiatief
 • Je kan goed plannen en hebt geen moeite met deadlines
 • Je hebt een groot inlevingsvermogen
 • Je hebt kennis van fotografie, filmen en montage
 • Je hebt een basiskennis van Adobe Photoshop

Waar kom je terecht?
Je werkt in twee creatieve en diverse teams. Verder kan je rekenen op een aangename en sociale werkomgeving in hartje Hasselt (Tweetorenwijk). Wij maken als partners deel uit van het warmste ziekenfonds van het land, De Voorzorg. Onze organisatie investeert dag in en dag uit in het welzijn van haar leden, medewerkers en vrijwilligers. Medewerkers krijgen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en zich bij te vormen.

Persoonlijk contact, een één-op-één aanpak waarbij de noden van het lid primeren, kenmerken iedere dienst. Met meer dan 300.000 leden zijn we het op één na grootste ziekenfonds in Limburg. Plaats van tewerkstelling: Guffenslaan 38a | 3500 Hasselt

Wat kunnen wij jou bieden?

 • Tijdelijk contract van 3 maanden, optie op vast contract
 • Mogelijkheid tot bijscholing en vorming
 • Je kan rekenen op een competitief loon en extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, gsm-abonnement en een smartphone.

Solliciteren?
Overtuig ons van jouw talenten op jouw manier. We kijken er naar uit je sollicitatie te ontvangen voor 12 november via Isa.verlaenen@devoorzorg.be

Meer info?
Voor meer info over de functie kan je contact opnemen met Isa Verlaenen, diensthoofd VIVA-SVV op 011 27 85 11

We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam

Hasselt – Wil jij ook werken aan een gezonde levensstijl? VIVA-SVV organiseert de hipste gezondheidslessen van het moment aan een zacht prijsje. Een gesprek met Selma Yaylagul (36), die de nieuwe workshop ‘Zelfzorg bij stress en burn-out’ begeleidt.

selma2

Selma, welzijnscoach

Selma, kan je jezelf kort voorstellen?

“Ik volgde een opleiding als maatschappelijk assistente in combinatie met werk en gezin. Momenteel werk ik als maatschappelijk assistente en onlangs startte ik mijn thuispraktijk ‘EssenSY’ als welzijnscoach op. Ik volg graag opleidingen en lees boeken over alles dat met persoonlijke groei te maken heeft. Werken met mensen is mijn passie. Naast begeleidingen rond stress- en burn-out, werk ik ook rond assertiviteit en het omgaan met hoogsensitiviteit.”

Vanwaar het idee om welzijnscoach te worden?

“Helaas moet ik zeggen dat ik zelf een burn-out achter de kiezen heb. Nu kan ik zeggen dat die burn-out exact hetgeen was dat ik nodig had om op een sterkere manier in het leven te staan. Ik ontmoette mezelf en leerde meer dan ooit mijn sterktes kennen, maar ook mijn valkuilen. Ik leerde wat zelfzorg inhield. En daar draait alles om: inzicht in jezelf krijgen om een leven te leiden dat écht bij je past. Ik zei tegen mijn man: ‘Wat ik nu doormaak, is té erg om niets mee te doen. Ik wil andere mensen ondersteunen in deze complexe, moeilijke periode’. En dan gaat het niet alleen over het herstellen van een burn-out, maar het effectief begrijpen van wat de burn-out jou wil zeggen.”

Stress en burn-out zijn typische kwalen van deze tijd. Hoe komt dat?

“Ik vertel niets nieuw als ik zeg dat mensen gebukt gaan onder hoge verwachtingen. De maatschappij waarin we leven, eist helaas veel. We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam, m.a.w. we vergeten vaak in eerste instantie goed voor onszelf te zorgen. We willen te veel. Een gezond evenwicht zoeken en vinden is geen makkelijke opdracht.”

We vergeten in onze bestaansrace te luisteren naar ons lichaam

Welke technieken leer je de deelnemers aan tijdens de cursus ‘Zelfzorg bij stress en burn-out’?

“We hebben vier avonden waarbij we stilstaan bij onszelf in verhouding met de omgevingen waarin we functioneren. Zo sporen we o.a. op wat of wie ons energie geeft en wat of wie aan onze energie zuigt. Zorgen we voldoende voor onszelf? Hoe gaan we hiermee om? We denken ook na over onze waarden. Bewegen we ons in ons leven vanuit onze waarden? Je leert situaties aanvaarden en ermee omgaan. Of je maakt de keuze dat het een ongezonde situatie is en durft veranderen. Jij hebt de macht om je eigen koers te bepalen. Aan de hand van praktische oefeningen proberen we meer bewust te worden en inzicht te krijgen in onszelf in verhouding met de buitenwereld. We bespreken manieren om om te gaan met acute en chronische stress op een wijze die bij de deelnemers past.”

Zin in meer? Ontdek al onze gezondheidslessen van 2017-2018!

Praktisch
Vooraf inschrijven voor de lessenreeksen is noodzakelijk, het aantal plaatsen is immers beperkt. Je kan je best inschrijven via deze pagina.

Heb je nog vragen over de lessenreeksen? Dan kan je steeds een mailtje sturen naar gezondheidsdienst@devoorzorg.be of even bellen naar 011278510.